Talous

HS-selvitys: Apteekkilupa takaa kovat ansiot – apteekkarit tienaavat lähes 20 000 euroa kuussa

Yli 95 prosenttia apteekkareista ansaitsee enemmän kuin suomalainen keskimäärin.

Apteekkarien tuloja on paheksuttu vuosikymmeniä, mutta tarkkaa ja puolueetonta tietoa suomalaisten apteekkarien tuloista ei ole ollut saatavilla. Helsingin Sanomat selvitti julkisista verotiedoista, kuinka paljon verotettavaa ansiotuloa ja pääomatuloa kaikki suomalaiset apteekkarit saivat vuonna 2014.

Tuoreimmat vuoden 2015 luvut selviävät tänään tiistaina, mutta tulojen mittaluokka pysyy ennakkotietojen mukaan samana.

Selvitys osoittaa, että apteekkilupa on melkein kuin lupa painaa rahaa. Yli 95 prosenttia apteekkareista ansaitsee enemmän kuin suomalainen keskimäärin.

Apteekkarien kokonaistulot nousivat vuonna 2014 keskimäärin 237 000 euroon, mikä on kuusi kertaa niin paljon kuin keskiverto suomalainen saa ansio- ja pääomatuloja. Samalla apteekkarit ovat työurallaan keskimääräistä iäkkäämpiä eli 56-vuotiaita, HS:n selvitys kertoo.

Apteekkarien ansiotulojen keskiarvo 2014 oli noin 175 000 euroa, minkä päälle he ottivat keskimäärin 63 000 euron pää­omatulot. Suomalainen kokopäiväistä työtä tekevä sai samaan aikaan ansiotuloa keskimäärin 41 000 euroa ja pääomatuloa 1 800 euroa.

Viime vuosina poliittinen paine apteekkareiden etuoikeuksia kohtaan onkin kasvanut.

Paine johtuu siitä, että apteekkien määrä on rajattu niin määrällisesti kuin paikallisesti. Lääkeaineita saa Suomessa vain apteekeissa.

Toimialan kannattavuus näkyy verotiedoissa suoraan, koska valtio sääntelee myös apteekkitoiminnan muotoa. Lääkkeiden myynti apteekeissa on rajattu apteekkarin henkilökohtaisen vastuunalaisuuden tähden niin, että sitä saa harjoittaa vain henkilöyhtiömuodossa kuten toiminimenä.

Tällöin apteekkarin henkilökohtainen ansiotulo on sama kuin apteekkitoiminimen näyttämä voitto. Sitä ei voi jättää yrityksen sisään piiloon kuten esimerkiksi osakeyhtiöissä voi tehdä.

Toissa vuonna bruttotulojen listaykkönen Töysän apteekkari Elina Järvenpää, 51, sai ansiotuloja puhtaana verojen jälkeen noin 51 000 euroa kuukaudessa ja sen päälle pääomatuloa noin 10 000 euroa kuukaudessa.

Töysän apteekkarien tuloja kasvatti poikkeuksellisesti oma laboratorio, joka valmistaa muille apteekeille muun muassa päänsärkypulveria ja hammaslääkäreille juurihoitotippoja.

Puhtaalla apteekkitoiminnalla vaurastui toissa vuonna eniten Espoon Ison Omenan ja Haukilahden apteekkari Pirjo-Riitta Ahokas, 62, joka sai ansio- ja pääomatuloja verojen jälkeen käteen 59 000 euroa kuukaudessa.

Ahokas sai Järvenpäätä suuremman osan tuloistaan kevyesti verotettuina pääomatuloina. Ahokas, kuten noin puolet kaikista apteekkareista, on perustanut apteekin sisään osakeyhtiön – verotussyistä.

Apteekkarit myyvät osakeyhtiön kautta apteekkinsa tiloissa terveydenhoitoon liittyviä vapaakauppatuotteita. Niitä ovat esimerkiksi kosteusvoiteet, saip­puat tai aurinkovoiteet, joita ei muualta saa (HS 19.10.2016).

Apteekeista tänä syksynä selvityksen tehnyt konsultti ja tietokirjailija Minna Isoaho on laskenut, että apteekkarin perustaman osakeyhtiön liikevaihto on keskimäärin noin 360 000 euroa ja tulos 90 000 euroa eli 25 prosenttia liikevaihdosta.

Isoilla apteekeilla se on vieläkin enemmän. Esimerkiksi Ison Omenan apteekkarin Ahokkaan osakeyhtiön liikevoittoprosentti oli viime vuonna neljäkymmentä.

Kun vapaakauppatuotteiden myynti tehdään erillisen osakeyhtiön nimissä, apteekkari ja hänen perheenjäsenensä tai muut omistusyhtiön osakkaat voivat kukin nostaa vauraista yhtiöistä voitot alle kahdeksan prosentin osinkoverotuksella 150 000 euroon asti vuosittain.

Kun mukaan lasketaan omistusyhtiön ensin voitoistaan maksama 20 prosentin yhteisövero, jää apteekkarin ja muiden omistajien kokonaisverorasitus näissä tapauksissa runsaaseen 26 prosenttiin – edellyttäen, että yhtiöt ovat tarpeeksi vauraita.

Tänä syksynä apteekkarien tulot ovat nousseet eduskunnassa vilkkaaseen keskusteluun pääministeri Juha Sipilän (kesk) henkilöverotusta koskevan uudistuksen ansiosta.

Lakimuutos muuttaa esimerkiksi apteekkareiden verotusta niin, että toiminimellä ansaituista tuloista viisi prosenttia annetaan henkilöyrittäjälle ensin verovapaina tuloina suoraan käteen, ja vasta sen jälkeen alkaa veronmaksu.

Reseptien määrä kuusinkertaistui Matinkylässä

Matinkylän eli Ison Omenan ja Haukilahden apteekkari Pirjo-Riitta Ahokas, 62, vaikuttaa kiusaantuneelta apteekkareihin kohdistetusta huomiosta. Aluksi sovittu henkilökuva muuttuu ensin ”varjokuvaksi”, ja viime tingassa valokuvaus peruuntuu kokonaan.

Noin 600 apteekkaria maksaa paljon veroja, mutta he myös ansaitsevat paljon. Ahokas maksoi veroja 574 000 euroa vuonna 2014. Verot kertovat siitä, että Ahokas ansaitsi lääkkeiden myynnillä vuonna 2014 pörssiyhtiön toimitusjohtajan palkan eli noin 920 000 euroa. Päälle hän nosti pääomatuloja 364 000 euroa.

Suuri osa pääomatuloista tuli varsinaisen apteekin sisällä toimivasta PS-Carestoresta, joka myy muita tuotteita kuin lääkkeitä. PS-Carestoren liikevoitto­prosentti on ollut viime vuosina noin 40.

”Sehän [liikevoittoprosentti] on normaalia vastaavissa yrityksissä”, Ahokas sanoo.

Ahokas taustoittaa runsaita tulojaan kovalla työnteolla.

”Seitsemänä päivänä viikossa 24 tuntia vuorokaudessa”, hän kärjistää.

Työ on tuonut kasvua apteekkitoimintaan. Matinkylän vanhassa ostoskeskuksessa vuonna 2001 apteekki käsitteli 50 000 reseptiä vuodessa. Nykyisin Isossa Omenassa apteekki ottaa vastaan 300 000 reseptiä vuodessa. Pohjan apteekista aloittanut Ahokas sanoo, ettei koskaan halunnut ihan näin suurta apteekkia.

”Kasvu tuli ensin pikku hiljaa, ja sitten kovaakin tahtia.”

Helsingin Sanomien Verokone aukeaa tänään tiistaina aamusta laajempana kuin koskaan ennen. Verohallitus julkistaa verotiedot kello 8.00 aamulla, ja tietojen pitäisi pian sen jälkeen olla kaikkien selattavissa osoitteessa HS.fi/verokone.

Tekstiä muokattu klo 6.12: Apteekkarit ovat keskimäärin 56-vuotiaita, eivät 62-vuotiaita, kuten tekstissä aiemmin kerrottiin virheellisesti.

Selvityksessä oli 568 apteekkaria

 Pohjana selvityksessä oli julkinen lista apteekkareista. Listaa ylläpitää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

 Listan 588 apteekkarin tuloista selvisi 568 apteekkarin tulot, parikymmentä jäi selvittämättä esimerkiksi nimenmuutosten vuoksi.

 Ansio- ja pääomatulot saattavat sisältää muitakin kuin apteekkitoiminnan tuloja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   ”Lelusalakuljettaja” Rami Adham tuomittiin ehdolliseen vankeuteen – sai tuomiot pahoinpitelystä ja dopingrikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää