Valikko
Talous

Kuuba uskoo vahvaan talouskasvuun ja kasvattaa budjettiaan kolmanneksen

Tilaajille

reuters-hs Havanna. Kuuban parlamentti hyväksyi myöhään viime perjantaina 33,3 miljardin Kuuban peson eli 28,1 miljardin euron talousarvion ensi vuodelle. Talousarvio on 32 prosenttia suurempi kuin Kuuban viime vuoden talousarvio, jonka loppusumma oli 25,3 miljardia pesoa eli 21,3 miljardia euroa.

Talousarvion valtava kasvattaminen viittaa siihen, että Kuuban viranomaiset uskovat maata viidentoista vuoden ajan rasittaneen talouskriisin olevan ohitse.

"Julkinen taloutemme on hyvässä kunnossa huolimatta kansanmurhaan pyrkivästä imperialistisesta taloussaarrosta, hurrikaaneista, kuivuudesta ja kalliista öljyn hinnasta", valtionvarainministeri Georgina Barreiro sanoi esitelleessään talousarvion.

Barreiron mukaan ensi vuoden talousarvio eli budjetti jää alijäämäiseksi 3,4 prosenttia suhteessa Kuuban bruttokansantuotteeseen. Kuuban valtion tuloiksi arvioidaan 31,5 miljardia pesoa eli 26,7 miljardia euroa.

Valtion tulot ovat kasvaneet yli 35 prosenttia vuoden 2005 aikana, jolloin budjettialijäämä oli 4,2 prosenttia.

Suomen valtion talousarvioesitys vuodelle 2005 oli 39,5 miljardia euroa. Valtionvarainministeriö ennustaa, että Suomen budjettialijäämä on tänä vuonna 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kuuban ja Suomen valtioiden talousarviot eivät ole vertailukelpoisia. Kuuban valuutta ei ole vapaasti vaihdettava eikä kelluva, ja Kuuba laskee bruttokansantuotteen kaavalla, jota mikään kansainvälinen järjestö ei ole hyväksynyt.

Virallisesti Kuuba määrittelee yhden peson arvoksi 0,92 Yhdysvaltain dollaria eli 0,84 euroa. Mutta Kuuban sisäisissä valuutanvaihtopisteissä yhden peson arvo on vähemmän kuin 0,05:tä dollaria.

Pesoissa lasketun talousarvion sisällä on piilotettu ja usein tärkeämpi dollaribudjetti, valtiolliset lähteet kertovat.

Omien laskelmiensa perusteella Kuuban valtio arvioi, että maan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 11,8 prosenttia ja ensi vuonna 10 prosenttia.

Laskentakaava sisältää muun muassa arviot siitä, minkä arvoisia olisivat ilmaiset sosiaalietuudet, valtion tukien varassa tuotetut tavarat ja palvelut sekä Venezuelaan viedyt terveydenhuolto- ja muut palvelut, jos ne hinnoiteltaisiin markkina-arvojen mukaan.

Kuuban talous supistui 35 prosenttia, kun Neuvostoliitto hajosi. Hajoaminen vei markkinat Kuuban vientitaloudelta ja lopetti valtavat tukiaiset, joita Neuvostoliitto oli maksanut Kuuballe. Sen jälkeen Kuubassa on ollut pulaa ruuasta, energiasta, kuljetusvälineistä ja pääomista.

Nyt Kuuban talous on riippuvainen tuontitavaroista. Maa on pyrkinyt laajentamaan vientiään pois sokerista, joka aiemmin oli Kuuban tärkein vientituote.

Suurin osa Kuuban ulkomaisesta valuuttatulosta kertyy turismista, nikkelistä, terveydenhuoltopalveluista, lääkkeistä ja ulkomailla asuvien kuubalaisten rahalähetyksistä.

Kuuba alkoi tänä vuonna vaihtaa terveydenhuolto- ja muita palveluita öljyn Venezuelan kanssa. Lisäksi Venezuela maksaa näistä samoista palveluista satoja miljoonia dollareita Kuuballe.

Kiina käy kauppaa Kuuban kanssa Kuuballe edullisin ehdoin satojen miljoonien dollareiden arvosta, ja se antaa Kuuballe myös halpoja luottoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää