Valikko
Talous

Tieliikelaitos ei saanut liikevaihtoaan painumaan

Kilpailua kohti kulkeva laitos yllättyi itsekin menestyksestään tienhoidon urakoiden jaossa

Tilaajille

Valtion tienpidon käytännön työrukkanen Tieliikelaitos ylitti viime vuonna liikevaihto- ja tulostavoitteensa.

Liikelaitos syntyi toissa vuoden alussa, kun vanha tielaitos jaettiin kahteen osaa. Tiehallinto jäi viranomaiseksi ja tilaajatehtäviä hoitamaan, ja Tieliikelaitos toteuttajana ryhtyi asteittain sopeutumaan kilpailun avaamiseen.

Yksityiset yritykset ovat kasvavassa määrin päässeet tarjoamaan teiden hoitourakoita. Viime vuonna kilpailutettiin 26 hoitoaluetta, mutta Tieliikelaitos voitti niistä peräti 22.

Toimintakertomuksen mukaan urakkakilpamenestys oli "ennakoitua parempi". Tarkoituksena on, että kilpailun avaamisen seurauksena liikevaihto laskisi vuodesta 2001 vuoteen 2005 parikymmentä prosenttia, mutta tähän suuntaan ei ole käytännössä edetty. "Teiden hoito on ala, jonka osaamme kilpailijoita paremmin. Ei siinä ole mitään häpeämistä", Tieliikelaitoksen toimitusjohtaja Heikki Koivisto selittää.

Kilpailu-urakoiden osuus Tieliikelaitoksen 552 miljoonan euron liikevaihdosta oli viime vuonna vasta runsas kolmannes. Loppu oli tiehallinnon tilaamaa neuvottelu-urakkaa, jota kertyi ennakkoarviota reippaammin. Alkaneena vuonna kilpailu-urakat lisääntyvät neuvottelutöiden jäädessä jo vähemmistöksi.

Yksityisten maarakentajien huolena on ollut, että neuvottelu-urakat ovat Tieliikelaitokselle liian tuottoisia ja niillä hankitaan kilpailuylivoimaa avoimen sektorin töihin.

Toimintakertomuksessa mainitaan neuvotteluprojektien katetasoksi runsaat yhdeksän prosenttia. Kilpailu-urakoissa vastaava katetaso oli vajaat kahdeksan prosenttia.

Tilikauden voitoksi Tieliikelaitos sai 12 miljoonaa euroa, mikä on puolet vuoden 2001 lukemasta. Liikevaihdosta voitto oli 2,2 prosenttia. "Se on aika sopivasti, kun tulos vielä perustuu suurelta osin neuvottelu-urakoihin", Koivisto sanoo.

Neuvottelutöiden katetasoa pudottiin vuoden mittaan vastaamaan liikelaitosuudistuksen tavoitteita. Pudotuksen vaikutus tulokseen oli kymmenisen miljoonaa euroa.

Vakituinen henkilöstö Tieliikelaitoksessa on kahtena toimintavuotena vähentynyt yhteensä 645 hengellä. Uudistukselle ja täyden kilpailun avaamiselle on sovittu siirtymäaikaa ensi vuoden loppuun asti. Siihen saakka henkilöstöä sopeutetaan tilanteeseen ilman irtisanomisia tai pakkosiirtoja.

Liki 800 hengen vähennykset vuodenvaihteen 3500-päisestä työvoimasta ovat vielä edessä. Supistuksiin on käytettävissä valtion erityismäärärahoja. Viime vuonna sijoittamisvalmennusta sai 350 henkeä. Konsultit auttoivat lähes yhtä suurta joukkoa koulutukseen muun muassa linja-auton kuljettajiksi, atk-alalle, yrittäjiksi ja rakennusmestarista insinööriksi.

Vaikka Tieliikelaitos on saanut pidettyä kilpailutetut tienhoitoalueet melkein kaikki itsellään, on toimintatapa muuttunut: laitos on ryhtynyt käyttämään runsaasti yksityisiä alihankkijoita. Tehostuminen tulee siitä, että alihankkijoiden henkilökunta ja kalusto ovat kiinni tienpidossa vain tarpeen mukaan, esimerkiksi talven tuiskuilla.

Tieliikelaitoksen hallitus on päättänyt esittää, että liikenne- ja viestintäministeriölle tuloutettaisiin liki seitsemän miljoonaa euroa laitoksen voitosta. Summasta kuusi miljoonaa on ylimääräistä, ja sen ministeriö pyrkii korvamerkitsemään tienpidossa käytettäväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää