Valikko
Talous

Venäläiset palasivat itärajan kauppoihin – Suomesta ostetaan käytännöllistä, Venäjältä ”trendikästä ja kaunista”

Ensimmäistä kertaa EU-alueelle matkustaneet Svetlana ja Ivan Zaplatin etsivät Lappeenrannasta suomalaisia lastenvaatteita, koska Vologdan alueelta niitä ei ole enää yhtä helppo löytää kuin aiemmin.

Lappeenranta

Tuleva viikonloppu saa pitkästä aikaa itärajan kauppiaat hyrisemään tyytyväisyydestä, kun Suomen ja Venäjän rajalla valmistaudutaan runsaaseen liikenteeseen.

”Olimme jo unohtaneet, millaista tämä on. Viime kuukaudet on ollut aaltoliikettä, mutta viimeisenä parina viikkona jopa joka kolmas asiakas on ollut venäläinen”, sanoo lappeenrantalainen K-supermarketin kauppias Teppo Kylmä.

”Vaikkei tämä mitään sellaista ostohysteriaa ole kuin aiemmin”, hän jatkaa.

Venäläiset lomailevat pitkän viikonlopun, koska perjantaina Venäjällä vietetään kansallisen yhtenäisyyden päivää. Lisäksi monet koululaiset ovat syyslomalla. Teppo Kylmä on jo hamstrannut varastoon tuoretta mätiä ja kolme kertaa enemmän kalatuotteita kuin yleensä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kehotti torstaina rajanylittäjiä varautumaan liikenteen ”ajoittaiseen jonoutumiseen” viikonloppuna.

Tax free -myynnissä Lappeenrannan ja Imatran Prismoissa kasvua on ollut syys- ja lokakuussa useita kymmeniä prosentteja.

”Olemme silti erittäin kaukana huippuvuosien luvuista. Euromääräisesti kasvu ei ole isoa, vaikka prosentuaalisesti kehitys on hyvää. Viime vuoden vertailuluvut ovat niin alhaisia”, Etelä-Karjalan osuuskaupan marketkaupan johtaja Olli Kurppa sanoo.

Matkailijamäärän kasvun taustalla on ruplan kurssin heilahtelun tasaantuminen noin 70 ruplaan eurolta, mikä puolestaan on ollut kytköksissä öljyn hinnan maltilliseen kasvuun.

”Nyt öljyn hinta on taas hienoisessa laskusuunnassa, koska on epävarmaa, asettavatko isoimmat öljyntuottajamaat tuotantorajoituksia”, Venäjän Nordean johtava analyytikko Olga Lapšina huomauttaa.

Keskiviikkona Urals-laadun raakaöljy maksoi 44,4 dollaria barrelilta.

Ensi vuodelle hän ennakoi öljyn hinnan nousevan hieman, mikä tukisi vakaata ruplaa. Venäläisten reaalitulot ovat supistumisen jälkeen vasta kääntymässä kasvuun. Tämän vuoden syyskuuhun mennessä tulot olivat kasvaneet vain 0,4 prosenttia.

”Ostovoima saattaa siten ensi vuonna jonkin verran kasvaa, mutta vain sillä edellytyksellä, että ruplan kurssi ei jälleen heikkene, jos öljyn hinta laskee”, Lapšina lisää.

Julkinen talous on yhä selkeän alijäämäinen, mikä vaatii isoja leikkauksia. Ne puolestaan vähentävät kotimaista kysyntää.

Juttu jatkuu grafiikan alapuolella.

Kauppakeskus Iso-Kristiinassa venäjää kuulee taas joka puolella.

Tyynykaupoilla ollut kotiäiti Lidija perheineen on kiinteistöostoksissa uinut valtavirtaa vastaan. Perhe osti Lappeenrannasta asunnon kaksi vuotta sitten, jolloin moni alkoi harkita kiinteistön myyntiä. Nyt he viettävät Suomessa noin kymmenen päivää kuukaudessa. Tiukka taloustilanne näkyy perheen ostoksissa.

”Kulutamme vähemmän ja ostamme vähemmän”, hän sanoo.

Jako on selvä: Suomesta hankitaan laadukkaita ja käytännöllisiä sisustustavaroita ja tekstiilejä.

”Venäjältä ostan, kun haluan jotain oikein muodikasta, kaunista ja trendikästä”, Lidija selittää.

Lappeenrannasta on alkanut kotiäiti Svetlana Zaplatinan ja insinööri Ivan Zaplatinin ensimmäinen matka Euroopan unionin alueelle ja Suomeen.

”Etsimme lämpimiä talvihaalareita lapsille”, Svetlana Zaplatina sanoo lastenvaatekauppa Bambinossa.

Pariskunta on kotoisin noin 300 000 asukkaan Tšerepovetsin kaupungista Vologdan alueelta Pietarista itään. Aiemmin suomalaisia vaatteita ja kenkiä sai pikkupuodeista kotikaupungista.

”Nyt moni siirtyy huokeampiin tuotteisiin, ja siksi kaupat eivät enää ota suomalaisia tavaroita valikoimiinsa”, Ivan Zaplatin toteaa.

Lappeenrannasta matka jatkuu vielä lomalle Italiaan.

Ruplan kurssin vakautuminen alkaa näkyä myös viisumihakemusten määrissä. Suomen Pietarin-pääkonsulaatin mukaan hakemusten määrä väheni lokakuussa vain noin prosentin verran viime vuoteen verrattuna, kun syyskuussa pudotusta tuli 35 prosenttia. Koko vuoden osalta viisumimäärien odotetaan kuitenkin laskevan noin 40 prosenttia viime vuodesta.

Yhteensä viisumihakemuksia odotetaan tälle vuodelle Pietariin noin 370 000–380 000 kappaletta. Huippuvuonna 2013 Suomi vastaanotti venäläisiltä noin miljoona viisumihakemusta enemmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupankäynti
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää