Valikko
Talous

MTK: Teollisuus on rakentamassa puulle kahdenlaisia markkinoita

Härmälä pelkää suuromistajien saavan puusta muita parempaa hintaa

Tilaajille

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä on huolestunut tulevien suurmetsänomistajien ja teollisuuden raakapuun hinnoittelupolitiikasta. Hän pelkää, että Suomeen tulee kaksihintajärjestelmä, jossa metsäalan sijoitusyhtiöt saavat puusta paremman hinnan kuin yksityiset metsänomistajat.

Härmälän pelot johtuvat siitä, että metsäyhtiöt ovat yhtiöittämässä ja myymässä metsämaitaan. Sijoittajiksi on houkuteltu työeläkeyhtiöitä, jotka tyytyvät matalaan joskin varmaan tuottoon.

Yhtiöiden omaisuuden

myynnistä on keskusteltu pari vuotta.

Pisimmälle valmisteluissa on edennyt Stora Enso, joka ilmoitti äskettäin siirtävänsä Tornator-yhtiölle 600000 hehtaaria metsää. Enso jäisi Tornatoriin vähemmistöomistajaksi.

Enso pyytää hehtaarista 800-1000 euroa, kun pienten metsälöiden keskihinta on melkein kaksinkertainen. Tornatorin omaisuuden kirjanpitoarvo on puoli miljardia euroa.

Edullisella hinnalla Enso pystyy takaamaan sijoittajalle 6-7 prosentin koron, mikä helpottaa metsien kaupittelua. Suunnitelmien mukaan Tornator myy pitkäaikaisella sopimuksella puut Ensolle.

Aluksi metsäyhtiöiden

suunnitelmat huvittivat Härmälää. Teollisuus tyrkytti huonosti tuottavaa omaisuuttaan muille omistajille, ja samaan aikaan se valitti puun korkeita kantohintoja. Yhtälö tuntui mahdottomalta ratkaista.

Tarkemmin ajateltuaan Härmälän hymy hyytyi. Hän arvelee teollisuuden painavan yleistä markkinahintaa alaspäin, mutta samaan aikaan se maksaisi suurille puunmyyjille enemmän kuin kuin yksityisille metsänomistajille.

Härmälän mielestä

olisi "äärimmäisen tärkeää", että Tornator ja muut mahdolliset suurmetsänomistajat eivät sitoutuisi myymään yhdelle ostajalle.

"Parasta olisi puutavaran kilpailuttaminen kuten metsähallitus tekee. Mutta jos myy vain yhdelle, hinnoittelujärjestelmän olisi oltava avoin." Avoimuudella hän tarkoittaa sitä, että hinnat ja hinnoittelumekanismi ovat julkisia.

"Nyt on vaarana, että Suomeen luodaan kaksi puumarkkinaa. Sijoitusyhtiöt saavat yhtä hintaa, jolla toteutetaan kuuden tai seitsemän prosentin tuottovaatimusta ja yksityismetsänomistajat saavat toista, matalampaa hintaa." "Tietysti suurelle myyjälle pitääkin maksaa hintalisää, mutta se ei saa olla tolkuton." Enson lisäksi

Metsäliitto on yhtiöittämässä valtapiirinsä metsiä Forestia-nimiseen yhtiöön. Metsäliitto ei kuitenkaan myy Forestian osakkeita ulkopuolisille , vaan sen osuus pienenee yhtiön koon kasvaessa.

Yritykseen houkutellaan osakkaiksi metsiä omistavia kuntia, seurakuntia, säätiöitä ja muita suuria maanomistajia.

UPM-Kymmenen johto on puhunut yhtiön metsien myynnistä, mutta toistaiseksi yhtiö on tehnyt vain laskemia omaisuudestaan. Arvattavasti UPM haluaa ensin katsoa, miten Enso onnistuu operaatioissaan.

MTK:n säätiö omistaa suoraan 4000 hehtaaria ja mutkan kautta lisäksi 3000 hehtaaria metsää. "Omat metsät pidetään ihan itse", Härmälä sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää