Valikko
Talous

Amerikkalainen Wal-Mart käynnisti näkyvän imagonkohotuskampanjan

Maailman suurin kauppa haluaa kertoa "totuuden" työntekijöidensä kehnoksi väitetystä asemasta

Tilaajille

WASHINGTON. Maailman suurin vähittäiskauppayritys Wal-Mart käynnisti torstaina kotimaansa Yhdysvaltain sanomalehdissä näyttävän imagonkohotuskampanjan.

Sen tarkoituksena on yhtiön pääjohtajan Lee Scottin mukaan tuoda esiin "suodattamaton totuus" halpamyymäläketjusta, joka työllistää noin 1,2 miljoonaa amerikkalaista, jonka liikevaihto ylittää 250 miljardia dollaria (203 miljardia euroa) ja jonka yli 3600 marketissa Yhdysvalloissa käy vuosittain 270 miljoonaa asiakasta.

Kampanja katsottiin aiheelliseksi sen jälkeen, kun yhtiön toimintatapojen ja omien työntekijöiden kohtelun arvostelu oli kasvanut kasvamistaan. Wal-Martia syytetään muun muassa sukupuolisyrjinnästä, kehnoista palkoista, laittomien siirtolaisten räikeästä hyväksikäytöstä ja työntekijöiden järjestäytymisen estämisestä.

Kritiikki ei ole näkynyt myyntiluvuissa, jotka kasvavat yhä alan yleisen kasvun tahdissa. Sen sijaan arvostelu on saattanut vaikuttaa Wal-Martin kokemiin vaikeuksiin uusien kauppapaikkojen saamisessa esim. Kaliforniassa, jossa asukkaat ovat estäneet uusien hehtaarihallien kaavoittamisen.

"Wal-Martista liikkuu näinä päivinä runsaasti urbaaneja legendoja, mutta tosiasiat ovat tosiasioita", Scott ilmoittaa tiedotteessaan.

Wal-Martin tosiasiat kerrottiin torstaina kokosivun ilmoituksissa yli sadassa yhdysvaltalaisessa sanomalehdessä. Lisäksi yhtiö avasi erityiset nettisivut oman totuutensa kertomiseksi. Kampanjan kustannuksia yhtiö ei julkistanut.

Ilmoitukset oli laadittu Scottin avoimen kirjeen muotoon. Siinä hän syyttää erityisintressiryhmiä ja kriitikoita väärän tiedon levittämisestä ja sanoo, että yleisöllä on oikeus kuulla totuus.

Scottin mukaan Wal-Mart aikoo luoda kotimaassaan tänä vuonna yli satatuhatta uutta työpaikkaa. Yhtiö maksaa kokopäivätyöntekijöilleen palkkaa lähes kaksin verroin minimipalkkaan verrattuna. Kolme työntekijää neljästä on kokopäiväisiä, kun vastaava osuus amerikkalaisessa vähittäiskaupassa keskimäärin on 20-40 prosenttia.

Scottin mainostekstin mukaan Wal-Mart tarjoaa sekä osa- että kokoaikaisille työntekijöilleen sairausvakuutuksen. Erikoissivustolta selviää kuitenkin, että tämä etu koskee vain puolta miljoonaa 1,2 miljoonasta työntekijästä.

Mainoksen mukaan edut ovat muutenkin hyvät. Yhtiö muun muassa maksaa palvelukseen kutsuttaville reserviläisille ja kansalliskaartilaisille heidän sotaväeltä saamansa palkan ja siviilipalkan välisen erotuksen.

Laittomista siirtolaisista ilmoituksessa ei puhuta mitään, ei myöskään järjestäytymisoikeudesta. Sen puuttuminen tosin ei ole millään muotoa vain Wal-Martille ominainen piirre.

Yhdysvaltain nopeimmin kasvava elintarvikemyymälöiden ketju on nimeltään Wholefoods. Se panostaa luomuun hintahaitarin yläpäässä, kun Wal-Mart on samaisen haitarin alapäässä. Wholefoodskin suhtautuu jyrkän kielteisesti työntekijöidensä järjestäytymisaikeisiin.

Vaikutusvaltaansa menettäville ammattiliitoille juuri Wal-Mart on kuitenkin punainen vaate.

Liitot suunnittelevat omaa, noin 25 miljoonaa dollaria (20 miljoonaa euroa) maksavaa kampanjaansa, jossa Wal-Martin väitetään pakottavan muutkin vähittäiskaupan yritykset heikentämään työntekijöidensä palkkoja ja muita etuja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  9. Tunti sitten
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää