Valikko
Talous

Vakuuttaja Lloyd's luopuu perinteistä

Jätti on ollut kuin valtio valtiossa, jopa valvonut itse itseään

Tilaajille

lontoo. "Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa", amiraali Horatio Nelson (1758-1805) viestitti laivasto-osastolleen ennen Trafalgarin taistelua vuonna 1805.

Loppu on historiaa. Brittiläiset tuhosivat espanjalais-ranskalaisen laivasto-osaston Trafalgarissa ja Napoleonin unelmat Englannin valloituksesta.

Nelsonin kannustuspuheesta on vain yksi alkuperäinen kirjallinen merkintä. Se löytyy Nelsonin laivasto-osastoon kuuluneen HMS Eury-aluksen lokikirjasta, jonka omistaa Lontoon Lloyd's.

On luontevaa, että nimenomaan Lloyd's säilyttää kokoelmissaan dokumenttia Nelsonin kuuluisasta lausahduksesta, sillä harva instituutio symbolisoi yhtä hyvin Britannian merenkulun ja impreriumin historiaa kuin Lloyd's.

Lloyd's oli pitkään maailman johtava vakuutusten välittäjä, jonka luotettavuus ja kyky vakuuttaa mitä erilaisimpia kohteita oli vertaansa vailla.

Lisäksi Lloyd's oli kuin valtio valtiossa. Sen riippumattomuuden takasivat Britannian parlamentin hyväksymät lait, joista viimeisin säädettiin vuonna 1982.

Lakien mukaan Lloyd'sia eivät koskeneet samat rajoitukset ja vaatimukset kuin muita Britanniassa toimivia vakuutusyhtiöitä, vaan Lloyd'sin toimintaa valvoi Lloyd'sin virallisesti muodostaneen yhdistyksen sisäpiiri.

Ajat muuttuvat. Siinä missä kaksikymmentä vuotta sitten uusi laki turvasi Lloyd'sille sen entisen aseman, Lloyd's yrittää nyt uudistua.

"Päätimme puolitoista vuotta sitten arvioida toimintaamme perusteellisesti. Tulimme siihen tulokseen, että Lloyd'sissa on paljon säilyttämisen arvoista, mutta jotkin asiat vaativat muutosta", Lloyd'sin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava johtaja Julian James kertoo.

James mainitsee haasteista tärkeimmän, kannattavuuden. Perustamisensa jälkeen Lloyd's tuotti jäsenilleen tasaisesti voittoa yhtä poikkeusvuotta lukuun ottamatta aina vuoteen 1988 asti. Sitten alkoi tappiokierre, jota Jamesin mukaan "ei voida hyväksyä".

Lloyd'sin vuosien 1988-2001 yhteenlasketut tappiot ovat noin 18 miljardia euroa. Summasta puuttuu vielä osa korvauksista, jotka Lloyd's joutuu maksamaan World Trade Centeriin tehdyn terrori-iskun johdosta.

Lloyd'sin kymmenvuotinen tappiokierre johtui kahdesta syystä.

Ensiksi 1980-90-lukujen vaihteeseen osui joukko kalliita katastrofeja säiliöalus Exxon Valdezin uppoamisesta hurrikaani Andrew'hun.

Vielä suuremmat tappiot Lloyd'sille aiheutti asbesti. Lloyd's myönsi yhdysvaltalaisille asbestivalmistajille ja teollisuusyrityksille vastuuvakuutuksia 1940-luvulla kauan ennen kuin asbestin vaarallisuudesta tiedettiin.

Kun asbestin vaarallisuus paljastui ja yhdysvaltalaiset tuomioistuimet alkoivat langettaa miljoonien dollareiden korvauksia asbestivahingoista, Lloyd's joutui maksajaksi. Mikä pahinta, korvauksille ei ollut määritelty ylärajaa vakuutusehdoissa.

Asbestikatastrofista tuli monelle ihmisille henkilökohtainen tragedia. Se johtui Lloyd'sin ainutlaatuisesta rakenteesta.

Lloyd'sin pääomat tulivat perinteisesti yksittäisiltä jäseniltä. Kun ihminen pyrki jonkun vanhan jäsenen suosituksesta Lloyd'sin jäseneksi, hänen piti osoittaa, että hänellä oli helposti käteiseksi muutettavaa varallisuutta miljoonan euron arvosta.

Hyväksymisen jälkeen jäsen saattoi ansaita rahaa kolmella tapaa.

Ensiksi hän sai tuottoja aina kun vakuutusmaksut ylittivät maksetut korvaukset.

Toiseksi hän sai sijoitustuloja, kun Lloyd's sijoitti keräämänsä vakuutusmaksut ennen korvausten maksamista.

Kolmanneksi jäsen sai tuloja Lloyd'sille vakuudeksi asettamistaan rahoista, jotka hän saattoi sijoittaa sillä välin kun ne olivat vakuutena Lloyd'sille.

Mutta kaikessa oli yksi mutta. Jos korvausvaatimukset ylittivät vakuutuksista kerätyt maksut, yksittäiset Lloyd'sin jäsenet joutuivat maksamaan erotuksen omista rahoistaan - ilman ylärajaa.

Näin tapahtui, kun Lloyd's joutui maksamaan miljardikorvaukset asbestin takia.

Moni jäsen joutui vararikkoon. Parikymmentä jäsentä surmasi itsensä, ja satakunta jäsentä haastoi Lloyd'sin oikeuteen. Heidän mukaansa Lloyd's oli tahallaan salannut asbestivahinkojen suuruuden ja värvännyt uusia jäseniä pystyäkseen maksamaan korvaukset.

Oikeudenkäynnit päättyivät yksiselitteisesti Lloyd'sin hyväksi.

"Oli tärkeää, että tämä prosessi käytiin lävitse perinpohjaisesti ja asianmukaisesti", James sanoo. Hän myöntää, että Lloyd'sin kannalta oikeudenkäyntien aiheuttama julkisuus oli kielteistä.

Tulevaisuudessa yksittäisten ihmisten vararikot eivät ole enää mahdollista, sillä Lloyd's muuttaa pääomarakennettaan.

Vanhat yksityisjäsenet saavat yhä toimia markkinoilla, mutta uusia ei enää oteta, James kertoo.

"Noin 84 prosenttia pääomistamme tulee nykyisin yhtiöiltä ja 16 prosenttia yksityisiltä ihmisiltä." Lloyd'sin toiminta järjestetään siten, että yritysten muodostamista syndikaateista tulee periaatteessa franchise-yrityksiä. Jos yksityiset ihmiset haluavat sijoittaa Lloyd'sin markkinoille, heidän on tehtävä se näiden yritysten välityksellä.

"Jokaisella osapuolella on tarkasti rajatut velvollisuutensa. Me uskomme, että tämä tekee rakenteestamme ymmärrettävämmän ja lisää valvontaa, joka puolestaan johtaa kannattavaan vakuutusten myyntiin", James sanoo.

Käytännössä Jamesin mainitsemat uudistukset merkitsevät sitä, että Lloyd's luopuu sisäänpäinlämpiävästä elitistisyydestään ja brittiläisessä yläluokassa olleista juuristaan. James puhuu "salaperäisyydestä", joka menneisyydessä merkitsi Lloyd'sille kilpailuetua.

"Ihmiset haluavat nykyisin selkeää valvottavuutta, ja salaperäisyys haittaa kilpailukykyä", James sanoo.

Lloyd's uudistaa myös kirjanpitoaan. Aiemmin kirjanpito seurasi aina kolme vuotta jäljessä. Esimerkiksi vaikkapa vuoden 1989 lopullinen tulos kerrottiin vuonna 1992.

"Aiomme tästä lähtien kertoa tuloksestamme vuosittain samaan tapaan kuin muutkin vakuutusyhtiöt. Tämä on suuri muutos, mutta uskomme, että se tekee meistä helpommin ymmärrettävän ulkopuolisille", James sanoo.

Kun Lloyd's alkoi päästä jaloilleen 1990-luvun huonojen vuosien jälkeen, tulivat New Yorkin terrori-iskut 11. syyskuuta 2001. Iskut merkitsevät maailman vakuutusalalle suurinta yksittäistä kertakorvausta.

Arviot maksettavien korvauksen suuruudesta alkavat 40 miljardista eurosta. James puhuu 40-60 miljardista eurosta. Mutta ennen kuin James puhuu rahasta, hän puhuu ihmisistä.

"Monet World Trade Centerissä menehtyneistä ihmisistä olivat vakuutusmeklareita ja Lloyd'silaisten tuttuja. Me olemme tottuneet katastrofeihin. Se on meidän työtämme. Mutta emme koskaan olleet kohdanneet tilannetta, jossa katastrofi olisi vaikuttanut niin moneen tuttuun ihmiseen", James sanoo.

Taloudellisesti WTC aiheuttaa Jamesin mukaan Lloyd'sille noin kolmen miljardin euron menetykset.

"Lloyd's on jo varannut käteistä ja käteiseen verrattavaa rahaa noin viiden miljardin euron edestä. Taloudellisesti me olemme selviytyneet", James sanoo.

Menetyksellä on myös kääntöpuolensa. Terrori-isku kallisti vakuutusmaksuja ja lisäsi Lloyd'sin tuloja.

Niinpä on hyvin mahdollista, että viiden tappiollisen vuoden vuodesta 2002 tulee Lloyd'sille voitollinen. James hipaisee pöytää.

"Pitää koputtaa puuta. Me toimimme vakuutusalalla. Uusia katastrofeja sattuu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää