Valikko
Talous

Kansallismielisyys kukoistaa Latvian pikaruokabisneksessä

Paikallinen Lido ei usko mainoksiin eikä EU-standardeihin

Tilaajille

RIIKA. Riian keskustassa entisen Hot Dog -baarin paikalla on nyt pikaruokala nimeltä "Anopin piirakat". Muiden pikaruokaloiden nimet ovat esimerkiksi "Mestarikokin letut" tai "Pelmeenit". Nouseva pikaruokabisnes on muuttanut latvialaisten kansallismielisyyden rahaksi.

Mallina monille on Lido, jolla on Latviassa kymmenen ravintolaa. Suurimmalla kilpailijalla McDonald'silla ravintoloita on kuusi. Lido hallitsee oman kirjanpitonsa mukaan 40:tä prosenttia Latvian pikaravintolabisneksestä.

Pohjoisesta päin tullessa Lidoon törmää Riian kaupungin suulla. Lasiaidan takaa näkyy kummallinen hirsirakennus, jonka päätynä on tuulimylly.

Lidon omistaja,

Gunars Kirsons , 50, tunnetaan Latviassa miehenä, joka on nähnyt nälkää Siperiassa.

Neuvostoaikana Kirsons työskenteli baarimikkona. Jos hänestä riippuu, latvialaisten ei tarvitse enää koskaan olla nälässä. Lidon ravintoloiden myyntivaltti ovat kymmeniä metrejä pitkät pöydät täynnä ruokaa.

Osa ravintoloista on nimeltään Lido, joka on latviaksi "lennä". Osalla ravintoloista on omat nimet. Staburags-ravintola sai nimensä jokivarsipaikan mukaan, joka tuhoutui Neuvostoliiton aikana rakennetun vesivoimalan vuoksi.

Kaikissa kymmenessä Lido-ravintolassa soi latvialainen folk-pop. Ruoka tulee Latviasta ja on jalostettu Lidon omissa tehtaissa.

Sisustus on puuta. Seinälautoihin on saatettu maalata suuri parsinneula, kihveli ja iso rauta-avain. Tuoleissa esiintyy satunnaisia vuosilukuja 1800-luvulta.

Tuolit ovat kuitenkin Lidon huonekaluverstaiden omaa tuotantoa ja siten aikaisintaan vuodelta 1989, jolloin Neuvostoliitossa yritystoiminta muuttui sallituksi.

Varsinaisesti Lido tuli Latviassa tunnetuksi pikaruokaloidensa kautta vasta 1995, jolloin myös McDonald's avasi ensimmäisen ravintolansa Riiassa.

McDonald'sin nimi

näkyy Riian keskustan mainostolpissa. Lido ei mainosta.

"Meillä on hyvin suuri omanarvontunne. Jos mainostaisimme, yrittäisimme myydä jotakin, mikä ei ole hintansa väärti", varajohtaja Vilnis Cirkulis sanoo Lidon pääkonttorissa Riian keskustassa.

Lidon nimi tunnetaan Latvian lisäksi hyvin myös Virossa. Lähiaikoina pikaruokaketju ei kuitenkaan aio laajentaa ulkomaille.

"Lihanjalostamollamme ei ole EU-sertifikaatteja. Päämäärämme ei ole täyttää EU-standardeja", Cirkulis perustelee. "Ystävälläni Itävallassa on pieni kastiketehdas. Siellä on kissa, joka jahtaa hiiriä. Viemäröintiä ei ole. Se täyttää EU:n vaatimukset." Kotimaiset pikaruokaketjut menestyvät Latviassa ja Liettuassa paremmin kuin kansainväliset ketjut. Tallinnassa avataan pian uusi McDonald's, mutta Riiassa Lido näyttää pitävän valta-asemaa.

Vaikkei yritys mainosta,

sen ravintolat ovat täynnä nuoria ja perheitä.

Riikaan johtavan tien varressa sijaitsevan Lidon yläkerrassa istuu Solovjovien perhe.

Kolmevuotiaan Sonja -tyttären edessä on iso kasa perunamuusia, mutta hän haarukoi suolakurkkuja isänsä lautaselta.

"On vaikea löytää ruokapaikkaa, jonne ei tarvitse tulla puku päällä. Tänne ja McDonald'siin voi tulla. Lapsi haluaa tulla tänne", sanoo perheen isä, pienyrittäjä Alexander Solovjov .

Ruokailun välissä Sonja pomppii kengurupallolla. Vanhemmista on tärkeää, että ruoka tuotetaan Latvian maatiloilla. "Kun paikalliset ihmiset alkavat voida hyvin, mekin voimme paremmin." Solovjovit puhuvat venäjää. He kuuluvat Latvian siihen neljännekseen, jolla ei ole maan passia. Tämän johdosta Alexander Solovjov pitää pitkän Latvian kielipolitiikkaa arvostelevan puheen. Ruokapolitiikkaan hän on tyytyväinen.

"Täällä tiedän, että pihvi on oikeaa lihaa", hän sanoo ja tarttuu haarukkaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää