Valikko
Talous

Kone jakautuu kahteen yhtiöön

Hissi- ja kuormalaite- yritykset itsenäisinä pörssiin

Tilaajille

Hissejä, liukuportaita sekä kuorman- ja kontinkäsittelylaitteita valmistava Kone jakautuu kahteen yhtiöön, jotka molemmat listautuvat pörssiin. Järjestelyllä haetaan mahdollisuuksia nopeaan kasvuun yritysostojen avulla.

Koneeseen jäävät hissit ja liukuportaat. Sisaryhtiö Kone Cargoteciin pannaan satamien ja terminaalien konttilukit ja -kurottajat sekä kuorma-autojen nostolavat ja nosturit eli Hiabit.

Jakautumisessa Koneen omistajat saavat nykyisten omistustensa suhteessa uusien yhtiöiden osakkeita. Myös äänivalta jakautuu samalla tavalla kuin nykyisessä Koneessa.

Vanhassa Koneessa hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin käyttää valtaa äänivaltaisten osakkeidensa avulla.

Uusiin yhtiöihin tulee myös kaksi osakesarjaa, joten Herlin säilyttää valtansa molemmissa yrityksissä. Hänet valittaneen hallituksen puheenjohtajaksi sekä Koneeseen että Cargoteciin.

"Sympatiani ovat sataprosenttisesti molempien firmojen puolella. Nyt syntyy kaksi erittäin vahvaa metalliteollisuusyhtiötä", Herlin sanoi tiistaina yhtiönsä tiedotustilaisuudessa.

Rakennemuutosta perusteltiin sillä, että hissien ja kuormankäsittelylaitteiden väliset synergiat eli yhteisvaikutukset on jo saavutettu. Tämän jälkeen molemmat yritykset saavat kehittää toimintaansa oman strategiansa mukaisesti.

Yrityskaupoissa voi käyttää helpommin omia kuin suur-Koneen osakkeita.

Kuormankäsittelylaitteet tulivat konserniin, kun Kone valtasi Partekin. Hankinta maksoi 1,5 miljardia euroa, mutta sen jälkeen uudet isännät ovat myyneet Partekin tytäryhtiöitä vajaalla 1,2 miljardilla eurolla.

Koneen mielestä omistajille muutos on edullinen siksi, että sijoittajat tuntevat paremmin sijoituskohteensa.

Partek-kaupan jälkeen Kone-konsernia arvosteltiin sekatavarakaupaksi. Pörssissä jakautumisuutinen nosti Koneen kurssia vajaat neljä prosenttia.

Järjestelyn juju ei täysin auennut Koneen tiedotustilaisuudessa. Herlin myönsi, että nykyiselläkin rakenteella konserni olisi voinut jatkaa.

Jakautumisen euromääräisiä hyötyjä Kone ei ole kalkyloinut.

"Ei ole laskettu eikä mitään fiksattua lukua ole käytettävissä. Minun mielestäni se on niin selvä asia. Kyse ei ole yksittäisistä miljoonista, vaan aika näyttää", Herlin sanoi.

Vaikka hyötyjä ei tunneta, Herlinin mielestä tässä tapauksessa yksi ynnä yksi on enemmän kuin kaksi.

"Vähän yksinkertaisempikin tietää, onko edessä plus vai miinus. Tässä hommassa on järkeä, ja osakkaille syntyy positiivista tulosta." Jakautumisen vieminen käytäntöön kestää noin vuoden, ja lopulliset päätökset tekee yhtiökokous. Herlinin mukaan ennen yhtiökokousta selvitetään, mitä Koneen keskushallinnolle tapahtuu.

"Mitään suurta draamaa ei synny." Koneen linja on viime vuosina muuttunut taajaan. Monialastrategiaa toteutettiin 1990-luvun alkuun, minkä jälkeen yhtiö keskittyi hissi- ja liukuportaisiin.

Laivojen lastinkäsittelyteknologia sekä nosturi- ja puunjalostuskoneiden järjestelmät myytiin. Yhdestä rönsystä kehittyi menestyvä pörssiyhtiö, nostureita valmistava KCI Konecranes.

Pari vuotta palattiin monialastrategiaan, kun Kone osti monialayhtiö Partekin. Ostaja ilmoitti tavoitteekseen luoda kooltaan merkittävä, juuriltaan suomalainen teollisuus- ja palveluyritys. Kone lupasi kehittää Partekia pitkäjänteisesti.

Nyt on taas keskittämisen vuoro, joskin tällä kertaa omistajat saavat valita, minkälaiseen bisnekseen rahansa laittavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää