Valikko
Talous

Kauppa- ja teollisuusministeriö selvittää Italian varustamotuet

Suomen telakat ovat hävinneet tarjouskilpailuja italialaisille

Tilaajille

Kauppa ja teollisuusministeriö aikoo selvittää, millä tavoin Italian valtio tukee laivojen rakentamista.

"On tullut ilmi erilaisia asioita, jotka ihmetyttävät. Paineita asian selvittämiseksi on tullut riittävästi", kertoo kauppa- ja teollisuusministeriön erikoistutkija Maunu Harmo.

Suomessa toimivat telakat ovat viime aikoina hävinneet useita tarjouskilpailuja, kun italialainen valtionyhtiö Fincantier on vienyt tilaukset suomalaisten nenän edestä.

Italia on napannut muun muassa Kvaerner Masa-Yardsin tärkeimmän asiakkaan , risteilyalusvarustamoita omistavan Carnival Cruiselinen. Aker Finnyardsin Rauman telakka menetti puolestaan äskettäin suomalaisen kolmen Finnlinesin monikäyttöaluksen tilauksen italialaisille.

Aker Finnyardsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa ei halua ottaa kantaa Italian mahdolliseen tukeen.

"Vastakkain oli kaksi erittäin kilpailukykyistä telakkaa, asiakas loppujen lopuksi päättää", hän sanoo.

Joidenkin mielestä kilpailu on kuitenkin epäreilua, sillä Italian valtion arvellaan maksavan erityisiä tukia varustamoille, jotka rakentavat ja rekisteröivät laivansa Italiassa.

Kvaernerin telakkaryhmän entinen johtaja, kokoomuksen kansanedustaja Martin Saarikangas uskoo, että Italian valtio lupaa laivoille varustamotukea, jos varustamo rekisteröi laivansa Italian lipun alle.

Italian järjestelmästä hyötyy muun muassa suomalainen Silja Line. Sen omistaja Sea Containers Ltd on rakennuttanut kaksi Superseacat-laivaa Italiassa Fincantierin telakalla ja myös rekisteröinyt laivat Italiaan.

Siljan viestintäjohtajan Tuomas Nylundin mukaan toiminta Italian lipun alla on peruja siitä, että laivat on tilattu ja rekisteröity Italiassa.

Nylundin mukaan Italian rinnakkaisrekisterissä voi käyttää EU-maiden ulkopuolisia työntekijöitä kansainvälisen liiton sallimin ehdoin, jotka ovat vielä edullisemmat kuin Italian kansalliset ehdot.

Lisäksi miehistön kustannuksia tuetaan Ruotsin tavoin ns. nettopalkkajärjestelmällä, jossa työnantaja saa pitää muun muassa sosiaaliturvamaksut itsellään.

Useissa Euroopan maissa telakoita epäillään tuettavan erilaisin järjestelyin. Esimerkiksi Ranskassa arvioidaan olevan verotukseen liittyviä rahoitusjärjestelyjä, joilla kaupan hintaa saadaan alennettua yli kymmenen prosenttia.

Keski- ja Etelä-Euroopassa valmistetaan lisäksi paljon puolustusvoimien tilaamia, korkean jalostusasteen aluksia. Niiden korkeiden hintojen epäillään mahdollistavan joissakin tapauksessa muiden alusten halvat tarjoukset.

Suomessa valtio ei anna laivojen rakentamiseen suoraa tukea.

Kilpailu matkustajalaivojen rakentamisesta on käynyt veriseksi, sillä koko Euroopan telakkateollisuus on vaikeuksissa.

EU-maiden markkinaosuus kaikkien laivojen tilauskannasta on romahtanut seitsemässä vuodessa 20 prosentista noin kahdeksaan, kertoo Teknologiateollisuus ry:n apulaisjohtaja Henrik Nordell.

Käytännössä eurooppalaiset telakat kilpailevat matkustajalaivojen, risteilyalusten ja autolauttojen valmistuksesta, Etelä-Korea ja Aasia ovat jo vieneet konttialusten, tankkereiden ja muiden "bulkkialusten valmistuksen", kertoo Metalliliiton tutkija Antti Joki.

Risteilyalusten tilaukset loppuivat New Yorkin terrori-iskuun 2001. Ala elpyi, mutta tukehtui jälleen euron ja dollarin epäedulliseen kurssiin.

Siljan Tuomas Nylundin mielestä alaa ovat rasittaneet merenkulkupolitiikan yleinen epävarmuus ja verovapaata myyntiä koskevat muutokset.

Aker Finnyardsin toimitusjohtajan Jyrki Heinimaan mukaan dollarilla ei ole Aker Finnyardsiin suoranaisia vaikutuksia, koska tilaukset tulevat Euroopasta. Yleinen alavireisyys vaikuttaa kuitenkin varustamojen halukkuuteen rakennuttaa uusia aluksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää