Valikko
Talous

Mediatalo Kirchin vararikko näyttää väistämättömältä

Konkurssihakemuksen jättöä odotetaan ensi viikon alussa

Tilaajille

BERLIINI. Saksalaisen Kirch-yhtymän vararikossa odotettiin enää virallista vahvistusta perjantaina, kun velkojapankit sanoivat viimeisten neuvottelujen rauenneen.

Konkurssin välttämiseen oli pankkimiesten mukaan vain "teoreettisia mahdollisuuksia", ja rahalaitokset näyttivät pitävän vararikkoon menoa parhaana ratkaisuna.

Vararikkoa pidettiin pankeissa ainoana keinona tuoda selkeyttä ja jatkon mahdollisuuksia Kirch-yhtymään, jonka sisäistä asiainhoitoa verrattiin käsityöläispajaan.

Velkovat vähemmistöosakkaat kuten kansainvälinen mediapohatta Rupert Murdoch hakevat kai vielä viikonvaihteessa sopua siitä, kuinka Leo Kirchin televisioimperiumin palat jaetaan.

Aikataulut saattoivat elää senkin takia, että Kirchin talousjohtaja Brian McCamman Cook oli ollut lomalla ja tavoittamattomissa. Pankit vaativat nuivasti talousjohdon vaihtamista.

Kaiketi ratkaiseva salamyhkäisten neuvottelujen kierros käytiin Los Angelesissa torstai-iltana Murdochin ja Saksan pankkien edustajien kesken.

Pankkiirien pitkät lennot näyttivät jääneen turhiksi, koska sopua ei syntynyt osuudesta, jolla Murdoch ja muut tulisivat mukaan Kirchin väliaikaiseen rahoitukseen.

Neuvotteluissa oli esillä ratkaisumalli, jolla Kirch-Median pääomaa olisi lisätty noin 800 miljoonalla eurolla ja siirretty samalla isännyys nykyisille vähemmistöosakkaille.

Kirch-Media kiinnostaa Murdochia ja osuutta myös hakevaa Italian pääministeriä Silvio Berlusconia , jolla on hallussaan suurin osa oman maansa televisiotoiminnasta.

Kirch-Medialla on Saksan suurin elokuva- ja televisio-oikeuksien varasto, ja se myös omistaa suurimman yksityisen tv-perheen Pro-Sieben-Sat.1-Median. Yhtiö on ostanut huikeilla summilla oikeudet lukuisiin urheilulähetyksiin, muun muassa Saksan jalkapallon pääsarjan, Bundesliigan otteluihin sekä jalkapallon ensi kesän MM-kisoihin. Lisäksi Kirchin hallussa on Formula 1:n televisiointioikeudet.

Kirchillä ja hänen pojallaan Thomasilla on noin 79 prosenttia Kirch-Median osakkeista.

Vararikko avaa velkojille mahdollisuuksia myös muualla Kirchin laveaksi paisuneessa televisiotoiminnassa. Kirch-Median mukana joutuu kaiketi maksullinen tv-kanava Premiere konkurssiin.

Kirchin perintöä

paperilla jaettaessa on Murdoch herättänyt Saksassa suurinta huomiota, koska hänen pääsynsä Saksan tiedotusvälineiden omistukseen arvellaan tuovan muutoksia.

Murdochia syytetään halusta vaikuttaa toimintamaidensa politiikkaan tai ainakin valmiudesta alentaa tv-toiminnan taso alimmalle mutta kannattavalle linjalle.

Poliittisesti kuuminta Kirch-perua on kuitenkin hänen 40 prosentin osuutensa Saksan suurimmassa lehtitalossa Springerissä.

Murdochin sananvalta Springer-kustantamossa huolettaisi puolueita ja Saksan muuta mediakenttää, koska Springerillä on maan laajimmin luettu ja arvattavasti mielipidettä muokkaava lehti Bild.

Kirchin osakkeet ovat lainan panttina Saksan suurimmalla pankilla Deutschella, jonka toivotaan hakevan niille ostajaksi saksalaisen mediatalon, kun myynnin aika tulee.

Saksan pankkien asema

Kirchin vararikossa vaihtelee. Luottavaisimmin viime hetken neuvotteluja on seurannut Deutschen ohella Dresdner Bank, jolla on lainojensa vakuutena Kirchin 25 prosenttia Espanjan Telecinco-televisioyhtiöstä.

Elokuvaoikeuksia vastaan ovat lainaa antaneet Commerzbank ja DZ Bank, mutta niillä on kuitenkin lupa hakea saataviaan pois pesästä ennen suurinta velkojaa, Bayerin osavaltiopankkia.

Murdoch-huolien ohella ovat Bayerische Landesbankin lainat toinen Kirch-jutun iso poliittinen kytkentä, josta voi olla puolueille vielä iloa ja harmia vaalivuotena.

Bayerischen uskotaan antaneen Kirchille lainoja vielä myöhään ja heikoin perustein, koska mediajohtajalla oli mainiot suhteet osavaltion hallitukseen ja sitä johtavaan kristillisdemokraattiseen CSU-puolueeseen.

Hämärät kytkennät Münchenissä olisivat ikävä uutinen oikeiston kansleriehdokkaalle Edmund Stoiberille , joka on Baijerin pääministeri, varsinkin jos vaalikampanja kääntyy räväkäksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää