Valikko
Talous

Italia raivostui Ranskan energiafuusioaikeesta

Myös Ranskan ay-liike vastustaa Suezin ja Gaz de Francen yhtymistä

Tilaajille

PARIISI. Italia vaati EU:n komissiota puuttumaan asiaan ja Ranskan ammattiliitot suunnittelivat vastaiskua, kun ranskalaiset energiayhtiöt Suez ja Gaz de France (GdF) esittelivät maanantaina yhdistymissuunnitelmansa.

Liitto on herättänyt raivoa Italiassa, sillä italialainen energiayhtiö Enel havitteli Suezia tai ainakin sen tytäryhtiötä, Belgiassa toimivaa Electrabeliä. Torjuakseen Suezin menetyksen Italiaan Ranskan hallitus kyhäsi viikonloppuna kokoon pikasuunnitelman Suezin ja valtionyhtiö GdF:n yhdistymisestä.

Yhtiöt hyväksyivät suunnitelman ja tiedottivat maanantaina näin syntyvän "yhden maailman johtajista energia- ja ympäristöalalla".

Italian hallitus syytti maanantaina Ranskaa protektionismista ja EU:n periaatteiden polkemisesta. Teollisuusministeri Claudio Scajola vaati italialaislehti La Stampan haastattelussa EU:n komissiota rankaisemaan Ranskaa "sääntöjen rikkomisesta".

"Tämä on EU:n sääntöjen ja vapaan markkinatalouden sääntöjen pahaa rikkomista", Scajola sanoi.

Uutistoimisto AP:n mukaan myös Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoi, että komission on puututtava asiaan.

Brysselissä komission tiedottaja Johannes Laitenberger kuitenkin kieltäytyi ottamasta kantaa asiaan ennen kuin yhtiöt ovat esittäneet selvityksen suunnitelmistaan.

"Komissio ei voi ottaa kantaa hankkeen yksityiskohtiin ennen kuin nämä yksityiskohdat on ilmoitettu", hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Laitenbergerin mukaan Italiasta ei ole toistaiseksi tullut komissiolle kirjettä.

GdF:n ja Suezin liikevaihto on yhteensä noin 64 miljardia euroa. Niistä tulisi yhdessä liikevaihdoltaan Euroopan suurin energiayhtiö.

Ranskan valtiovarainministeri Thierry Breton selitti maanantaina yhdistymisen toteutuvan niin, että pienempi GdF ostaa Suezin. Suez jakaa osakkailleen euron osinkoa osaketta kohti, mikä tekee yhteensä 1,25 miljardia euroa.

Ranskan hallituksen halu naittaa kaasulaitoksensa ja Suez on Italian lisäksi pöyristyttänyt Ranskan ammattiliittoja. Hankkeesta uhkaa tulla keskustaoikeistolaiselle hallitukselle kova sisäpoliittinen kiista.

Syynä on, että Ranskan lain mukaan valtion omistusosuus GdF:stä ei voi painua alle 70 prosentin. Nyt valtio omistaa kaasulaitoksesta 80 prosenttia, mutta Suez-liiton myötä omistusosuus vajoaisi Bretonin mukaan 34-35 prosenttiin.

Siksi yhdistyminen ei voi toteutua ennen kuin lakia on muutettu. Hallitus aikoo viedä asian parlamentin käsiteltäväksi kevään aikana.

Kun GdF:n osittaisesta yksityistämisestä päätettiin vuonna 2004, ammattiliitot järjestivät useita lakkoja ja mielenosoituksia sitä vastustaakseen. Silloinen valtiovarainministeri Nicolas Sarkozy lupasi, ettei valtion omistus GdF:ssä koskaan painuisi alle 50 prosentin.

Ammattiliittojen mukaan valtionyhtiön yksityistäminen johtaa työpaikkojen menetyksiin ja energian hinnan nousuun. Niitä huolestuttaa myös se, että yhdistyneestä GdF:stä ja Suezista tulisi toisen valtionyhtiön, sähkölaitos Électricité de Francen kilpailija.

Breton tapasi maanantaina ammattiliittojen edustajia, mutta ei onnistunut hälventämään heidän pelkojaan. Hänen on määrä jatkaa tapaamisia keskiviikkoon asti. Liitot puolestaan aikoivat maanantai-iltana suunnitella vastatoimia yhdistymisen estämiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää