Valikko
Talous    |   TAUSTA

Jukosin pelastaja vai kansallisomaisuuden ryöstäjä?

Tilaajille

Mihail Hodorkovski on menestyjätyyppi, joka olisi löytänyt paikkansa varmasti myös kommunistisen Neuvostoliiton vallan rappusilta.

Insinööriperheen poika opiskeli menestyksellä kemiantekniikkaa ja neuvostotaloustiedettä 1980-luvun alkupuolen. Opinahjossaan hän nousi kommunistisen nuorisojärjestön Komsomolin varajohtajaksi.

Parempaa oli kuitenkin luvassa. Perestroikan huumassa Hodorkovski perusti ystäviensä kanssa yrityksen, joka teki muun muassa markkinatutkimusta, välitti tietokoneita ja hoiti monenlaista tuontibisnestä.

Liiketoimet tuottivat niin hyvin, että Hodorkovski perusti 1989 Menatep-pankin, joka sai hoitaakseen muun muassa valtion rahaliikennettä.

Suhteet keskushallintoon kukoistivat muutenkin. Energiaekspertti toimi 1990-luvun alkuvuosina hallituksen neuvonantajana energia-asioissa ja myöhemmin hetken apulaisenergiaministerinäkin.

Hodorkovski rikastui pankkinsa valuuttakaupoilla, mutta todellinen jättipotti tuli vuonna 1995. Silloin hallitus yksityisti energia- ja metalliyhtiöitään ostajille erittäin edullisilla kaupoilla.

Menatep hoiti Jukosin tarjouskilpailun ja kas, kilpailun voitti Hodorkovskin johtama ryhmittymä.

Sijoittajaryhmä maksoi 78 prosentin osuudestaan 350 miljoonaa dollaria. Tällä hetkellä yhtiön markkina-arvo on yli 28 miljardia dollaria.

Läntiset sijoittajat Hodorkovski suututti vuoden 1998 valuuttakriisin aikoihin, jolloin hän polki surutta velkojien ja vähemmistöosakkaiden etuja pelastaakseen Jukosin tai ainakin asemansa yhtiössä.

Häikäilemättömien operaatioiden takia Hodorkovskia on pidetty pelottavana esimerkkinä Venäjän-sijoitusten riskeistä ja maan yrityskulttuurin alkeellisuudesta.

Toisaalta Hodorkovskin voi nähdä Jukosin pelastajana.

Hän on remontoinut yhtiön muutamassa vuodessa yhtä tehokkaaksi kuin läntiset kilpailijansa.

Öljyn tuotantokustannukset ovat pudonneet Jukosissa kolmasosaan aikaisemmasta. Modernisoidut jalostamot tuottavat nyt korkealaatuisia polttoaineita.

Remonttituulet ovat myös puhaltaneet yhtiön hallinnossa. Talousjohtaja on amerikkalainen öljymies, viestintäjohtaja norjalainen. Yhtiön kumppanina tuotannon kehittämisessä on ollut maailman johtava porauspalveluyhtiö Schlumberger.

Tilinpäätökset tehdään nyt amerikkalaisten standardien mukaan.

Vuosi sitten Jukos julkisti jopa omistusrakenteensa taustat, joita venäläisissä pörssiyrityksissäkään ei ole aivan yksinkertaista selvittää. Osakkeet ovat useimmiten veroparatiiseihin rekisteröityjen sijoitusyhtiöiden hallussa.

Selvityksen mukaan Jukosista 60 prosenttia omistaa Gibraltarille rekisteröity sijoitusyhtiö Menatep, jonka osakkeista 59,5 prosenttia on Mihail Hodorkovskilla. Jukosista hän siis omistaa 36 prosenttia.

Muista Menatepin osakkaista kaksi on Venäjän Duuman jäseniä, kaksi muuta toimii Jukosin johdossa.

Avoimuudella on myös tarkoituksensa. Jukos on pyrkinyt New Yorkin pörssin listoille. Ilmeisesti myös JukosSibneft halajaa sinne.

Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sebastian Ahon uusi joukkuetoveri aloitti hauskan kaupankäynnin pelinumerostaan: ”Kolme illallista, kaksi koiran ulkoilutusta ja yksi ilta lapsenvahtina”
  3. Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi
  4. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  5. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  6. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  7. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  8. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  9. Tunti sitten
  10. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  11. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  12. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  13. Näytä lisää