Valikko
Talous

Aikakauslehtien rajut irtonumeroalet kannattavat toisinaan huonosti

Suomessa irtonumeroiden myynti on vähäistä, näkyvyys lehtihyllyssä tärkeää

Tilaajille

Joidenkin aikakauslehtien irtonumeromyynti kannattaa markoissa mitattuna huonosti. Myöskään kaikki lehtikustantajien tarjoamat rajut alennuskampanjat eivät aina onnistu korvaamaan alennusten takia menetettyjä myyntimarkkoja.

Tätä selittää Tilastokeskuksen erikoistutkijan Tuomo Saurin mukaan se, että suomalaiset ostavat lehtensä irtonumeroina tavattoman harvoin verrattuna moniin Euroopan maihin.

Viime vuosien aikana aikakauslehtiä on myyty irtonumeroina vuosittain noin 25 miljoonaa kappaletta. Saurin mukaan aikakauslehtien kappalemääräinen irtonumeromyynti kasvaa äärimmäisen hitaasti.

"Joissakin tapauksissa lehtien irtonumeromyynti on kannattavaa toimintaa, mutta hyvin monissa tapauksissa ei ole", Sauri uskoo.

Yleisöaikakauslehtien myynnistä vajaat 15 prosenttia ostetaan irtonumeroina. Yleisöaikakauslehtiin ei lasketa yritys- tai asiakaslehtiä.

Kun kauppojen

lehtihyllyjä vilkaisee, alelehtiä on paljon. Helsinki Median markkinointipäällikön Jarmo Lindstedtin mukaan kovia alennuksia selittää äärimmäisen kilpailtu kenttä. Siinä on toimittava.

"Tietenkin olisi kiva, jos koko ajan voisi pyytää lehden kansihintaa", muun muassa Me Naisia ja Gloriaa kustantavan Helsinki Median Lindstedt sanoo.

Helsinki Media kuuluu SanomaWSOY-konserniin.

Karkeasti ottaen populaarilehdet sekä naisten- ja miestenlehdet menestyvät irtonumeromyynnissä paremmin kuin tiede-, erikois- tai yleisaikakauslehdet.

Esimerkiksi Suomen Kuvalehden irtonumeromyynti on vain noin prosentin luokkaa eli tuhat kappaletta, kun joidenkin naistenlehtien myynnistä lähes kolmannes myydään irtonumeroina.

Irtonumeromyynti on lehdille kuitenkin tärkeä markkinointikanava, eivätkä kustantajat halua erotella myynnin rahallista merkitystä erikseen.

"Kokonaisuutena on tärkeää lehden kannattavuus eikä se, mikä on kunkin myyntikanavan kannattavuus", muun muassa Apua ja Eevaa kustantavan A-lehtien myyntipäällikkö Raili Manunen sanoo.

Se, kuinka

hyvin lehtien tarjouskampanjat onnistuvat, on Manusen mukaan tapauskohtaista. "Toiset lehdet joustavat hinnaltaan paremmin, eli niiden myynti kasvaa jos hintaa lasketaan", hän sanoo.

Kannattavuutensa kannalta arvoituksia ovat myös lehtien tutustumistarjoukset. Esimerkiksi 7 päivää -lehti tarjoaa nyt tilausta, jossa lehden kappalehinta jää alle puoleen alkuperäisestä hinnasta.

"Sillä voi tietenkin spekuloida, kuinka kannattavaa tämä kaikki on. Pääpiirteittäin kannattavaa kuitenkin", Seiskaa kustantavan Aller Julkaisujen markkinoinnin ja tuotannon koordinaattori Ossi Ilveskoski sanoo.

Yhtyneiden Kuvalehtien mediajohtajan Kimmo Roosin mukaan Suomen aikakauslehtimarkkinat ovat nyt sillä tavalla "täynnä", että kaikki mahdolliset lehtityypit ovat saatavilla.

Uudet nimikkeet ovat lisänneet tarjontaa ja kiristäneet kilpailua. Lehtikuolemiltakaan ei ole vältytty: tänä vuonna ovat lopettaneet miesten aikakauslehdet Men's Health ja MG.

Kustantajat kiistävät

, että siirtyminen euroon nostaisi aikakauslehtien hintoja. A-lehdet korotti hintojaan 1. lokakuuta samalla kun kustantaja määritteli eurohinnat. Tämä oli Manusen mukaan osa jokavuotisia hintojenkorotuksia.

A-lehtien tavoin myös Helsinki Media suunnittelee hinnankorotuksia, jotka olisivat muutamia prosentteja.

Mediajohtaja Roosin mukaan Yhtyneet Kuvalehdet taas testaa parhaillaan sopivia eurohintoja, ja siksi loppuvuoden hinnat merkitään pennin tarkkuudella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää