Valikko
Talous

Suomi ja Ruotsi aloittavat muotoilu- yhteistyön

Tilaajille

Suomalaiset ja ruotsalaiset käynnistävät yhteistyötä yllättävällä alalla, muotoilussa.

Alalle on syntymässä suomalais-ruotsalainen akatemia, jossa yritysjohtajia tutustutetaan paremmin muotoilun johtamiseen ja alan asiantuntijoihin. Eritasoista tutkijoiden vaihtoa on myös suunnitteilla.

Perjantaina Ruotsin suurlähetystössä järjestetyssä seminaarissa kummankin maan muotoiluihmiset tilittivät tuntojaan taiteilijoiden ja yritysten välisestä suhteesta.

Muotoilijat osaavat

parhaiten keskustella keskenään. Yritysorganisaatioissa heitä on vuosien saatossa heitelty milloin minnekin. Yritysjohto ei sitoudu muotoilun pitkäjänteisyyteen eikä usein ymmärrä sen ulottuvuuksia.

Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Leif Pagrotsky määritteli Ruotsin ja Suomen lähentymisen tarpeen niin, että kumpikin maa tarvitsee muotoilukäsityksen leventämistä ja syventämistä. Omat markkinat ovat täällä liian pienet kansainvälisille brändeille,", hän sanoi.

Epäsovinnaiseksi kauppaministeriksi tunnettu Pagrotsky myönsi seminaarin yhteydessä, että matkapuhelimien markkinoiden kallistuminen Nokian hyväksi on ollut selvä signaali Ruotsin teollisuudelle muotoilun strategisesta merkityksestä.

Keväällä Ericssonin hallituksen puheenjohtajaksi siirtyvä Electroluxin konsernijohtaja Michael Trechow totesi, että ei ole mitään järkeä kuvitella muotoiluyhteistyötä kahden keskeisen valmistajan välillä.

"Näissä ajatuksissa liikutaan periaatteellisemmalla tasolla. Pohjoismaisten yritysten kilpailijat ovat silloin esimerkiksi Italian, Saksan tai Britannian tuotteet", Trechow sanoi.

Muotoilijoiden mielestä Suomen ja Ruotsin muotoilua yhdistää humaanisuus ja yksinkertaisuus. Ruotsalaiset kunnioittavat suomalaista yksilöllisyyttä ja uskallusta. He ovat puolestaan olleet aina parempia myymään tuotteitaan.

Nytkin Ruotsista löytyy kovia kansainvälisiä brändinrakentajia, kuten Ikea tai Hennes & Mauritz. Maahan on syntynyt myös ennakkoluulottomia nuorten suunnittelijoiden tiimejä.

Suomessa klassikoiden ajan jälkeen Nokia hallitsee myös muotoilumielikuvia. Partekin konsernijohtaja Christoffer Taxell kuitenkin muistutti, että kiinteästi muotoiluun sidoksissa olevia ratkaisuja ovat informaatiotekniikan huippusovellutukset perinteisiin tuotantolaitteisiin.

Ruotsalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisen design-keskustelun taustaryhmästä, jota vetää vuorineuvos Krister Ahlström . Siihen kuuluu edustajia yrityksistä, ministeriöistä ja opetusalalta.

"On huomattu, että muotoilun alalla voidaan tehdä hyvin paljon osapuolia hyödyttävää taustatyötä ennen kuin on vaara joutua kaupallisiin kolareihin", Ahlström sanoo.

Suomalais-ruotsalainen muotoiluakatemia on Taideteollisen korkeakoulun rehtorin Yrjö Sotamaan ja Umeån Muotoiluinstituutin johtajan Bengt Palmgrenin kehitelmä. Sen sihteeristö sijoitetaan Helsingin Taideteollisen Designium-yksikköön. Ahlströmin mukaan toiminnan rahoitus ei ole ongelma; sitä on hahmoteltu aikanaan kerättävän molemmista maista ja EU:sta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää