Valikko
Talous

Björn Wahlroos: Euroalue on kuin piirisairaala

"Suomi tarvitsee lisää työntekoa, säästämistä ja yrittäjyyttä"

Tilaajille

Sammon konsernijohtajan Björn Wahlroosin mielestä euroalue on talouspolitiikkansa vuoksi ajautumassa suuriin ongelmiin. Pahimmassa tapauksessa, jos muutosta ei tule, sitä uhkaa samanlainen pysähtyneisyys kuin Japania 1990-luvulla. Suomi on yhtenä osana mukana tässä pysähtyneisyyden linnakkeessa.

"Tippa tulee silmään, kun katselee johtavien talouksien päämiesten Gerhard Schröderin ja Jacques Chiracin esiintymisiä", sanoi Wahlroos puhuessaan tilintarkastusyhtiö Ernst&Youngin seminaarissa Helsingissä. Seminaarin otsikkona oli "onko maallamme malttia menestyä edelleen".

Wahlroos sanoi, että euroalueen heikkoa kasvua tarkastellaan usein suhdanneilmiönä. Sitä se ei Wahlroosin mukaan ole, vaan kyse on pysyvämmästä trendistä, rakenneilmiöstä, "euroskleroosin uudesta ilmentymästä".

"Euroalue on kuin piirisairaala. Heikkokuntoiset potilaat seurustelevat toistensa kanssa eivätkä huomaa tilaansa, vaikka ulkopuolella globaalistuvassa maailmassa käyskentelee terveitä." Wahlroos katsoi, että suomalaiset ovat menneisyydessä pyrkineet vaurastumaan viidellä tavalla: lottoamalla, perimällä, säästämällä, työtä tekemällä ja yrittämällä. Näistä lottoaminen ja veikkaaminen ovat aina olleet suosituimpia.

Sodanjälkeinen ja Kekkosen aikainen vaurastuminen tehtiin pitkälti säästämällä. Se ei ollut yksityistä säästämistä, vaan perustui kovaan verotukseen, jolla ihmisiltä otettiin kulutusmahdollisuus pois. Näin säästyneet pääomat suunnattiin raskaan teollisuuden ja vientiteollisuuden rakentamiseen.

Kuvio muuttui laman pakottamana 1990-luvulla, jolloin taloutta avattiin ja yksityistettiin. Tuloksena oli yllättävä menestys, joka kärjistyi Nokiassa. "Nokia oli kuitenkin kuin kansantaloudellinen lottovoitto ja on turha kuvitella, että samantyyppinen ilmiö voisi jostain tulla nyt pelastajaksi." "Jos Nokia poistetaan kasvutilastoista, Suomen bkt-kasvu on pitkään ollut kahden prosentin tasoa, siis Ruotsin luokkaa." Wahlroosin mukaan vanhat suomalaiset hyveet ovat nyt aallonpohjassa. Suomessa tehdään vähän töitä, työpaikkoja menetetään jatkuvasti, eikä säästäminenkään ole korkealla.

Julkisen vallan säästämisen varaan ei voi lähivuosina laskea, koska eläke- ja terveydenhoitomenot kasvavat väistämättä.

Wahlroosin mielestä maassa tarvittaisiin lisää sekä työntekoa että säästämistä, mutta hallituksen toimet eivät näytä kannustavilta. "Työn verotusta ei ole ratkaisevasti kevennetty, ja säästämistä ja yrittämistä vaikeutetaan kateusveroilla ja muilla vaurastumista estävillä täsmäaseilla." "Eläkepuolella on jo tunnustettu insentiivien eli kannusteiden välttämättömyys, jotta ihmisten käyttäytymiseen saadaan muutos. Milloin vastaava tunnustetaan työn tekemisen kannustamisessa?" Wahlroos katsoi, että yrittäjyyttä ei tehdä valtion toimin, vaan luomalla hyvä ilmapiiri ja ympäristö ja hyväksymällä vaurastumisen mahdollisuus. "Yrittäjä on lopulta hyvin tavallinen ihminen. Hän ei tarvitse kasvaakseen valtion tukemaa kenneliä. Tiedän sen, koska olen itsekin ollut yrittäjä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää