Valikko
Talous

Nigerian levottomuudet nostivat raakaöljyn taas uuteen ennätykseen

Saudi-Arabia yritti rauhoittaa öljymarkkinoita kertomalla tuotannon lisäyksistä

Tilaajille

Levottomuuksien kiihtyminen Nigeriassa nosti jälleen tiistaina raakaöljyn hinnan uuteen historialliseen ennätykseen.

Yhdysvaltojen markkinoiden viiteöljy eli niin sanottu WTI-laatu ylitti haamurajana pidetyn 50 dollarin rajan ja käväisi päivän aikana 50,47 dollarissa. WTI-öljy on kallistunut tänä vuonna jo 55 prosenttia ja on nyt korkeammalla kuin koskaan öljylaadun New Yorkin raaka-ainepörssissä 21 vuotta jatkuneen kaupan aikana. Pohjanmeren Brent-laatu maksoi tiistaina kalleimmillaan yli 47 dollaria tynnyriltä.

Maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia reagoi hinnannousuun ilmoittamalla, että se nostaa öljyn tuotantoaan 9,5 miljoonasta tynnyristä 11 miljoonaan tynnyriin päivässä. Saudi-Arabian mukaan uuden kapasiteetin pitäisi olla käytössä muutamien viikkojen kuluessa.

Hieman ennen Saudi-Arabian ilmoitusta öljyntuottajamaiden Opec-järjestön pääjohtaja Purnomo Yusgiantoro ehti todeta Reutersille, että järjestö on voimaton hintapaineiden edessä.

Opec nosti viime kuussa tuotantokiintiöitään, jonka pitäisi alkaa vaikuttaa marraskuun alussa. Yusigiantoron mukaan Opec-mailla on muuten kutakuinkin kaikki tuotantokapasiteetti jo käytössä.

Maailman energiajärjestön IEA:n toimitusjohtaja Claude Mandil totesi, että ei ole tarvetta ottaa käyttöön öljyn hätäreservejä. "Tarjontaa on yhä enemmän kuin kysyntää", hän sanoi.

Herkkiä öljymarkkinoita huolestuttaa etenkin Nigeria, jossa itsenäisyyttä halajavat kapinalliset ovat varoittaneet öljy-yhtiöitä lopettamaan poraukset Nigerjoen suistoalueella ennen lokakuun 1. päivää, jolloin kapinalliset aikovat aloittaa täysimittaisen sodan. Nigeria on maailman seitsemänneksi suurin öljynviejä.

Nigerian johtava öljyntuottaja Royal Dutch/Shell ilmoitti tiistaina, ettei se aio lopettaa öljynporausta alueella. Yhtiö on uutistoimistolähteiden mukaan kuitenkin joutunut leikkaamaan tuotantoaan useilla kymmenillä tuhansilla tynnyreillä päivässä turvallisuusriskien vuoksi. Myös italialainen Agip on vetänyt työntekijöitään Nigeriasta, mutta myös se ilmoitti, ettei porausta tulla keskeyttämään.

Nigerian ohella öljyn hintaa nostavat vanhat tutut huolet eli levottomuudet ja terrori-iskujen pelko Irakissa ja Saudi-Arabiassa sekä venäläisen öljy-yhtiö Jukosin sekava tilanne. Yhdysvalloissa öljynporausta Meksikon lahdella ei ole vielä saatu täydellä teholla käyntiin Ivanin ja muiden hirmumyrskyjen jäljiltä.

Uutistoimistojen haastattelemat markkina-analyytikot veikkailivatkin tiistaina öljyn hinnan nousevan edelleen tällä viikolla. "Huolestuttavalta näyttää, jos öljyn hinta jää pitkäksi aikaa nykytasolle tai vielä nousee", pankkiiriliike Opstockin analyytikko Henri Parkkinen sanoo. Hän ei kuitenkaan uskalla lähteä veikkailemaan raakaöljyn hinnankehitystä. "Tässä pitää olla aika nöyrä, sillä öljyn hinta on monelta osin normaalien analyysikehikoiden ulkopuolella. Se ei perustu sataprosenttisesti aitoihin kysyntä- ja tarjontatekijöihin, vaan muun muassa geopolitiikkaan", hän sanoo.

EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia varoitti, että Euroopan talouskasvu kärsii, mikäli öljyn hinta pysyy pidempään ennätystasolla.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi, että öljyn hinta on hyvin korkealla, mutta sillä pitäisi silti olla vähäinen vaikutus maailmantalouteen. "Meidän ei tarvitse vielä huolestua. Ei ole syytä paniikkiin", Schröder sanoi Norjassa tavattuaan Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin.

Maailman valuuttarahasto IMF on arvioinut, että 15 dollarin nousu öljyn hinnassa heikentää maailmantalouden kasvua 0,6 prosenttiyksiköllä. Jos raakaöljyn hinta pysyttelee pitkään korkealla, sillä voi olla dramaattisia vaikutuksia etenkin Yhdysvaltain talouteen.

Öljyn hinnannousu pakottaa jossain vaiheessa öljyä raaka-aineenaan käyttävää teollisuutta nostamaan hintojaan. Tähän mennessä hinnankorotuksia on nähty lähinnä vasta lentoyhtiöissä. Hinnankorotukset kiihdyttävät inflaatiota, joka pakottaa keskuspankit korottamaan ohjauskorkojaan, mikä taas hillitsee taloudellista toimeliaisuutta.

Hinnannousut hillitsevät myös kuluttajien kulutustahtia, joka on pitänyt jo pitkään etenkin Yhdysvaltain taloutta pyörimässä.

Kauhuskenaarion mukaan Yhdysvalloissa voi seurata tilanne, jossa inflaatio kiihtyy, korot nousevat ja samaan aikaan talouskasvu tyssää.

Eurooppa on Yhdysvaltoja paremmassa asemassa, sillä raakaöljyn hinta vaikuttaa Yhdysvalloissa suoremmin bensan hintaan kuin Euroopassa, jossa on suuremmat polttoaineverot. Euroalueen öljyshokkia lieventää myös vahva euro.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää