Valikko
Talous

Suomalaisten yritysostot ulkomailta kääntyivät reippaaseen kasvuun

Yrityskauppojen järjestäjät uskovat yrityskauppojen yhä vilkastuvan

Tilaajille

Suomalaisten yritysostot ulkomailta ovat kääntyneet voimakkaaseen nousuun. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kauppoja on tehty jo 33 kappaletta, mikä on 120 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Tällaisten yritysostojen määrä nousee tulevaisuudessakin, arvioi konsultti- ja tilintarkastusyhtiö KPMG:n osakas Steven Tseng.

Myös useat muut yrityskauppojen järjestelijät ja asiantuntijat ennustavat yrityskauppojen vilkastuvan lähitulevaisuudessa. Suomalaisten uskotaan ostavan yhä enemmän yrityksiä varsinkin ulkomailta.

Yrityskauppoja tehdään todennäköisimmin käyttöhyödykkeitä tuottavilla aloilla, kuten tele- ja energia-aloilla sekä palvelualoilla, asiantuntijat uskovat.

Suomen yrityskaupparintamalla on ollut hiljaista sen jälkeen, kun vuosituhannen vaihteen teknohuuma lopahti.

Tsengin mukaan suomalaisten yrityskauppojen määrä on pudonnut tasaisesti vuodesta 2001. Silloin kauppoja tehtiin 582, kun viime vuonna niitä solmittiin 350.

Myös suomalaisten yritysostot ulkomailta ovat laskeneet vuodesta 2001, mutta tämän vuoden alussa ne kääntyivät uuteen nousuun.

Sen sijaan ulkomaiset ostajat ovat ostaneet entistä enemmän suomalaisia yrityksiä: kauppojen määrä on noussut vuoden 2002 75:stä viime vuoden 106:een.

Kaikissa pohjoismaissa yli 10 miljoonan euron yritysostot ylittivät viime vuonna jo vuoden 1999 ennätyksen ja nousivat 57:ään. Kauppojen arvo sen sijaan jäi vielä selvästi alle ennätysvuosien.

Suomalaisten yritysten ostokohteina ovat tänä vuonna olleet Tsengin mukaan ruotsalaiset, brittiläiset ja venäläiset yritykset, kun vuosi sitten kärjessä olivat brittiläiset, saksalaiset ja virolaiset yritykset.

Suomalaisia yhtiöitä ovat tämän vuoden alussa ostaneet ruotsalaiset, brittiläiset ja norjalaiset yritykset. Vuosi sitten eniten ostajia oli Ruotsista, Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Tseng uskoo, että tulevaisuudessa suomalaisyritykset etsivät kasvua ostamalla yrityksiä myös Pohjoismaiden ulkopuolelta. Itämeren alue ja Venäjä ovat tavallisia ostokohteita, mutta Kiinassa yritykset kasvavat pikemminkin liiketoiminnallaan kuin yritysostoilla.

Viime vuosina yritysostoja ovat tehneet lähinnä pääomasijoittajat. Niiden uskotaan olevan tulevaisuudessa vieläkin vireämpiä.

Pääomasijoittajilla on runsaasti rahaa ja salkku täynnä yrityksiä. Osa yrityksistä on ollut sijoittajien hallussa pidempään kuin olisi tarkoituksenmukaista. Niiden "parasta ennen" -myyntipäivä on jo mennyt, joten niille on paineita löytää ostajia.

Toisaalta myös yritysten uskotaan lähitulevaisuudessa ostavan muita yrityksiä entistä aktiivisemmin.

Kun isotkin kansainväliset yritykset ovat tehneet melko vähän ostoksia 3-4 vuoden aikana, niillä voisi olla tulevaisuudessa sekä varaa että halua kasvaa yrityskaupoilla.

Moni teollisuusyritys haluaa tulevaisuudessa karsia rönsyjään, joiden uskotaan kiinnostavan ulkomaisia ostajia.

Myös teknologian murros ja sääntelyn vapautuminen tietyillä aloilla tuo vipinää yrityskauppoihin, kun vanhat rakenteet murtuvat ja yritykset muuttavat muotoaan.

Yhtenä myyjäryhmänä voivat olla perheyritykset, jotka uusien verolakien myötä harkitsevat joko sukupolvenvaihdosta tai luopumista. Joidenkin mielestä saattaa olla mielekkäämpää myydä yritys kuin maksaa osingoista veroja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää