Valikko
Talous

Yhdysvallat nujersi inflaation

Tuotanto kasvaa ja investoinnit kiihtyvät

Tilaajille

WASHINGTON. Inflaatio on Yhdysvalloissa käytännöllisesti katsoen pysähtynyt. Maan työministeriö julkaisi tiistaina uusimmat tiedot kuluttajahintojen kehittymisestä lokakuussa. Kaikkien hintojen perusteella laskettava kuluttajahintaindeksi eli CPI pysyi syyskuun tasolla. Niin kutsuttu pohjainflaatio, josta on poistettu voimakkaasti heittelehtivät elintarvikkeiden ja energian hinnat, nousi 0,2 prosenttia vuositasolla mitattuna.

CPI:tä nosti ruuan kallistuminen. Se taas johtui mm. Kanadan lihanviennin tyrehtymisestä hullun lehmän taudin pelkojen vuoksi. Pihvien kallistumisen kompensoi lähinnä energia, jonka hinta laski lähes neljä prosenttia.

Inflaation talttuminen on merkittävä suoritus maassa , jonka kansantalous kasvaa nyt nopeasti. Kolmannen vuosineljänneksen tuotannon kasvu oli vuositasolla 7,2 prosenttia. Viimeiseltä neljännekseltä odotetaan neljän prosentin kasvua.

Kasvun ratkaisee pitkälti joulumarkkinoiden vähittäiskaupan kehitys. Kauppiaat kasaavat parhaillaan myymälöihinsä valtavia tavaravuoria. Seuraavan viikon kuluessa ostetaan miljoonia kalkkunoita ja runsaasti lahjoja kiitospäivän juhlintaan.

Kuukauden päästä tavarapaljouden pitäisi olla jo siirtynyt marketeista joululahjasukkien täytteiksi. Kuluttajien luottamusta luotaavat mittaukset osoittavat, että näin tosiaankin tapahtuu. Kauppa odottaa hyvää joulusesonkia.

Maailman suurin kansantalous on kokenut lyhyessä ajassa melkoisen muodon- ja tunnelman muutoksen. Vaappuva nousu on vaihtunut selkeäksi kasvuksi. Juuri nyt talouden taivaalta on vaikeaa löytää tummia pilviä.

Kulutuskysyntä pyörittää noin kahta kolmasosaa Yhdysvaltain kansantalouden koko volyymista. Se kasvoi heinä-syyskuussa 6,6 prosentin vauhtia. Kasvun takana oli löysä raha, jota amerikkalaisten lompakoihin on tullut veronalennusten ja -palautusten sekä asuntolainojen uudelleenjärjestelyjen kautta. Kiinnelainoja on laajassa mitassa muutettu halvemmille koroille.

Kulutuksen kasvuun rohkaisee myös työttömyystilanteen tasaantuminen. Kuuden prosentin työttömyys on yhä amerikkalaisittain korkea. Se ei kuitenkaan enää kasva, joten yhä työssä olevat uskaltavat kuluttaa entistä enemmän.

Yritysten investoinnit ovat kääntyneet selvään kasvuun. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvuvauhti oli yli 11 prosenttia eli korkein yli kolmeen vuoteen. Investoinneista on tullut kaivattu toinen kasvun tukijalka ja viennistä kolmas. Halpa dollari on lisännyt selvästi vientiä - mutta ei ole kuitenkaan juurikaan padonnut tuontia. Yhdysvaltain kauppatase on yhä alijäämäinen.

Yritysten tuottavuuden kasvu pysyttelee poikkeuksellisen korkealla tasolla. Tuottavuus eli kansantaloudessa aikaansaatu tuotanto tehtyjä työtunteja kohti kasvaa nyt kolmen prosentin vauhtia.

Se on paitsi pitänyt inflaation kurissa myös nostanut työssä olevien tuloja ja parantanut roimasti yritysten kannattavuutta. Yritysten tulokset ovat parantuneet keskimäärin kolmanneksen, mikä heijastui jo aiemmin syksyllä osakekurssien selkeänä nousuna.

Jos maailmantalouden veturi äityy pontevaan puuskutukseen, sen pitäisi vetää muutkin taloudet parempaan vauhtiin. Veturiin liittyy kuitenkin myös epävarmuustekijöitä. Yhdysvaltain julkinen talous on kuralla, mikä kuristaa kasvun työllisyysvaikutuksia.

Maan elinkeinoasiamiesten liitto kyseli näkymiä tuhannelta jäseneltään, jotka ovat paikallisen yritystoiminnan edistämisen etulinjan sotureita. Heistä 80 prosenttia sanoi, että osavaltioiden ja kuntien rahapula pahentaa työttömyyttä. Samoin 80 prosenttia arvioi, ettei liittovaltion veroalella ole mitään vaikutusta paikallistasolla.

"Veronalennukset ovat sinänsä hyvä, mutta liian karkea instrumentti. Liittovaltion kannattaisi panostaa koulutukseen ja tutkimukseen", sanoi liiton puheenjohtaja Rick Weddle.

Pahasti alijäämäinen julkinen talous saattaa myös aiheuttaa vielä suuremman romahduksen dollarin arvossa, minkä jälkeen Yhdysvaltain olisi entistä vaikeampaa houkutella maahan ulkomaista pääomaa.

Dollarin heikentymiseen uskoo ainakin sijoittajaguru Warren Buffett, joka myönsi talouslehti Fortunen haastattelussa ostaneensa yhtiönsä Berkshire Hathawayn sijoitussalkkuun kevään 2002 jälkeen huomattavasti ulkomaan valuuttaa. "Ensimmäisen kerran lähes 72 vuoteen", Buffett tunnusti.

Tämä merkitsee sitä, että hän uskoo dollarin halventuvan yhä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää