Valikko
Talous

Lontoossa luovat alat ajavat pian Cityn ohi

Muotoilu, media ja muoti työllistävät ja tuottavat hyvin

Tilaajille

LONTOO. Lontoo tunnetaan talouden keskuksena. Tulevaisuudessa kaupunki tullaan tuntemaan vähintään yhtä hyvin luovien alojen - muotoilun, median, tietokoneohjelmien ja muodin - keskuksena.

"Luovat alat ajavat tärkeydessään Lontoon Cityn ohi seuraavan kymmenen vuoden aikana", arvioi Lontoon kaupungin luovan teollisuuden toimikuntaa johtava Michael Frye.

Fryen mukaan Cityyn keskittyvät rahoitus- ja muut liike-elämän palvelut muodostavat nyt koko kaupungin vuosituotoksesta 50 miljardia euroa. Luovat alat ovat heti kakkosena 30 miljardilla eurolla.

Hotellit, rakentaminen, kauppa ja muut perinteiset alat tulevat kaukana perässä.

Lontoon kaupunki onkin ottanut luovat alat erityissuojelukseensa. Alat eivät ainoastaan tuota hyvin, ne myös työllistävät.

"Puoli miljoonaa lontoolaista työskentelee luovilla aloilla, ja määrä kasvaa koko ajan", World Creative Forum -tapahtumassa puhunut Frye sanoi.

Lontoon kaupunginjohdon mielestä aika on ajanut suurten ja perinteisten taloushankkeiden ohi. Siinä se on samaa mieltä kuin tapahtumassa esiintynyt amerikkalaiskirjailija Richard Florida, jonka tuoreen kirjan mukaan kaupunkien tulevaisuus riippuu niiden kyvystä houkutella ns. luovaa luokkaa.

"Noin 90 prosenttia uusista lontoolaisyrityksistä palkkaa vähemmän kuin viisi ihmistä", Frye perusteli pienen mittakaavan tärkeyttä.

Lontoossa tällä viikolla pidetyn World Creative Forum -tapahtuman johtajan Ben Evansin mielestä Lontoo on jo nyt "maailman luovuuden keskus", vaikka City voittaakin toistaiseksi numeroin.

"Lontoon asema perustuu siihen, että suurin osa luovilla aloilla toimivista ihmisistä ja yrityksistä tulee ennen pitkää Lontooseen, mikä puolestaan houkuttelee paikalle lisää luovia ihmisiä ja yrityksiä", Evans kertoi. Forum keräsi paikalle kirjailijoita, tutkijoita, arkkitehtejä, muotoilijoita ja muita kyseisten alojen ihmisiä.

Jokavuotiseksi aiottua tapahtumaa markkinoitiin luovien alojen Davosina. Davosin huippukokous kokoaa Sveitsiin talouselämän vaikuttajat.

Evansin mukaan esimerkiksi Singaporen kaltaisten paikkojen edustajat tulevat Lontooseen kyselemään, miten maasta saa "luovan" ja sitä kautta entistäkin tuottavamman.

Erityisen kysyttyä luovien alojen tietotaito on kuulemma Venäjällä. "Moskovalaiset ottavat kiinni menetettyä muotoilua. Luova teollisuus elää siellä valtavaa kasvua", Evans kertoi.

Ainoat, jotka eivät kuulemma usko Lontoon ja Britannian edelläkävijyyteen luovilla aloilla, ovat tavalliset britit itse.

"Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa kaikki tunnustavat kyseisten alojen menestyksen Britanniassa. Epäilyjä kuuluu vain Britannian sisältä", muun muassa labour-puolueen puheenkirjoittajana toiminut ja branditoimistossa työskennellyt Evans sanoi toimittajille.

Grey Worldwide -mainoskonsernin suunnittelujohtajalla Dylan Williamsilla voisi olla ajatus siitä, miksi näin on.

"Britit uskovat yhä, että luovuus on vain jotain vapaa-aikaan ja hauskanpitoon liittyvää", foorumissa puhunut Williams sanoi.

Asenne voi muodostaa uhan Britannian menestyksekkäille luoville aloille ja koko taloudelle. Muilla aloilla toimivat voivat alkaa kuvitella, ettei heidän ammatissaan muka ole käyttöä luovuudelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää