Talous

Imatralaisyritys antoi 3D-tulostimille siivet – lentävät työrobotit maalaavat, rappaavat ja sammuttavat tulipaloja

Imatralaisyritys Rumble Tools haaveilee, että robottikopterit lennättävät sen liikevaihdon satoihin miljooniin euroihin. Suomessa on jo satoja yrityksiä, joiden osaamisesta on hyötyä, kun maailma automatisoituu.

Imatralaisyritys Rumble Tools väittää tekevänsä maailman ensimmäisiä lentokykyisiä korjaus- ja työrobotteja. Rumble Toolsin liiketoimintajohtaja Antti Korhonen kuvailee yrityksen tuotteita lentäviksi 3D-tulostimiksi.

”Niillä voi esimerkiksi rapata tai maalata seinää tai öljytä saranoita korkeissa paikoissa. Robottimme tekevät työnteosta turvallisempaa ja halvempaa. Kerran vuodessa huollettavan savuluukun vuoksi ei tarvitsekaan rakentaa telineitä, vaan robotti hoitaa työn.”

Firefighter, Handyman ja Renovator -robotit kököttävät Vantaan Tulisuudelma-viihderavintolan lavalla paistatellen salamavalojen räiskeessä Rumble Toolsin tiedotustilaisuudessa. Roboteissa riittää tuiketta omastakin takaa, sillä niissä on valonheittimet ja hälytysvalot. Jokainen kopteri pitää ”aivojensa” turvana kypärää.

”Halusimme, että ne näyttävät duunareilta, kun ne tekevät töitä duunareiden kanssa erilaisissa teollisuusympäristöissä. Lisäksi kypärä suojaa herkintä teknologiaa”, Korhonen selittää.

Robottikopterit eroavat tavallisista drooneista eli lennokeista siten, että robotteja ei kauko-ohjata, vaan ne on ohjelmoitu liikkumaan itsenäisesti tekoälyä hyödyntäen. Handyman, lentävä talonmies, voi pienten korjausten lisäksi puhdistaa räystäskourut, vaihtaa lamput tai palovaroittimet ja pestä ikkunat.

Tulevaisuudentutkija ja teknologiakonsultti Risto Linturi arvioi, että esineitä monipuolisesti manipuloimaan kykenevät kopterirobotit ovat ennennäkemättömiä maailmassa.

”Kilpailijoilla ei vielä ole tarttumiseen laajasti erikoistuneita kopterilaitteita. Teknologia kuitenkin kehittyy nopeasti. Rumble Toolsin etumatka on ehkä parista kuukaudesta vuoteen.”

Hänen mukaansa Rumble Tools voi yrittää pitää etulyöntiasemansa rakentamalla monipuolisen kumppaniverkoston. Linturi esiintyi Rumble Toolsin tiedotustilaisuudessa ja on tutustunut yrityksen johtoon, mutta ei ole mukana Rumble Toolsin toiminnassa.

Lennokkimarkkina kasvaa kiivaasti. Konsulttiyhtiö PWC ennusti keväällä, että toimiala paisuu nykyisestä noin kahdesta miljardista dollarista 127 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaisi yli 6 000 prosentin kasvua.

Tekesissä digitalisaatiosta vastaava johtaja Pekka Sivonen kertoo, että Suomessa on lukuisia robotiikkaan erikoistuneita yrityksiä.

”On lentäviä robotteja, maan alla liikkuvia robotteja, autonomisia rahtialuksia... Droonien ja robotisoitujen laitteiden käsite on tulevina vuosina räjähtämässä.”

Sivosen mukaan suomalaisyrityksillä on hyvät lähtöasetelmat maailman automatisoituessa.

”Kännykkä-Nokian hajoamisesta on syntynyt tuhat uutta teknologiayritystä, joista nelisensataa touhuaa sensoreihin ja esineiden internetiin liittyvien tuotteiden kanssa.”

Roboteissa voi olla esimerkiksi laser- ja tutkateknologiaa, tekoälyä ja kameroihin pohjautuvaa konenäköä.

”Kaikista näistä löytyy Suomesta osaamista. Aiemmin se kaikki oli yhden yrityksen sisällä, kun nyt tätä osaamista levittävät sadat yritykset. Ne ovat pieniä, mutta moni niistä on hyvin lupaava.”

Rumble Toolsin koptereihin voi asentaa robottikäsiä, työkaluja ja muita laitteita. Esimerkiksi metsäyhtiö Stora Enso testaa jo robottikoptereita Imatran tehtaillaan. Kopteri voi helposti lentää jopa hapettomaan tilaan tai kaasuvahingon keskelle.

Akku kestää tällä hetkellä vain 20–30 minuuttia, mutta Korhosen mukaan uusi akkuteknologia voisi venyttää ajan jopa pariin tuntiin. Lyhyeksi jäävä pyrähdyskään ei ole suuri ongelma, sillä kopteri voi välillä laskeutua telakkaan, ottaa vaihtoakun ja jättää vanhan latautumaan.

Kesäkuussa perustetulla startupilla on korkealentoinen tavoite: viidessä vuodessa yrityksen liikevaihto pitäisi laskea jo sadoissa miljoonissa.

”Tarkoituksenamme on valloittaa maailma. Meillä on kuitenkin koko ajan tässä maalaisjärki mukana. Vaikka robotit ovat tosi siistejä, kehitämme niitä asiakkaiden tarpeiden pohjalta”, Korhonen sanoo.

Rumble Toolsilla on jo tilauksia kymmenientuhansien eurojen edestä, vaikka tuotteet ovat vasta pilottivaiheessa. Lupaavasta alusta huolimatta tavoitteen toteutuminen vaatii runsaasti töitä, rahoitusta ja tuuria.

”Rahoitus on yksi syy, miksi halusimme julkistaa tuotteemme nyt. Lisäksi haluamme, että lainsäätäjät ovat tietoisia, millaista liiketoimintaa Suomessa kehitetään. Jos robottikopterien käyttöä rajoitettaisiin, joutuisimme muuttamaan muualle”, Korhonen sanoo.

Tällä hetkellä sekä kauko-ohjattavat että itsestään lentävät lennokit saavat toimia Suomessa varsin vapaasti näköetäisyydellä ja poikkeusluvalla myös pitkillä matkoilla.

Kansainvälisesti lainsäädäntö on hiljalleen löyhtymässä.

Puola oli ensimmäinen maa, joka sääti kattavan lakipaketin kaupallisia lennokkeja varten. Hyvin sallivaan lakiin kuuluvat esimerkiksi ohjaajien koulutusvaatimukset, säännöt näkökentän ulkopuolella tapahtuvasta lentämisestä ja vakuutussääntely.

Ensi vuonna lennokkilait kevenevät ja selkeytyvät myös Yhdysvalloissa.

Verkkokauppa Amazon testaa jo pitkän matkan kopterikuljetuksia Britanniassa yhteistyössä valtion kanssa.

Rumble Tools

 Fimatec-yrityksen perustaja Arto Koivuharju sai ajatuksen 3D-tulostamiseen ja tarttumiseen kykenevistä robottikoptereista. Fimatec printtaa rakennusteollisuudelle seinäelementtejä.

 Rumble Tools erotettiin omaksi yrityksekseen viime kesäkuussa.

 Molempien yritysten suuri omistaja on sijoittajaveljesten Kyösti ja Kari Kakkosen Kakkonen-yhtiöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Robotit
 • Robottilennokit
 • Robotisaatio
 • Stora Enso
 • Lennokki
 • Teollisuus
 • 3D-tulostus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  7. 7

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää