Valikko
Talous

"Kiina ei ole kultakaivos"

Tutkija varoittaa liian ruusuisista harhakuvista vaikeilla markkinoilla

Tilaajille

PEKING. Kiina on maailman suurin yksittäinen markkina ja tarjoaa mittaamattomia mahdollisuuksia suomalaisille vientiyrityksille, hehkuttaa Suomen ulkoministeriön tiedote ulkomaankauppaministerin vienninedistämismatkasta.

Talous kasvaa 1,3 miljardin ihmisen Kiinassa yli yhdeksän prosenttia vuodessa, joten uusia bisnestilaisuuksia kiistämättä syntyy. Kiina ei kuitenkaan ole ulkomaisille yrityksille mikään kultakaivos, vaan isojen lukujen takaa on nähtävä monimutkainen ja äärimmäisen kilpailtu talousalue, varoittaa Kiina-tutkija Matti Nojonen Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Hän on huolissaan siitä, että Kiina-huumassa maahan lähdetään puutteellisin, tutkimattomin tiedoin.

"On tärkeää ymmärtää, ettei Kiinassa ole maanlaajuisia markkinoita", Nojonen sanoo.

Tuloerot, liiketoimintatavat ja kehitystaso vaihtelevat Kiinan eri alueilla niin valtavasti, että mitään yhtenäistä 1300 miljoonan kiinalaisen markkinaa ei ole. Kiinalaisten kulutuskyky on yhä pientä. Keskiluokkaan kuuluu neljä prosenttia väestöstä, arvioi Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian tutkimus.

Kiinan monimuotoisuus yllättää monet. Yli puolet maassa toimivista ulkomaisista firmoista tekee tappiota, kertoo Kiinan verovirasto.

Konsulttiyhtiö Pricewaterhouse Coopers selvitti lähes sadan kansainvälisen firman toimia Kiinassa. Tulos kertoo, että 74 prosenttia yrityksistä tekee tappiota, ja 40 prosenttia sanoi jääneensä edellisvuonna tavoitteestaan.

Kiinan automarkkinat ovat kasvaneet kymmeniä prosentteja vuodessa, mutta ulkomaiset firmat ovat huomanneet, että voittoa on vaikea tehdä ja autojen valmistaminen on Kiinassa kalliimpaa kuin muualla. Kiinan hurjasti kasvavilta olutmarkkinoilta useat monikansalliset yritykset ovat joutuneet epäonnistuneena vetäytymään.

Nojosen mukaan Kiinasta on useita harhakäsityksiä. Yksi niistä on, että kommunistisen puolueen hallitsema maa olisi jo melkein markkinatalous.

"Kiinan taloudessa voi erottaa kolme eri todellisuutta. Ne elävät ihan eri aikakausilla. Suurin osa taloudesta toimii yhä suunnitelmatalouden logiikan mukaan, osassa on ryöstökapitalismin piirteitä", Nojonen sanoo.

Hänen mukaansa valtaosaa Kiinan sisämaan taloudesta johtavat yhä valtion yksiköt tai omia yrityksiä suosivat paikallisviranomaiset. Paljon hehkutettu markkinavetoisesti toimiva talousalue Kiinassa rajoittuu kehittyneimmälle rannikkoseudulle, jossa kansainväliset jätit ja kehittyvät kiinalaisfirmat kilpailevat jo rajusti.

Kiinassa toimivista 160 suomalaisyrityksestä useimmat ovat aloittaneet viennillä, mutta hinnan ja paikallisten rajoitusten vuoksi myynnin lisäys edellyttää yleensä tuotannon perustamista Kiinaan.

Suuryritysten perässä Kiinaan lähtee Suomesta yhä enemmän alihankkijoita, pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Nojonen pitää tätä luonnollisena mutta on huolissaan pienyritysten riskeistä.

Pk-yritykset joutuvat yhä useammin toimimaan kehittyneiden alueiden ulkopuolella siinä osassa Kiinan taloutta, jossa ratkaisevaa ovat suhteet viranomaisiin.

"Suurimmat riskit ovat pienyrityksillä, joiden tuote ei ole kovin jalostettu. Niiden tuotteet pystytään Kiinassa nopeasti kopioimaan", Nojonen sanoo.

Ulkomaisten yritysten tappioita Kiinassa selittää osittain se, että monet ovat vasta äskettäin aloittaneet siellä. Kääntäen tämä tarkoittaa, että voittoja voi joutua odottamaan vuosia.

"Kuinka kauan Kiinaan lähtevillä pienyrityksillä on varaa pyörittää tappiollista toimintaa?" Nojonen kysyy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää