Valikko
Talous

Kaksisuuntainen digi-tv ei sovikaan vielä kaapelitalouksiin

Kaapeliverkkoon sopivia malleja ei vielä markkinoilla

Tilaajille

Suomen ensimmäinen vuorovaikutteisiin palveluihin kykenevä digitelevisio on viimein markkinoilla. Upouusi Sony Wega ei kuitenkaan sovi kaikille, vaikka laite maksaa peräti 4000 euroa.

Kaapelin kautta tv-ohjelmansa saavat kotitaloudet eivät näe laitteella digikanavia lainkaan. Ne tarvitsevat katseluun lisälaitteen tai jäävät ilman paljon mainostettuja vuorovaikutteisia palveluja. Tällaisia kotitalouksia on Suomessa miljoona.

Sony Wega on niinkutsuttu t-malli, joka sopii vain harava-antennitalouksiin. Kaapelitaloudet tarvitsisivat toisenlaisen, c-mallin, jota ei ole vielä markkinoilla.

Ongelman laajuus

vaihtelee sen mukaan, minkä kaapeliyhtiön asiakas television ostaja on.

Suurin kaapeliyhtiö HTV on ratkaissut asian vuokraamalla kaapeliverkkoon sopivia digibokseja, joka tarvitaan television sisällä jo olevan digiboksin lisäksi. Kotimaisten uusien digikanavien lisäksi niillä voi katsoa HTV:n omaa noin 30 digitaalisen kanavan valikoimaa.

Vuorovaikutteisia palveluita ei lisälaitteellakaan saa. Siihen kykenevät digiboksit tulevat markkinoille vasta myöhemmin, sanoo HTV:n markkinointipäällikkö Antti Holopainen.

Hän uskoo, että kuluttajat haluavat tällä hetkellä digitelevisiolta eniten monipuolista kanavatarjontaa. "Sinne on pyritty tuomaan paukkuja, ei niinkään kaksisuuntaisiin palveluihin." HTV:n kaapelidigiboksin vuokra on 11-15 euroa kuukaudessa, riippuen asiakkaiden käyttämistä palveluista.

HTV:llä on asiakkaina lähes 223000 kotitaloutta pääkaupunkiseudulla.

SoneraPlaza

ei ole lähtenyt lisälaitteiden linjalle, vaan yhtiö aikoo odottaa rauhassa mitä tapahtuu, sanoo kaapelitv-osaston johtaja Johan Flykt .

"Seuraamme päivittäin, miten laitteita tulee markkinoille ja miten ohjelmatarjonta kehittyy. Teemme sitten sen mukaan päätökset", Flykt sanoo.

Kaapeliverkkoon sopivien mallien puuttuminen markkinoilta on toki yhtiölle ongelma. "Meidän kannaltamme se on erittäin tärkeää." Sonera ei ole päivittänyt verkkoaan digisopivaksi, joten Soneran kaapeleiden kautta ei saa nyt edes apulaitteilla digikanavia saati vuorovaikutteisia palveluja.

Soneralla on noin 150000 kaapelitv-asiakasta hajallaan noin 60-70 yhtiössä niillä alueilla, jotka ovat Soneran puhelinverkossa.

Valmistajat

lupailevat kaapelitalouksiin sopivia c-malleja markkinoille vasta myöhemmin.

Sonyn tuotepäällikön Ilpo Mäkisen mukaan tarkkaa aikataulua ei ole tehty. Tässä vaiheessa kauppiaat on koulutettu antamaan oikeaa tietoa asiakkaille ennen kalliin television myyntiä.

On tiedettävä, missä asiakas asuu, onko hänellä harava-antenni vai kaapeli, onko asunto ylipäätään digitelevision näkyvyysalueen piirissä, ja jos ei ole, koska tulee.

Turun TV-tehdas aikoo tuoda Sony Wegan kilpailijaksi omat Saloransa ja Finluxinsa ensi keväänä.

Mallin kehittely on ollut kiinni lähinnä sopivista komponenteista. Hinta on tarkoitus pitää kuluttajaystävällisenä eli noin 1800 eurossa, teknologia- ja tuotantojohtaja Kari Myllylä sanoo.

Kaksisuuntaiset digiboksit tulevat kauppoihin syksyllä. Niiden hinta liikkuu noin 500 eurossa.

Uusissa malleissa on sekä t- että c-versiot, eli ne sopivat kaikenlaisiin talouksiin.

Myös markkinatilanne mietitään tarkasti. "Tämä on kuitenkin liiketaloudellista toimintaa, näille pitää myös löytyä ostajia." Nyt kaupoissa olevat

yksisuuntaiset "karvalakkimallin" digisovittimet eivät ole menneet kaupaksi toivottuun tahtiin, koska digiohjelmien tarjonta on ollut vähäistä.

Myllylä kuitenkin uskoo, että digitelevision vuorovaikutteisetkin palvelut alkavat kiinnostaa ihmisiä, kunhan esimerkiksi superteksti-tv:n tarjonta laajenee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää