Valikko
Talous

Operaattorit eivät halua rahoittaa valvovan viranomaisen lisätehtäviä

Ministeriö on lisännyt Viestintäviraston työsarkaa

Tilaajille

Teleoperaattorit ovat yksinään haluttomia rahoittamaan alaa valvovan viranomaisen lisääntyneitä tehtäviä.

Viestintäviraston eli entisen Telehallintokeskuksen tehtäväkenttä on laajentunut, koska liikenne- ja viestintäministeriö on siirtänyt aiemmin hoitamiaan tehtäviä alaiselleen virastolle. Viestintävirasto on saanut lisäksi vastattavakseen muun muassa koko ajan tärkeämmiksi ja työläämmiksi muuttuvat tietoturva-asiat. Myös sähköisen kaupankäynnin valvontaa ollaan sälyttämässä viraston vastuulle.

Lisääntynyt työmäärä kasvattaa Viestintäviraston kustannuksia. Viime kädessä maksajia ovat viraston valvomat teleoperaattorit, koska virasto ei saa rahoitusta valtion budjetista vaan kerää tulonsa maksuina asiakkailtaan.

Koska viraston uudet toiminnot eivät koske pelkästään operaattoreita, koetaan epäoikeudenmukaisena, että operaattorit silti maksavat viulut, tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento arvioi.

Viraston tulolähteistä

keskeisimmät ovat radiotaajuuksien käytöstä kerättävät maksut sekä niin sanotut numerointimaksut. Operaattorit maksavat virastolle vuosittain kymmeniä, jopa satoja tuhansia euroja siitä, että saavat käyttää esimerkiksi 040- tai 994-alkuisia numeroita. Lisäksi operaattorit maksavat jokaisesta asiakkaansa käytössä olevasta yksittäisestä numerosta virastolle korvauksen, joka tänä vuonna voi nousta maksimissaan 0,3 euroon.

Reilun kolmanneksen tuloistaan virasto saa siitä, että se hoitaa televisiomaksujen keräämisen. Televisiolupamaksujen hallinnosta virastolle maksetaan korvaus, joka kattaa kulut.

Viestintävirasto on reagoinut operaattorien tyytymättömyyteen. Ylijohtaja Rauni Hagmanin mukaan virasto on perustanut sisäisen työryhmän selvittämään, miten kustannukset pitäisi kattaa. "Olemme keskustelleet siitä, voiko maksajien piiriä laajentaa." Ratkaisun pitäisi

olla tarjolla kevään kuluessa. Yksi mahdollisuus Hagmanin mukaan olisi niin sanotun valvontamaksun käyttöönotto. Esimerkiksi Rahoitustarkastus ja Energiamarkkinavirasto perivät valvottaviltaan liikevaihtoon sidotun maksun, jolla katetaan kaikki valvonnasta aiheutuvat kustannukset.

Valtion budjetista viraston on turha odottaa apua ongelmiin. Kun hallitus päätti viime kesänä siirtää tietoturva-asiat Viestintävirastolle , se samalla ilmoitti, ettei budjetista ole rahaa luvassa.

Hagmanin mukaan pelkästään tietoturvan valvonnasta kertyy virastolle vuodessa lähes miljoonan euron kustannukset. Operaattorien lisäksi maksajina voisivat ylijohtajan mukaan olla internet-palveluntarjoajien kaltaiset päivittäin tietoturva-asioiden kanssa painiskelevat yritykset. Suomessa internet-yhteyksiä tarjoavat perinteisten teleoperaattorien lisäksi muun muassa Jippii ja MTV 3.

Esillä on ollut myös ajatus, että kolmannes tietoturvavalvonnan kustannuksista kerättäisiin niin sanottuja varmennepalveluja tarjoavilta yrityksiltä.

"Tiedämme, että uudelle, aloittavalle liiketoiminnalle ei pidä asettaa kohtuuttomia kustannuksia. Valvontamaksun suuruudesta ei ole tehty mitään päätöstä", Hagman sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää