Valikko
Talous

Viestintäviraston päätös suututtaa TeliaSoneraa

Teleoperaattori menetti haluttuja gsm-taajuuksia Finnet Verkoille

Tilaajille

TeliaSonera Finland eli Sonera aikoo valittaa Viestintäviraston keskiviikkona antamasta taajuuspäätöksestä. Virasto otti päätöksessään Soneralta pois halutuimpia, niin sanottuja p-gsm-taajuuksia.

Soneran menettämät taajuudet siirtyvät Finnet Verkoille. Elisan käytössä oleva taajuusalue pysyi liki ennallaan.

Sonera arvioi päätöksen aiheuttavan yhtiölle 15-20 miljoonan kertakustannuksen, kun yhtiö joutuu uusimaan jopa 1500 tukiasemaa.

"Tämä on meistä täysin käsittämätön päätös, jolla ei ole teknisiä perusteita", sanoo liiketoimintajohtaja Esa Korvenmaa Sonerasta.

"Se on poliittinen päätös, joka seuraa viraston aiempia linjauksia. Pyritään selvästi Soneran markkinaosuuden pienentämiseen." Viestintävirastossa osattiin odottaa, että Sonera on tyytymätön päätökseen. Korvenmaan kommentit päätöksen poliittisuudesta sen sijaan hämmästyttävät pääjohtaja Rauni Hagmania. "Pikemminkin voisi sanoa, että jos emme olisi myöntäneet taajuuksia Finnetille, olisimme halunneet kurjistaa heidän tilannettaan." Poliittinen linjaus on Hagmanin mielestä tehty valtioneuvoston eli hallituksen tasolla, kun toimilupa on myönnetty kolmelle yhtiölle. "Toimiluvissa on määrätty, että kaikille pitää tarjota tasapuoliset toimintaolosuhteet. Meidän käsityksemme on, että aiempi taajuuksien jako ei ole käytännössä osoittautunut tasapuoliseksi." Markkinaosuudet taas ratkaistaan Viestintäviraston pääjohtajan mielestä "vain ja ainoastaan markkinoilla".

Viestintävirasto antaa verkkotoimiluvat omistaville yhtiöille taajuudet käyttöön viideksi vuodeksi kerrallaan. Keskiviikkona annetulla päätöksellä virasto haluaa tehostaa taajuuksien käyttöä seuraavan viiden vuoden aikana. Uusi taajuusjako otetaan käyttöön vuoden siirtymäajan jälkeen.

Viestintävirasto pyysi päätöstä varten selvitystä Etlatiedolta ja VTT:ltä taajuuksien käytöstä. "Selvityksissä ei pidetty kohtuuttomana sitä, että Sonera joutuu joitain taajuuksia luovuttamaan ja suunnittelemaan verkkoa osin uudelleen", Hagman sanoo.

Nykyisen taajuusjaon tausta löytyy reilun kymmenen vuoden takaa. Kun gsm-tekniikka 1990-luvun alussa otettiin käyttöön, operaattoreina Suomessa olivat silloinen Tele Finland eli nykyinen Sonera ja Radiolinja eli Elisa. Maakuntien puhelinyhtiöiden muodostaman Finnet-ryhmän kännykkäoperaattori DNA aloitti toimintansa vasta 2001.

Kun Finnet sai toimiluvan, yhtiölle riitti halutuimpia taajuuksia vain suurimpien kaupunkien ulkopuolelta. Keskiviikon päätöksen perusteella yhtiö sai haluamiaan taajuuksia käyttöön koko maassa.

Sonera valittaa Viestintäviraston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Yhtiö hakee oikeudelta myös päätöksen toimeenpanon keskeytystä.

EU-tasolla keskustellaan parhaillaan siitä, pitäisikö yrityksille antaa lupa kaupata toimilupia. "Jos viranomaisilla on oikeus mielivaltaisesti tehdä tällaisia päätöksiä, olisi parempi että lupia huutokaupattaisiin ja markkinatalouden reilummat lait olisivat voimassa", Korvenmaa sanoo.

Viestintäviraston päätös vaikuttaa hänen mukaansa siihen, miten TeliaSonera suhtautuu esitettyyn toimilupakauppaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää