Valikko
Talous

Sonera hakee kasvua Euraasiasta

Toimitusjohtaja Harri Koponen toivoi työrauhaa yhtiölle

Tilaajille

Teleyhtiö Sonera teki heinä-syyskuussa hieman odotettua paremman tuloksen ja lupaili hyvää myös loppuvuodelle.

"Sonera tekee operatiivisesti erittäin vahvaa tulosta", toimitusjohtaja Harri Koponen kommentoi. Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate kipusi 199 miljoonaan euroon, joka on 36,1 prosenttia liikevaihdosta. "Käyttökate nousi ennätystasolle", Koponen hehkutti.

Sonera korostaakin mieluusti käyttökatetta ja muita tunnuslukuja, joista on siivottu pois kertaluonteiset erät.

Käyttökate kuvaa liiketoiminnan toiminnallista menestystä, mutta Soneran kuluvan vuoden todellista tulosta rasittavat vanhat synnit eli aiemmin tänä vuonna tehdyt jättimäiset alaskirjaukset Saksan- ja Italian-umts-luvista. Arvonalennukset huomioiden Soneran tammi-syyskuun tulos oli peräti 3,8 miljardia euroa tappiolla.

Vaikka umts-katastrofi painaa Soneraa vielä pitkään, yhtiö näyttää kuitenkin vähitellen nousevan jaloilleen. Yhtiö on onnistunut leikkaamaan nettovelkaansa puolessatoista vuodessa 5,7 miljardista eurosta noin 2,1 miljardiin euroon.

"Painetta nettovelkatason laskemiseen ei enää ole", Soneran talousjohtaja Kim Ignatius sanoi. Ignatiuksen mukaan Soneran tavoitteena on pitää luottoluokituksensa vähintään nykyisellä tasolla, eikä se edellytä omistusten lisämyyntejä.

Toimitusjohtaja Koposen mukaan Sonera aikoo vähitellen myös lisätä investointejaan.

Soneran rahasampo oli jälleen kotimaan matkaviestinä, joka tuotti peräti 80 prosenttia koko konsernin käyttökatteesta. Yksikön liikevaihdon kasvu jäi kuitenkin vaivaiseen kahteen prosenttiin.

Kovaa kasvua Suomen gsm-markkinoilta onkin enää turha odottaa, sillä markkinat ovat kutakuinkin kyllästetyt korkean liittymätiheyden vuoksi. Myös kilpailu on jatkuvasti kiristynyt, eikä Sonera ole lähtenyt mukaan rajuimpiin alennuskampanjoihin.

Kasvua Sonera hakee maista, joissa kännykät eivät vielä ole jokamiehen hyödyke. Soneralla on osuus turkkilaisesta Turkcell-operaattorista sekä Fintur-yhtiön kautta enemmistöosuudet operaattoreista Azerbaidzanissa, Georgiassa, Kazakstanissa ja Moldovassa. Venäjällä Sonera omistaa neljänneksen MegaFon-operaattorista.

Sonera nosti katsauskaudella omistuksensa Finturista 59 prosenttiin, ja näin Sonera sisällyttää yhtiön tuloksen jatkossa omaan tuloslaskelmaansa. Fintur on nostanut asiakasmääräänsä 42 prosenttia edellisvuodesta ja Sonera uskoo, että Euraasian gsm-markkinoilta on tiedossa jatkossa "merkittävää" liikevaihdon kasvua Soneralle.

Kolmannella neljänneksellä Fintur teki 67 miljoonan euron liikevaihdolla 21 miljoonan euron liikevoiton.

Myös Turkcell on onnistunut kääntämään tuloksensa voitolliseksi. Sonera pääsee kirjaamaan Turkista 22 miljoonan euron voiton viimeisen vuosineljänneksen tulokseensa.

Soneran kannattavuutta paransi myös se, että yhtiö on vihdoinkin onnistunut hillitsemään tytäryhtiöidensä SmartTrustin, Zedin ja Plazan pohjattomalta näyttänyttä tappiokierrettä.

Toimitusjohtaja Harri Koponen esitti tiedotustilaisuudessa vetoomuksen työrauhan saamisesta yhtiöön. "Soneraa on kohdannut kolmannella vuosineljänneksellä poikkeuksellisen voimakas yhtiötä koskeva julkisuus", Koponen sanoi. Hän "Soneran ja minun eduissani ei voi olla asioiden peittely, vaan väitettyjen epäselvyyksien ja väärinkäytösten selvittäminen kertakaikkisesti", hän sanoi. Koponen toivoi, että "kaikki tahot, joilla on todisteita väitetyistä rikkomuksista, toisivat todisteensa julkisuuteen, mikäli sellaisia on".

Koponen korosti, että väitteitä ovat selvittäneet muun muassa oikeuskansleri, Viestintävirasto ja yhtiön hallitus. "Kaikkien jo ratkaistujen selvitysten lopputulos on ollut selkeän yhtenevä: minkäänlaisia todisteita väitetyille Viestintävirasto ja poliisi selvittävät parhaillaan Helsingin Sanomien julkaisemia tietoja, joiden mukaan Soneran turvallisuusyksikkö käytti puheluiden tunnistetietoja toimittajien tietolähteiden selvittämiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää