Valikko
Talous    |   VIERASKYNÄ

Kotimaisen kaupan on haettava uudenlaista kasvua

Kaupan alan yritysten kannattaisi kasvua miettiessään katsoa, mitä esimerkiksi brittiläinen Tesco on tehnyt, kirjoittaa Arto Lindblom.

Tilaajille

Arto Lindblom.

Kotimaiset valmistajat ja kauppa kamppailevat elinkykyisyytensä puolesta kovemmin kuin koskaan aiemmin.

Valmistajille ja kaupalle erityistä päänvaivaa aiheuttaa se, että kaupan alalla menestys näyttäisi tällä hetkellä seuraavan sellaista yritystä, jonka kuluttaja kokee edulliseksi.

Bauhaus, Gigantti, Lidl ja monet muut tunnetut kansainväliset kaupan alan ketjut ovat osoittaneet, kuinka kovilla alennuksilla voidaan raivata tilaa markkinoilta. Juuri tähän kansainvälisten ketjujen tuomaan hintakisaan vastaaminen on laittanut kotimaiset toimijat tiukoille.

Merkkinä kilpailun huomattavasta kiristymisestä on, että yhä useammat yritykset ovat joutuneet saneeraamaan voimakkaasti ja tekemään hyvinkin kipeitä päätöksiä oman kannattavuutensa säilyttämiseksi.

Suomalaisille kuluttajille tämä yritysten ahdinko on näkynyt ikävimmillään irtisanomisina. Samalla myös tutut tuotemerkit ovat hävinneet hyllyiltä, ja jopa kokonaiset kaupan ryhmittymät kadonneet markkinoilta.

Tulevaisuuden kehityssuunta tuo entistä kovempia haasteita niin kotimaisille valmistajille kuin kaupan yrityksille. Kaupan kaikki toimialat kansainvälistyvät yhä voimakkaasti.

Kansainväliset kaupan alan ketjut vahvistavat täällä asemiaan ja uusia tulee lisää yritysostoin tai muunlaisten laajentumisten kautta. Kilpailu suomalaisten kuluttajien ajasta, rahasta ja mielenkiinnosta kiristyy siten yhä kovemmaksi.

Perinteistä kauppaa uhkaava sähköinen kaupankäynti odottelee Suomessa vielä todellista läpimurtoaan. Maailmalla sähköistä kaupankäyntiä on jo sovellettu menestyksekkäästi usealla kaupan toimialalla. Amazon.com, iTunes MusicStore ja Tesco.com ovat hyviä esimerkkejä.

Samanaikaisesti kun yritykset kohtaavat kiristyvää kilpailua, yritysten omistajat odottavat niiden tuottavan heille yhä suurempia voittoja. Mikä merkittävintä, omistajille ei riitä, että yritys tekee pitkällä aikavälillä hyvää taloudellista tulosta. Kärsimättömät omistajat vaativat yritystensä osoittavan voitonmaksimointikykynsä kvartaaleittain.

Nopein tie omistajien taloudellisen hyvinvoinnin turvaamiseen on yritysten tuottavuuden parantaminen.

Tuottavuuden parantamisessa nopeasti kehittyvä tietotekniikka on osoittautunut tärkeäksi työkaluksi. Myös toimitusketjun jäsenten tehtävien, vastuiden ja työnjaon määrittäminen aiempaa tarkoituksenmukaisemmin on luonut perustan tuottavuuden parantamiselle.

Vastedes on yhä olennaisempaa, että taloudellista ja fyysistä omaisuutta kyetään hallitsemaan entistä tehokkaammin kaikissa toimitusketjun vaiheissa.

Tuottavuuden parantamisella on kuitenkin rajansa eikä yritysten voittotavoitteita voida saavuttaa vain lisäämällä kustannustehokkuutta tai tehostamalla pääoman käyttöä.

Äärimmilleen vietynä erilaiset tuottavuusohjelmat saattavat kostautua myös työntekijöiden uupumisena ja sitä kautta kilpailukyvyn heikentymisenä.

Tuottavuuden parantamisen ohella kaupan toimitusketjun jäsenten on kehitettävä määrätietoisesti uusia kasvustrategioita.

Kaupan alalla kasvua voidaan tavoitella usealla eri tavalla: kehittämällä uusia lisäarvoa tuottavia tuotteita ja palveluja, myymäläformaatteja tai jopa kokonaan uudentyyppisiä kanavaratkaisuja.

Brittiläinen Tesco on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kaupan alalla voidaan kasvaa laajentamalla rohkeasti omaa tuote- ja palvelutarjontaa. Tesco tarjoaa asiakkailleen päivittäis- ja käyttötavaroiden ohella rahoitus- ja vakuutuspalveluja. Se on mukana myös teleoperaattoribisneksessä.

Suomessa vastaavaa ajaa SOK, joka on hakenut toimilupaa oman talletuspankin perustamiselle. SOK on myös ilmaissut kiinnostuksensa kehittää hyvinvointipalveluita.

Kasvua voidaan hakea myös laajentumalla maantieteellisesti kokonaan uusille markkina-alueille. Useat eurooppalaiset alan yritykset, kuten Carrefour, Metro, Rewe ja Aldi hakevatkin kasvua juuri kansainvälistymällä. Kotimaisista yrityksistä muun muassa Kesko on laajentanut Baltiaan ja Venäjälle.

Kasvustrategiat voidaan toteuttaa menestyksellisesti vain yhdistämällä valmistajien ja kaupan voimavarat ja osaaminen. Yksin yrittäessä voimat ehtyvät nopeasti.

Yhdessä tekeminen tosin lienee juuri nyt vaikeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Haasteensa valmistajien ja kaupan keskinäiselle yhteistyölle ovat tuoneet kaupan voimakas keskittyminen ja ketjuuntuminen, kaupan omien merkkien yleistyminen sekä kansainväliset hankintaliittoutumat.

Kasvustrategioiden vaikutukset liiketoiminnan tulokseen näkyvät usein vasta vuosien kuluttua. Siten kasvu vaatii myös yritysten omistajilta erityistä malttia. Pikavoittojen toivossa kasvustrategioita ei pidä lähteä toteuttamaan.

Arto Lindblom

Kirjoittaja työskentelee Suomen Akatemian tutkijatohtorina Helsingin kauppakorkeakoulun markkinoinnin ja johtamisen laitoksella kotimaisen kaupan kilpailukäyttäytymistä käsittelevän tutkimushankkeen parissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää