Valikko
Talous

Koko Etelä-Karjala saa laajakaistayhteydet

Haja- asutusalueet tasavertaisiksi nopeassa tiedonsiirrossa

Tilaajille

TAIPALSAARI. Maaseutuyrittäjä Kalervo Haiko Taipalsaaren Olkkolassa istuu päivittäin tiiviisti kotona, vanhan maalaistalon yläkerrassa, ja tekee työkseen nyt sellaista, mikä aiemmin ei ollut mahdollista: käy piensijoittajana päiväkauppaa osakkeilla.

Tietokoneet työhuoneessa päivittävät markkinatietopalvelua ja eQ:n kaupankäyntiä sillä nopeudella, että maaseutukylästäkin ehtii mukaan.

"Nyt tuntuu siltä, että on kuin muutkin ihmiset", Haiko toteaa tasa-arvon parantumisesta - kiitos tuoreen, nopean laajakaistayhteyden.

Tietomaakunta Etelä-Karjala saadaan ensimmäisenä jo ensi vuoden aikana lähes kokonaan adsl-liittymien piiriin joko 256 tai 512 kilobitin sekuntinopeudella. Tieto kulkee tuntuvasti nopeammin kuin aiemmalla isdn-yhteydellä modeemiyhteydestä puhumattakaan.

TeliaSonera rakentaa omalla kustannuksellaan yhteydet kymmeneen kylään, joissa on liittyjiä saatu riittävä määrä. Loput kylät verkotetaan maakunnallisen EU-rahan ja kuntien tuella. Esimerkiksi Lappeenranta tukee maaseutukyliensä laajakaistayhteyksiä 5000 eurolla kylää kohti.

Samalla tavoin Kouvolan seudun kuntayhtymän haja-asutusalueesta useimmat kylät saavat laajakaistan ensi vuoden kuluessa. Etelä-Savossa RaJuPuSu-kunnat ovat pyytäneet tarjoukset tammikuuksi.

Yksittäisiä kuntia on liikkeellä, kuten esimerkiksi Joroinen, joka solmii sopimuksen perjantaina.

Hankkeita on runsaasti eri puolilla maata, niin että komissaari Erkki Liikasen vetämä eEurope 2005 -ohjelma kaikkien ulottuvilla olevasta nopeasta tietoverkosta vuoden 2005 loppuun mennessä voi toteutua. TeliaSoneran lisäksi Finnet-yhtiöt ja Elisa tahollaan rakentavat yhteyksiä.

Aluejohtaja Esko Pitkänen TeliaSoneran Kaakkois-Suomen alueelta toteaa, että haja-asutuskylien verkottaminen näyttää jäävän suurelta osin heidän tehtäväkseen, vaikka yhtiöitä kilpailutetaan.

Pitkäsen mukaan Soneran kyläkaista voidaan taloudellisesti toteuttaa parillakymmenellä liittyjällä kuten Etelä-Karjalassa tehdään kymmenessä kylässä. Muissa turvaudutaan EU-tukeen.

Ongelmaksi jäävät vielä kyläkeskuksista yli viiden kilometrin päässä olevat taloudet ja puhelinlinjattomat kesäasunnot. Niille voidaan tarjota isdn:n lisäksi kehittyvää mobiiliteknologiaa, gprs-yhteyksiä ja uutta edge-tekniikkaa, jolla päästään tyydyttävään nopeuteen. Kokeilussa on myös satelliittihankkeita.

Puumalassa Sonera kokeili langatonta laajakaistayhteyttä, mutta sen ongelmana on yhä lähettimen ja antennin näköyhteys, joka rajoittaa etäisyyttä. Pilottiyhteydet ovat kuitenkin käytössä.

Mitä maaseutu nopeista yhteyksistä hyötyy?

Kalervo Haikolla on selkeä kuva siitä, että kiinteä kuukausimaksu 48 euroa on aktiiviselle käyttäjälle edullisempi kuin entiset modeemi- tai kolmen tunnin isdn-yhteys.

Perusinvestoinnit ovat vähäiset, vain parisataa euroa, ellei koneita halua vaihtaa tehokkaampiin. Operaattoreilla on myös edullisia liittymistarjouksia.

Monet taloudet ovat varautuneet useiden tietokoneiden kytkentään niin, että kullekin käyttäjälle on oma pääte. Haiko työskentelee kahdella koneella ja haikailee vielä kolmatta CNN:n uutisten seuraamiseksi. Pojalle on varattu kaksi päätettä ja vaimolle yksi.

"Kaikki löytyy netistä, kaavakkeet, sähköposti, pankki ja nettikauppa. Yllättävän hyviä informaatiosivuja löytyy; viimeksi sain tuiki tärkeää tietoa lämmitysjärjestelmistä", vielä maatalouttakin harjoittava Haiko totesi.

Maatilojen verkkokäyttö on Haikon mielestä laahannut jäljessä, vaikka kaikki EU:n paperisodassa tarvittava tieto on helposti saatavissa. Nuoriso sen sijaan jo osaa käyttää verkkoa hyväkseen niin tiedon hankinnassa kuin vapaa-ajan toiminnoissa.

Parasta laajakaistassa on Haikon mielestä se, ettei käyttö ole enää ajasta kiinni. Hän itse oli käynnistämässä kotikylän laajakaistahanketta ja siksi uskoo, että muutkin kyläläiset, joiden joukossa on yksityistalouksien lisäksi paljon pieniä maaseutuyrittäjiä, oppivat yhteydet hyödyntämään.

Opetustyössä työskentelevä Mauri Mustonen kylän toisella laidalla Peltoissa arvioi, että laajakaista on otettu heti aktiivisesti käyttöön. Itse hän arvostaa mahdollisuutta esimerkiksi kielitaidon kehittämiseen ulkomaisia lehtiä seuraamalla.

Mustosen mielestä laajakaistayhteys on yksi merkittävä tekijä, joka auttaa haja-asutusalueiden kylien elinkelpoisuutta ja kehittymistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää