Valikko
Talous

Naisjohtaja ei koskaan usko olevansa täysin valmis

Helinä Hirvikorpi esittelee kirjassaan naisia huippupaikoilla

Tilaajille

Jukka, Veli-Matti, Sakari, Harry, Jussi, Lasse, Jorma, Jouni, Matti, Risto, Heikki, Markku, Hannu, Juha, Matti, Kari, Matti... Siinä suomalaisiin suuryrityksiin valittuja uusia toimitusjohtajia parin viime vuoden ajalta.

Vapaa taloustoimittaja Helinä Hirvikorpi halusi ottaa selvää, miksi joukossa ei ole yhtään Riittaa, Leenaa tai Saria. Miksi nainen johtajana on edelleen niin erikoinen asia, että pitää puhua naisjohtajista?

"Eikö Suomessa muka tosiaan ole naisia, jotka voisivat tulla valituksi huippujohtajiksi? Miesjohtajat vain siirtyvät yrityksestä toiseen. Ovatko he kaikkien alojen asiantuntijoita?" Naisia huippujohtajina toki on. Heistä kahtakymmentä Hirvikorpi haastatteli kirjaansa Valta jakkupuvussa - Naiset ja johtaminen, joka ilmestyi torstaina.

Hirvikorven mukaan kaikki haastateltavat olivat taustoiltaan ja persoonallisuuksiltaan hyvin erilaisia ihmisiä. Yksi kaikkia kahtakymmentä kuitenkin yhdisti: "Kaikki naisjohtajat kehittävät koko ajan itseään, eivätkä katso koskaan olevansa valmiita. Ennen kuin he edes kuvittelevat olevansa valmiita johtajiksi, he hankkivat paljon kokemusta." Kirjaan haastatelluista, rekrytointeja tehneistä naisista, moni oli sitä mieltä, että miehillä on usein parempi luottamus omiin kykyihin jo valmiiksi ennen johtopaikalle pääsyä.

Yritysjohtajamiesten koulutustaustoissa on myös vähemmän eroja kuin naisten. Selvästi suurin osa miesjohtajista on Hirvikorven mukaan joko diplomi-insinöörejä tai kauppatieteilijöitä.

Hänen haastattelemistaan naisjohtajista taas diplomi-insinöörejä oli vain yksi. Mukana oli muun muassa elintarvikealan maistereita, kauppatieteilijä, juristi, opettaja, restonomi, filosofian lisensiaatti, lääkäri ja farmaseutti.

Sukupuolinäkökulmasta puhuminen ei ole kaikille johtajanaisille mieluisaa. Osa Hirvikorven haastateltavaksi pyytämistä naisista kieltäytyi, koska uskoi naisjohtajuudesta puhumisen olevan haitaksi uralle. Valtaosa pyydetyistä lähti kuitenkin mielellään mukaan.

Käsitys, että naiset eivät haluaisi johtopaikalle, on Hirvikorven mielestä täysi myytti.

"Se on persoonallisuuskysymys. Osa miehistäkään ei halua johtajiksi. Ei siihen voi panna mitään sukupuolirajaa." Ei voi kategorisesti sanoa sitäkään, että naiset olisivat johtajina erilaisia kuin miehet.

Naisilla on Hirvikorven mielestä kuitenkin sellaisia piirteitä, jotka korostuvat miehiä enemmän.

"Naiset kokevat, että työyhteisössä asioiden pitää olla hyvin. Naiset ovat ruotsalaistyyppisiä demokraattisia johtajia." Valta on naisille useimmiten väline, eikä niinkään auktoriteettiin liittyvä asia.

Miksi sitten naisia on johtopaikoilla niin vähän? Syy on tietenkin johtajia valitsevien asenteissa.

"Hallitusten nimitysvaliokunnille on varmaan turvallisempaa valita tuttu mies samoista piireistä", Hirvikorpi sanoo.

Suuryritysten toimitusjohtajat valitaan head hunterien avulla. Ne etsivät muutaman sopivan ehdokkaan, joista yhtiön hallitus poimii mieleisensä.

Hirvikorpi haastatteli kirjaansa varten myös head huntereita. Niiden mukaan kalkkiviivoille asti pääsee joskus myös naisia. "Uskon, että ne ovat kyllä poikkeuksia. Eivätkä he tule kuitenkaan valituiksi." "Pitäisi siis saada aikaan asennemuutos. Mutta miten?" Sitä Hirvikorpi ei tiedä itsekään. Hän uskoo, että menee vielä vuosia siihen, että voidaan puhua pelkistä johtajista, ilman sukupuolta korostavaa etuliitettä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  9. Tunti sitten
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää