Valikko
Talous

Tukholmassa jopa 20 vuoden asuntojono

Jesper Bedinger vertaa vuokra-asunnon saamista lottovoittoon

Tilaajille

tukholma. "Tämä on ollut kuin lottovoitto. Lähimmät kaverit ovat kyllä iloisia puolestani, mutta monet miettivät, miksi tätä ei tapahtunut heille", 29-vuotias filosofian opiskelija Jesper Bedinger hymyilee onnellisena.

Oikeastaan hänelle on osunut kaksikin lottovoittoa. Ensimmäinen tuli, kun hän sai Tukholman keskustasta vuokra-asunnon suoraan asunnon omistajalta. Jonottamatta.

Ystäviä jäytävän kateuden ymmärtää, kun kuulee tilastoista: Tukholman kunnallisessa vuokra-asuntojonossa on 80000 ihmistä ja jonotusaika on jopa 15-20 vuotta.

Jos huolii kämpän kaupungin laitamilta, saattaa päästä muuttamaan alle kymmenessä vuodessa.

Tukholman keskustan vuokra-asunnoista - kunnallisista ja yksityisistä - vapautuu vain yksi prosentti vuosittain. Eli nykytahdilla kukin huoneisto vapautuisi keskimäärin sadan vuoden välein.

Puolet Tukholman vuokra-asunnoista on kunnan omistuksessa, mutta yksityisetkin joutuvat ottamaan joka toisen uuden asukin kunnallisesta jonosta.

Joka toisen yksityiset voivat siis valita itse.

Tähän saumaan sattui Jesper Bedingerin ensimmäinen onnenpotku, sillä sukulaiset tunsivat erään huoneistojen omistajan ja Bedinger sai yksiön arvostetulta alueelta Tukholman Gärdetiltä.

Ohittiko Bedinger jonkun taloyhtiön jonossa?

"En tiedä. Eikä huvittanut kysyä." Pitkät asuntojonot ovat syntyneet vuokra-asuntojen pulasta ja vuokrasääntelystä, selittää elinkeinopolitiikkajohtaja Henrik Tufvesson Tukholman kiinteistönomistajat -yhdistyksestä.

Tukholman vuokralaisten järjestö ja kaupungin asuntoyhtiöt päättävät neuvotteluissa vuokratasosta, jota yksityistenkin on noudatettava. Vuokrat ovat alhaiset - kolmiosta noin 5000 kruunua (550 euroa) - ja suurin piirtein samalla tasolla asuipa sitten Östermalmilla (Tukholman Eirassa) tai Rinkebyssä (Tukholman Jakomäessä), Tufvesson kertoo.

Korotukset ovat maltillisia ja päävuokralaisen asumisoikeus käytännössä ikuinen. Häädön hankkiakseen on riehuttava urakalla. Säännöt ovat samat kunnallisilla ja yksityisillä markkinoilla.

"Jos onnistuu saamaan ensisijaisen vuokrasopimuksen, siitä pidetään niin tiukasti kiinni, että huoneistoa ei anneta takaisin kiinteistön omistajalle ikinä", Tufvesson sanoo.

Tufvessonin virkkeessä avainsanat ovat ensisijainen vuokrasopimus. Se tarkoittaa, että huoneisto on vuokrattu suoraan omistajalta. Jos vuokralainen vuokraa asuntoa eteenpäin, puhutaan toissijaisesta vuokrasopimuksesta, ja silloin päästään Tukholman asuntomarkkinoiden pimeille ja liukkaille poluille. Näiltä poluilta etsivät asuntonsa ne, jotka eivät ole voittaneet asuntolotossa.

Eteenpäin vuokraamiseen on saatava vuokraisännän lupa ja lupaan on oltava hyvä syy, esimerkiksi päävuokralaisen opiskelu toisella paikkakunnalla tai koemuutto yhteen uuden puolison kanssa. Luvan saa vain vuodeksi, pariksi kerrallaan. Jos esimerkiksi yhdessäasuminen kestää, päävuokralainen menettää asuntonsa.

Asunnoista on 10-15 prosenttia virallisesti vuokrattu eteenpäin, mutta pimeitä sopimuksia tehdään paljon, sillä kämpästä halutaan pitää kiinni.

"Meillä ei ole aavistustakaan, moniko on laittomasti vuokrattu", Tufvesson kertoo.

Periaatteessa päävuokralainen ei saisi periä vuokraa enempää kuin itse maksaa. Kun asiaa tutkittiin pari vuotta sitten, huomattiin, että todellisuudessa päävuokralaiset tekivät keskimäärin 60 prosentin vuokravoittoja. Eteenpäin Harva uskaltaa vastustaa lisähintaa, sillä toissijaiset asujat saa helposti kadulle. Päävuokralainen joutuu kuitenkin varautumaan vuokraeron takaisinmaksuun, sillä toissijainen asukki voi kannella kiskurihinnoista poismuuton jälkeenkin.

Tufvesson puhuu haaveillen "asumisurakehityksestä". Se tarkoittaisi, että ensisijainen vuokrasopimus sanottaisiin irti ja hankittaisiin uusi 5-10 vuoden välein, kun perhe kasvaa tai pienenee tai työpaikka vaihtuu toiselle puolelle kaupunkia.

Tukholmassa päävuokralaiset ovat ratkaisseet muuttuvat tarpeet vaihtamalla asuntoja päittäin.

Tällaisessa vaihdossa Jesper Bedingerille sattui se toinen onnenpotku. Hän halusi muuttaa isompaan huoneistoon, kun yksiö Gärdetissä kävi tyttöystävän kanssa ahtaaksi asua.

Lehti-ilmoitukseen vastasi vanhempi rouva Södermalmilta, joka on Tukholman trendikäs bilekaupunginosa. Bedinger pääsi muuttamaan 67 neliön valoisaan kaksioon. Parvekkeelta on näkymä yli kattoikkunoiden. Vuokra 4200 kruunua, vuokraisäntänä katolinen Jättipotiksi Bedingerin vaihdon teki, ettei hänen tarvinnut maksaa kruunuakaan välirahaa vaikka muutti isompaan. Hän yllättyi tästä itsekin.

Välirahat ovat laittomia, mutta asunnonvaihdot hyväksyvien vuokraisäntien on mahdotonta valvoa, mitä vaihtajien välillä tapahtuu.

Kiinteistönomistajien yhdistyksen mielestä Tukholman vuokraongelmat ratkeaisivat, jos sääntely purettaisiin. Yhdistys edustaa yksityisiä asunnonomistajia. Tufvessonin mukaan nykyvuokrilla ei kannata rakentaa taloja. Porvaripuolueet ovat samaa mieltä, vasemmisto pitää sääntelystä kiinni.

Sosiaalidemokraatit ja vasemmistopuolue uskovat asumisen eriarvoistuvan, jos hinnat määräytyvät markkinoilla. Tufvesson sanoo vastaväitteeksi, että nyt halvoilla vuokrilla asuvat hyvätuloisetkin. "Meistä olisi parempi tukea tarpeessa olevaa yksilöä Tufvessonin mukaan keskustan haluttuihin asuntoihin on vuosikymmenien saatossa kertynyt joka tapauksessa parempituloisia.

Ruotsin hallitus yrittää ratkoa vuokrapulmia antamalla pienten vuokra-asuntojen rakentajille reipasta veronalennusta. Alennus on sidottu tiukkaan vuokrakattoon, jotta se hyödyttäisi pienituloisia. Kiinteistönomistajien ja porvaripuolueiden mukaan Tukholmassa ei näillä ehdoilla kannata rakentaa.

Jesper Bedingerin nojailee kotonaan rauhassa ovenpieleen. Hänen ei tarvitse asunto-ongelmia pohtia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää