Valikko
Talous

EU-maiden budjettivajeet venyvät

Niinistö: Jäsenmaiden vaalirumba syö euroalueen uskottavuutta

Tilaajille

LUXEMBURG. Euroopan unionissa aletaan lipsua pahasti siitä mitä aiemmin budjettikurista ollaan sovittu.

Tiistaina jäsenmaiden valtiovarainministerit eivät voineet sopia niin kutsutuista taloudellisista suuntaviivoista Luxemburgissa, sillä Ranskan presidentti Jacques Chiracin lupaukset veronalennuksista sotkivat kuviot.

Aiemmin tänä vuonna komissio olisi halunnut antaa Saksalle varoituksen, koska tämän budjettivaje läheni sovittua kolmen prosentin rajaa. Muiden jäsenmaiden ministerit eivät kuitenkaan suostuneet Saksaa ojentamaan, vaikka talous kehotettiinkin laittamaan kuntoon.

Budjettivajeen kanssa painivat myös Britannia ja Portugali. Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown ehdottikin, että niin kutsutun kasvu- ja vakaussopimuksen kolmen prosentin rajaan voitaisiin suhtautua joustavammin.

Valtiovarainministeri

Sauli Niinistö (kok) oli tiistaina budjettivajeiden venymisestä ärtynyt.

"Herää kysymys mitä tästä tulee, jos vaalitilanteissa olevat hallitukset työntävät ongelmia vaaliensa yli", Niinistö kritisoi.

Niinistö ei pidä järkevänä sitä, että kolmen prosentin rajaa ymmärrettäisiin suopeasti. "Niin kaavamaiselta kuin tarkka matemaattinen raja tuntuukin, niin ellei sitä ole, sitten on vain suhteellisia asioita. Jossain sen rajan on oltava." Ongelmana on vaalien toistuvuus. 12 euromaan alueella pidetään keskimäärin kolmet vaalit vuodessa, joten vakaista budjeteista voi olla vaikea pitää kiinni.

Niinistö on huolestunut euron luotettavuudesta vaalien vuoksi.

"Se tulee nakertamaan euroalueen luottamusta, jos opitaan kaava, että vaaleja käyvä hallitus ei toimi täysillä. Tai niin kuin on käynyt, että niiden antamat tunnusluvut ovat suorastaan epämääräiset. Siinä alkaa mennä partnerinkin luottamus." Alun perin

jäsenmaat sopivat, että taloudet olisi saatu tasapainoon jo viime vuonna. Nyt tavoitteena on vuosi 2004, joka uhkaa siirtyä Chiracin vaalilupausten vuoksi. Chirac on muiden muassa luvannut veronalennuksia, jotka nostaisivat budjettivajeen yli sovitun kolmen prosentin.

Ongelma budjettikurien suhteen tulee jatkossa vielä kasvamaan, kun EU:hun ja rahaliittoon tulee lisää jäsenmaita. Tällöin myös vaaleja ja vaalilupauksia annettaisiin paljon nykyistä tiheämmin.

Ranskan tilanne oli siksi arka, että "talouspoliittisten suuntaviivojen" käsittely haluttiin alun perin vetää kokonaan pois valtiovarainministereiden tiistaisesta kokouksesta. Puheenjohtajamaan Espanjan valtiovarainministeri Rodrigo Rato piti kuitenkin päänsä ja toi asian kokoukseen.

Jos Ranskan budjettivaje ylittää kolmen prosentin rajan, komissio saattaa jälleen esittää varoituksen antamista EU:n toiseksi suurimmalle talousmahdille Saksan jälkeen. Viime kädessä jäsenmaata voidaan sakottaa budjettikurista luistamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää