Valikko
Talous

Raakaöljyn tynnyrihinta ylitti ennätyksellisen 60 dollarin rajan

Kiina ilmoitti aloittavansa varmuusvarastojen kokoamisen

Tilaajille

Raakaöljyn tynnyrihinta ylitti maanantaina kuudenkymmenen dollarin rajan Yhdysvaltain markkinoilla.

Kello 19 Suomen aikaa tynnyrihinta nousi Yhdysvalloissa 60,95 dollariin, mikä on suurin koskaan öljystä maksettu nimellishinta.

Myös Lontoossa myytävän öljyn hinta teki uuden ennätyksen. Sen tynnyrihinta nousi 59,59 dollariin.

Viime aikoina öljyn hinta on lyönyt ennätyksen kerta toisensa jälkeen. "Samaa nousutrendin jatkumoa", Neste Oilin riskienhallinta-analyytikko Risto Espo arvioi maanantain hintoja maailman markkinoilla.

Raakaöljyn kysyntä maailman markkinoilla on ylittänyt tarjonnan pitkään, joten kuudenkymmenen dollarin rajan ylittyminen Yhdysvalloissa ei ollut yllätys.

Chicagolaisen Alaron Trading -yhtiön myyntijohtaja Daniel Flynn arvioi, että raakaöljyn tynnyrihinta voi nousta pian 63-65 dollariin. Öljytuotteiden kysyntä nousee Yhdysvalloissa lähipäivinä, sillä heinäkuun neljäs on Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä, jolloin ihmiset autoilevat paljon.

Raakaöljyn keskihinta tynnyriltä on kuluvana vuonna pysynyt yli viidessäkymmenessä dollarissa. Vuonna 2002 keskihinta oli noin puolet tämän vuoden hinnoista.

Öljyn kallistuminen ei ole vielä vaikuttanut talouskasvuun. Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman nopeimmin kasvavat suuret taloudet ja myös maailman suurimmat raakaöljyn kuluttajat. Niiden osuus maailman raakaöljyn kulutuksesta on öljy-yhtiö BP:n tilastojen mukaan kolmannes.

Viime viikonloppuna Baselissa kokoontuneet maailman keskuspankkiirit arvioivat, että öljy ei kalleudestaan huolimatta rasita talouskehitystä kohtuuttomasti.

"Yleinen konsensus on, että öljyn hinta pysyy korkealla parin kolmen seuraavan vuoden ajan", Argentiinan keskuspankin pääjohtaja Martin Redraro totesi uutistoimiston Reutersille.

Aidon kysynnän lisäksi öljyä on kallistanut spekulatiivinen kauppa. Hyvätuottoisia sijoituskohteita etsivät niin sanotut hedge fund -sijoitusrahastot ovat käyneet paljon kauppaa öljyfutuureilla eli tulevaisuuteen ajoitetuilla ostosopimuksilla.

Spekulantteihin keskuspankkiirien näkemykset voivat vaikuttaa psykologisesti, Neste Oilin Espo arvioi. "Spekulantit eivät välttämättä ala pelätä öljyn hinnan laskua." Jos öljyn hinnalla spekuloivat rahastot eivät odota öljyn halpenevan, ne eivät kotiuta voittojaan. Tämä lisää osaltaan öljyn kysyntää ja kallistaa sen hintaa.

Baselin kokouksen lisäksi öljyn hintaan vaikuttivat viikonloppuna pidetyt Iranin presidentinvaalit. Vaalit voitti Mahmud Ahmadinejad.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ahmadinejad on luvannut kitkeä korruption maan öljyteollisuudesta ja suosia paikallisia investoijia. Öljyalaa seuraavat kuitenkin arvioivat, ettei Iranin tuotannossa tapahdu muutoksia lähiaikoina.

Iran tuottaa noin viisi prosenttia maailman raakaöljystä.

Öljyä kallisti myös viikonloppuna tullut tieto, jonka mukaan Kiina alkaa kerätä itselleen strategista raakaöljyn varmuusvarastoa.

Kiinan viestimissä olleiden tietojen mukaan varmuusvarastojen kooksi on suunniteltu noin sataa miljoonaa tynnyriä.

"Kiinalaiset ovat hyvin aggressiivisia markkinoilla, ja he ostavat käteisellä. [Varmuusvaraston kokoaminen] kallistaa hintoja varmasti", Alaron Tradingin Flynn arvioi.

Sen sijaan Flynn ei usko, että öljyntuottajamaiden Opecin maanantainen ilmoitus mahdollisesta tuotantokiintiön suurentamisesta hidastaa öljyn kallistumista.

Opec tuottaa öljyä nyt noin runsaat kolmekymmentä miljoonaa tynnyriä päivässä. Sen osuus maailman öljyntuotannosta on noin 40 prosenttia. Opec suurensi aiemmin tässä kuussa tuotantokapasiteettiaan puolella miljoonalla tynnyrillä päivässä, ja lupasi suurentaa tuotantoaan vielä puolella miljoonalla tynnyrillä lisää.

Yrityksistään huolimatta Opec ei ole pystynyt vaikuttamaan öljyn hintaan. Osaltaan tämä johtuu analyytikkojen mukaan siitä, että maailmalla ei ole viime vuosikymmeninä investoitu riittävästi jalostuskapasiteettiin. Vaikka raakaöljyä riittää, se tavoittaa jalostettujen tuotteiden muodossa markkinat hitaasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää