Valikko
Talous

Euroopan suurimmat metsät kaatuvat hitaasti

Komissa hakkuita hillitsevät teiden puute ja syrjäinen sijainti - puunkorjuu tehdään yhä käsityönä

Tilaajille

UDORA/SYKTYVKAR, KOMI. "Tämä on kuin työleirillä", murahtaa Nikolai Galtšhenko katsellessaan johtamaansa ylikansallisen Mondin hakkuuta kaukaisen Udoran piirin korvessa Komin tasavallassa.

Metsuri Viktor Kuvaldin on vasta 43, mutta näyttää ikäistään 20 vuotta vanhemmalta.

Aseena puunkaadossa hänellä on Husqvarnan moottorisaha, joka soi iloisesti, vaikkei Kuvaldinilla olekaan yllään ketjun kestävää suojapukua. Apumies työntää kaatuvaa kuusta kepillä, jotta se rojahtaisi oikeaan suuntaan.

Kun telaketjutraktori on vetänyt rungot tien poskeen, ne joutuvat hurjasti savuttavan neuvostovalmisteisen karsintakoneen LP30V:n käsittelyyn.

Valtaosa Venäjän ja 90 prosenttia Kominkin puusta hakataan yhä perinteisellä metsurityöllä eli kokorunkomenetelmällä.

Maaliskuussa Kuvaldin ja kumppanit kaatoivat Komin taigaa eli parmaa kunnioitettavat 4300 kuutiota ja olivat Udoran paras hakkuuprikaati.

Uusi aika tekee kuitenkin tuloaan: lähistöllä rouskuttaa seudun ensimmäinen monitoimikone, suomalaisvalmisteinen Valmet.

Harvesteri ja ajokone pystyvät tuottamaan kuukaudessa 6000 kuutiota pätkittyä ja lajiteltua puutavaraa.

Komissa sijaitsevat Euroopan suurimmat metsävarat. Tasavallassa humisee kolme miljardia kuutiota puuta, puolet enemmän kuin Suomessa.

Alueen tärkein metsänkäyttäjä on pääkaupungissa Syktyvkarissa toimiva sellu- ja paperitehdas, yksi Venäjän suurimmista.

Syktyvkar on yksi harvoista ulkomaalaisomistuksessa olevista paperitehtaista Venäjällä. Se on osa kansainvälistä Mondia, jonka omistaa hiiltä ja jalometalleja Etelä-Afrikassa louhiva ylikansallinen Anglo American.

Mondi Syktyvkarin puunhankinnasta vastaa suomalainen varapääjohtaja Kalevi Kyyrönen. Moskovassa opiskellut Kyyrönen on toiminut itänaapurissa 1980-luvun alusta lähtien muun muassa Rauma-Repolan ja Valmetin palveluksessa. Komissa hän on ollut puolitoista vuotta.

"Tänä aikana olen hankkinut 20 koneparia. Koneellinen korjuu on halvempaa. Nopean koneellistamisen suurin este on kuitenkin siitä seuraava työttömyys. Meidän on edettävä harkiten", Kyyrönen sanoo.

Mondille metsäkoneita ovat toimittaneet Suomessa toimivat Valmet ja Timberjack. Myös Vieremällä pääkonttoriaan pitävä Ponsse on tehnyt Komissa hyvää bisnestä.

Kyyrönen ajaa Komissa pohjoismaisia intensiivisen metsätalouden ajatusmalleja: harvennushakkuita, metsänhoitoa ja -istutusta.

"Suurilla metsämailla kuten Venäjällä ja Kanadalla on varaa isoihin avohakkuisiin. Harvennushakkuut kiihdyttäisivät kasvua, mutta täällä hoito-ohjeet eivät salli yhtä tuntuvia harvennuksia kuin Suomessa." Komin metsien vuotuinen hakkuuvaranto olisi 25 miljoonaa kuutiota. Neuvostoaikana 1980-luvulla parmaa kaatuikin enimmillään 22 miljoonaa kuutiota vuodessa, mutta viime vuonna vain 6,2 miljoonaa kuutioita.

Tilanne on sama koko Venäjällä, jossa viime vuonna hakattiin 160 miljoonaa kuutiota - neuvostoaikana 350 miljoonaa.

Yksi metsänkäyttöä rajoittavista tekijöistä on teiden puute. 60 prosenttia hakkuista tehdään yhä talvella, jolloin päästään "pakkasukon rakentamille" talviteille.

Toinen ongelma on heikko kysyntä. Mondin lisäksi Komissa toimii kolme isohkoa sahaa ja pari vaneritehdasta, eivätkä ne kärsi raaka-ainepulasta.

Neuvostoaikana Komista tuotiin sellupuuta junalla Suomeen, mutta nykyisten rautatietariffien aikana se ei ole kannattavaa.

Viime vuonna 350 miljoonan euron liikevaihtoon yltänyt Mondi Syktyvkar tuottaa toimisto-, paino- ja sanomalehtipaperia ja kartonkia, joista yli puolet menee Venäjän markkinoille.

"Tämä on ollut suuririskinen ja suurituottoinen sijoitus", Kyyrönen sanoo vuonna 1997 ulkomaisomistukseen siirtyneestä tehtaasta.

Syktyvkarin lisäksi Venäjällä on vain kaksi ulkomaisessa omistuksessa olevaa paperitehdasta: International Paperin Svetogorsk ja itävaltalaisen Pulp Mill Holdingin Arkangeli.

Suomalaisyhtiöt eivät ole vielä sellu- ja paperitehtaita Venäjällä ostaneet tai perustaneet, mutta Kyyrönen ei ole valmis syyttämään niitä liiallisesta varovaisuudesta.

Raaka-aineen saannin osalta hän pitää lähitulevaisuuden suurimpana kysymysmerkkinä Venäjän valmisteilla olevaa uutta metsälakia.

"Odotamme metsän vuokra-ajan huomattavaa pidennystä nykyisestä 49 vuodesta. Silloin teiden teko ja metsänhoito alkaisivat kannattaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää