Valikko
Talous    |   UUTISANALYYSI

Kiina tarvitsee öljyä hinnalla millä hyvänsä

Kiinalaisyhtiöt sotkevat maailman öljypeliä

Tilaajille

Kiinan kolmanneksi suurin öljy-yhtiö CNOOC teki torstaina ostotarjouksen yhdysvaltalaisesta öljy-yhtiöstä Unocalista.

Jos Unocal hyväksyy 18,5 miljardin dollarin käteistarjouksen, siitä tulee kiinalaisten tähän asti suurin kansainvälinen hankinta.

CNOOC:n tarjoama summa päihittää noin 1,5 miljardilla dollarilla amerikkalaisen ChevronTexacon tarjouksen, jonka Unocal on jo hyväksynyt. Torstaina Unocal kertoi arvioivansa kiinalaisten tarjouksen. Samalla yhtiö huomautti, että sen osakkeenomistajilleen antama suositus hyväksyä Chevronin tarjous on yhä voimassa.

CNOOC:n johtajan Fu Chengyun visiona on tehdä yhtiöstään yksi energia-alan johtajista. Fun henkilökohtaisten ambitioiden sijasta tarjouksen taustalla vaikuttavat kuitenkin suuremmat voimat: kehittyvä ja yhä enemmän energiaa syövä Kiina tarvitsee lisää öljy- ja kaasuvaroja.

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan Kiinan öljyn tarve kasvoi vuonna 2004 15 prosenttia ja öljyn tuonti yli 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kiina yrittää hillitä raskasta tuotantoaan ja järkeistää energian kulutusta, joten tulevina vuosina öljyn tarve ei ehkä kasva yhtä hurjaa vauhtia.

Vuoteen 1993 asti Kiina oli öljyn nettoviejä, mutta maan omien öljykenttien tuotanto on hiipumassa ja riippuvuus tuontiöljystä ja -kaasusta on kasvanut. Joidenkin arvioiden mukaan Kiinan nykyiset tiedossa olevat öljyvarat riittävät enää 14 vuodeksi.

Sen sijaan, että Kiina turvautuisi olemassa oleviin raaka-ainemarkkinoihin, maa on yhä kiinnostuneempi omien tuotantoresurssien ja raaka-ainelähteiden omistamisesta. Kolmelle kansalliselle öljy-yhtiölle on annettu tehtäväksi niiden hankkiminen.

Vaikka yhtiöt tyttärineen ovat julkisesti listattuja, ne ovat yhä viranomaisten kontrolloimia. Keskushallitus sanelee öljyteollisuuden strategian ja määrittelee tavoitteet, mutta antaa yhtiöiden hoitaa bisneksen taktisen puolen melko vapaasti, kirjoittaa PFC Energyn pääekonomisti Fareed Mohamedi Petroleum Economist -lehdessä.

Koska hallituksen rahahanat ovat auki, kiinalaiset energiayhtiöt voivat toimia heikommin kattein kuin kansainväliset kilpailijansa. Asiantuntijoiden mukaan kauppojen saaminen on kiinalaisille usein hintaa tärkeämpää, ja he maksavat projekteista ylihintoja.

Kiinalaisten öljynmetsästys sekoittaa perinteistä tasapainoa lähes maailman joka kolkassa. Muutama kuukausi sitten suomalainen diplomaatti Shanghaissa kehotti seuraamaan Kiinan valtionjohdon ulkomaanmatkoja, joista voi suoraan lukea, mistä energiadiilejä yritetään saada.

Tähän mennessä merkittävimmät kaupat on tehnyt Kiinan suurin öljy-yhtiö CNPC, joka osti 60 prosenttia Kazakhstanin Aktobemunigazista. Sen lisäksi kiinalaiset ovat ostaneet öljy- ja kaasukenttiä Venezuelasta, Sudanista, Iranista, Irakista, Perusta, Azerbaidzhanista ja Indonesiasta.

Kiinalaiset pyrkivät käsiksi myös Venäjän öljyyn. Venäläisten mukaan Rosneft hankki Jukosin suurimman öljyntuottajan Yuganskneftegazin kiinalaisten antamalla kuuden miljardin dollarin lainalla. Asiantuntijoiden mukaan laina oli etumaksu, jonka arvosta Kiina saa Venäjältä öljyä seuraavien viiden vuoden ajan.

Unocalilla on merkittäviä kaasu- ja öljyvaroja Alaskan ja Meksikonlahden lisäksi Thaimaassa, Indonesiassa ja Keski-Aasiassa. Noin 70 prosenttia sen öljy- ja kaasuvaroista on Aasian ja Kaspian alueilla. China Daily -lehden mukaan Unocalin osto yli kaksinkertaistaisi CNOOC:n öljy- ja kaasutuotannon ja mikä tärkeintä: kasvattaisi sen öljyvarantoja 80 prosenttia.

CNOOC:n tarjous on Kiinalta näkyvä veto, jolla on myös poliittisia vaikutuksia. CNOOC on sijoittanut ulkomaille aikaisemminkin mutta matalalla profiililla. Nyt kiinalainen valtionyhtiö on ostamassa Yhdysvaltain kahdeksanneksi suurinta öljy-yhtiötä.

Useat Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenet vastustavat kauppaa ja ovat kehottaneet presidentti George W. Bushia selvittämään, mitä vaikutuksia suuren amerikkalaisyhtiön joutumisesta ulkomaiseen omistukseen olisi maan taloudelle ja turvallisuudelle. International Oil Daily -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tarjouskilvassa CNOOC:n suurin este onkin Yhdysvaltain hallitus.

Josetta Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää