Valikko
Talous

Viking Line -varustamo uhkaa jälleen vaihtaa alustensa kotimaata

"Katsomme, onko kannattavaa liikennöidä Suomen lipun alla"

Tilaajille

Merenkulun tukiasiat hiertävät Viking Linen johtoa. Keskiviikkona varustamoyhtiö kertoi seuraavansa miten tukikysymysten käsittely etenee hallituksessa ja eduskunnassa, ja tekevänsä sen jälkeen päätökset laivojen mahdollisesta siirtämisestä pois Suomen lipun alta.

"Kun nyt ajankohtaiset asiat on saatu ratkaistuksi, katsomme onko edelleen kannattavaa liikennöidä Suomen lipun alla vai löytyykö parempia vaihtoehtoa", sanoi Viking Linen toimitusjohtaja Nils-Erik Eklund esitellessään yhtiön viime toimikauden tulosta.

Eklund viittaa ns. tonnistoveroa koskevaan lakiesitykseen, joka on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnassa.

Viking ja myös

toinen suuri matkustajavarustamo Silja ovat olleet tyytymättömiä esitykseen, koska ehdotettu malli ei niiden laskelmien mukaan hyödyttäisi matkustajavarustamoja millään lailla, vaan päinvastoin nostaisi niiden verotusta.

Uutta veromallia ei olisi pakko ottaa käyttöön, mutta varustamoyhdistyksen mukaan matkustajavarustamojen maksamien verojen summa nousisi nykyisestä 11,8 miljoonasta eurosta (70 mmk) 79,1 miljoonaan euroon (470 mmk) uuden veromallin mukana.

Toinen varustamoja

ärsyttävä tukiasia on tuki ulkomaanliikenteen matkustajalaivoille, jonka eduskunta hyväksyi äskettäin.

Se on Suomen vastaus Ruotsissa hyväksyttyyn nettopalkkausjärjestelmään, jossa käytännössä kaikki merihenkilöstön maksamat verot ja sosiaalimaksut palautetaan varustamolle.

Se on Ruotsissa alentanut varustamojen henkilöstökustannuksia lähes 60 prosenttia. Suomessa eduskunnan hyväksymä malli on lievempi ja merkitsee noin 20 prosentin kustannusten alenemista.

Eklundin mukaan

Suomen järjestelmästä tuli täten selvästi Ruotsia huonompi, mikä merkitsee Suomen lipun alla kulkevien matkustaja-alusten kilpailukyvyn heikkenemistä ratkaisevasti.

Matkustajavarustamot ja työntekijäpuolen unioni pääsivät keväällä ratkaisuun työehtojen muutoksista, joka on Vikingillä merkinnyt noin kymmenen prosentin leikkausta merihenkilöstön palkkauskustannuksissa.

Eklundin mukaan etu Ruotsiin nähden on kuitenkin menetetty valuuttakursseissa, kun kruunun halpeneminen on antanut Ruotsille kilpailuetua.

Ahvenanmaalaisella

Viking Linella on tällä hetkellä omistuksessaan seitsemän risteilyalusta, joista pienin on rekisteröity Ruotsiin ja kuusi muuta kuuluvat Suomen lipun alle.

Kilpailija Silja siirsi äskettäin kaksi alusta Ruotsin rekisteriin.

Viking Linen "neuvotteluasemaa" valtiovaltaan päin saattaa heikentää se, että yhtiönä se pärjää taloudellisesti hyvin jo nykyisilläkin tuilla.

Lokakuussa päättyneellä tilikaudella Viking onnistui parantamaan tulostaan huomattavasti edelliseen kauteen nähden.

Liikevaihto varustamolla pysytteli suunnilleen aiemmalla tasolla ja oli 420 miljoonaa euroa eli 2,5 miljardia Suomen markkaa. Sen sijaan liikevoitto parani 23 miljoonasta eurosta 35 miljoonaan euroon, eli noin 140 miljoonasta markasta 230 miljoonaan markkaan.

Eklundin mukaan tuloksen parannus johtui käyttökulujen alenemisesta. Henkilöstökulut ja polttoainekulut pienenivät samoin kuin korjaus- ja huoltokulut.

Parantuneen tuloksen vuoksi yhtiö pystyi korottamaan osakkaille jaettavaa osinkoa lähes sataan miljoonaan markkaan, mikä on noin kaksi kertaa edelliskautta suurempi. Vikingin pääomistajat ovat neljä ahvenanmaalaista sukua.

Eklund piti yhtiön

tulosta kohtalaisena, mutta ei riittävänä ajatellen investointeja eli uusien alusten hankintaa.

Eklund piti kuvaavana sitä, että suomalainen varustamo ei ole tilannut uutta risteilijää 14 vuoteen. Sen sijaan halvan kustannustason maan Viron varustamolle valmistui äskettäin uusi laiva.

Kahdesta suomalaisesta matkustajavarustamosta Silja ei ole pystynyt tekemään läheskään yhtä hyvää tulosta kuin Viking johtuen isoista veloista. Osinkoa Silja ei ole maksanut kymmeneen vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää