Valikko
Talous

VTT myymässä kiistellyn Outokummun-yksikön

Kauppa- ja teollisuusministeriöllä on valta kaataa kauppa

Tilaajille

Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT haluaa myydä Outokummussa sijaitsevan mineraalitekniikan laboratorion. Keskus on jo kesäkuun alussa tehnyt yksikön myymisestä alustavan sopimuksen kanadalaisen SGS Lakefield Research -yhtiön kanssa. Julkisuuteen tieto aiesopimuksesta tuli vasta viime viikon lopulla.

Yksikön myynti ei ole varmaa, sillä viime kädessä myynnistä päättää kauppa- ja teollisuusministeriö ja ministeri Mauri Pekkarinen. Keskustalaisministeri voi esimerkiksi aluepoliittisiin syihin vedoten kieltää yksikön myynnin.

Yksikön henkilöstö haluaisi, että laboratorio liitettäisiin Geologian tutkimuskeskukseen GTK:hon. Mineraalitekniikan laboratorio on erikoistunut malmien ja kaivostoiminnan tutkimukseen. GTK puolestaan tutkii ja kartoittaa maankamaraa ja sen raaka-ainevaroja.

Yksikön kohtalo ratkennee muutaman lähiviikon aikana , kun ministeri Pekkarisen alkukesästä nimittämä selvitysmies Kimmo Halme ensi kuun puoliväliin mennessä jättää esityksensä. Ainakin VTT:n puolella ministerin odotetaan tekevän päätöksensä nopeasti, muutaman päivän sisällä selvityksen valmistumisen jälkeen.

Pekkarinen odottaa selvitysmieheltä tietoa siitä, löytyykö sellaista mallia, joka turvaisi yksikön toiminnan jatkumisen pitkälti nykyisen kaltaisena eli ilmeisesti suomalaisomistuksessa. "Jos suinkin löytyy sellaisia mahdollisuuksia, niihin kyllä tartutaan. Mikäli sellaista ei ole, myynti tietysti arvioidaan", Pekkarinen vakuuttaa.

VTT:n kannalta ratkaisu on nyt korkeammassa kädessä, sillä ministeriö voi ilmoittaa, ettei neuvotteluja SGS:n kanssa saa jatkaa. Jännitteisestä tilanteesta huolimatta VTT:llä on hallintojohtaja Pentti Grönbergin mukaan toimiva suhde ministeriöön.

VTT:lle kaupan peruuntuminen olisi kiusallista. Hallintojohtaja Grönbergin mukaan alkukesästä solmittu aiesopimus on kuitenkin ehdollinen.

"Pääsemme siitä irti, jos ministeriö ottaa sellaisen kannan, että tämä ei ole relevantti vaihtoehto. Ministeriö ei ole sidottu tähän sopimukseen." Tutkimuskeskus odottaa ministeriöltä uutta rahaa ja uusia ratkaisuja, jos se kaataa VTT:n neuvotteleman sopimuksen.

VTT käynnisti kesällä yksikössä yt-neuvottelut, joiden lopputulos riippuu ministeriön ratkaisusta.

Alkukesästä VTT väläytteli koko yksikön lakkauttamista ja henkilökunnan irtisanomista. SGS olisi Grönbergin mukaan valmis palkkaamaan parikymmentä yksikön nykyisestä 38 työntekijästä, ei tosin vanhoina työntekijöinä, kuten Suomessa yrityskaupoissa yleensä on tapana.

"Jos SGS-vaihtoehtoa ei selvitetä, ministeriöllä täytyy olla muita vaihtoehtoja. VTT ei missään tapauksessa pysty siellä ylläpitämään tappiollista ryhmää", Grönberg sanoo.

Myös Pekkarinen pitää selvänä, ettei VTT voi pitkään pyörittää tappiollista toimintaa. "Pitää löytyä kysyntä sille osaamiselle ja tietotaidolle, mikä siellä on." Outokummun-yksikkö teki viime vuonna tappiota, ja kuluvana vuonna kolmen miljoonan euron liikevaihdolla tappiota kertyy puoli miljoonaa. Tulevaisuuskaan ei näytä valoisalta, sillä kaivostoiminnasta luopunut Outokumpu-yhtiö irtisanoi kesällä vuosisopimuksensa mineraalitekniikan yksikön kanssa.

Yksikkö kiinnostaa Grönbergin mukaan SGS:ää, koska yhtiöllä on itärajan takana kaivostoimintaa.

Selvitysmies Halme ei vielä halua ottaa kantaa siihen, mitä yksikölle pitäisi tehdä. "Tehtäväni on etsiä ratkaisuja, jotka ovat positiivisempia kuin se, että yksikkö ajetaan alas." Halmeen mukaan tarjolla on useampia vaihtoehtoja, sekä VTT:n sisällä että sen ulkopuolella. Selvityksessään Halme arvioi muun muassa Outokummun-yksikön alue- ja teknologiapoliittista merkitystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää