Valikko
Talous    |   UUTISANALYYSI

Intia siivittää Nokian markkinaosuutta

Nokia kirii kohti 40 prosentin tavoitettaan

Tilaajille

Tänä vuonna maailmalla myydään eri arvioiden mukaan noin 880-940 miljoonaa matkapuhelinta. Ensi vuonna mennään tutkimuslaitos Strategy Analyticsin arvion mukaan jo yli miljardin rajan.

Tästä kakusta Nokia yksin haluaa myydä 40 prosenttia. Se tarkoittaisi reilusti yli miljoonan nokialaisen kapulan, simpukan ja puhelintietokoneen myyntiä joka ikinen päivä. Voiko se olla mahdollista?

Kaksi vuotta sitten Nokian kriitikoita nauratti. Yhtiö oli sinnikkäästi melskannut 40 prosentin markkinaosuustavoitteesta, mutta todellinen osuus maailman matkapuhelinmyynnistä laski kuin lehmän häntä. Keväällä 2004 Strategy Analytics arvioi, että Nokian osuus oli laskenut jo alle 30 prosenttiin. Suomalaisjätti menetti ratkaisevalla hetkellä otteen kuluttajien toiveista ja makumieltymyksistä. Yks kaks Nokia ei ollutkaan enää "cool".

Motorola ja Samsung sen sijaan loivat menestystarinoita simpukkamalleillaan ja kirivät vauhdilla kiinni Nokian markkinajohtoa. Moni oli valmis pudottamaan Nokian tavallisten kuolevaisten joukkoon.

Nyt on toinen ääni kellossa. Ensimmäistä kertaa vuosiin näyttää siltä, että Nokia saattaa sittenkin yltää satumaiseen 40 prosentin tavoitteeseensa tai ainakin lähelle sitä.

Nokia itse on ollut viime aikoina varovainen arvioissaan. Viime vuoden lopulla yhtiö arvioi markkinaosuudekseen koko maailmassa 34 prosenttia, mutta tutkimuslaitos Gartner pisti paremmaksi. Se uskoi Nokian myyneen viime vuoden loka-joulukuussa 35 prosenttia kaikista puhelimista. Viime vuonna Nokian kappalemääräinen myynnin kasvu oli 28 prosenttia eli reilusti nopeampaa kuin koko markkinan noin 20 prosentin kasvutahti.

Ja nousu jatkuu. Huikeimmat luvut tulevat kovaa vauhtia kasvavilta niin sanotuilta kehittyviltä markkinoilta eli Aasiasta. Väkirikkaissa Intiassa ja Kiinassa Nokian asema on häkellyttävä. Intian markkinoilla se jyrää Gartnerin mukaan jopa 70 prosentin osuudella. Kiinassa osuus on lähempänä maailmanlaajuista keskiarvoa.

Pääjohtaja Jorma Ollila arvioi viikko sitten, että Intiassa uusia matkapuhelimenkäyttäjiä tulee joka kuukausi neljä miljoonaa. Jos Nokia saa näistä lähes kolme neljännestä asiakkaakseen, pelkästään Intian kasvu sysii väistämättä maailmanlaajuistakin markkinaosuutta vielä ylöspäin. Koko Aasiassa Nokian markkinaosuus on Gartnerin mukaan jo nyt yli 41 prosenttia.

Kilpailu kuitenkin kovenee. Niin Motorola kuin Samsungkin ovat terästäneet otettaan Aasian halpamarkkinoista. Motorola on lähtenyt kovaan kisaan 30-40 dollaria maksavista malleista. Yhtiö arvioi keskiviikkona riistäneensä alkuvuonna jo muutaman prosentin siivun Nokian Intian-markkinaosuudesta.

Samsung on tähän asti panostanut monipuolisilla vekottimilla varustettuihin kalliisiin puhelimiin, mutta nyt sekin haluaa rahastaa halpamalleilla.

Nokialla on kuitenkin puolellaan kilpailijoihin verrattuna edelleen huomattavasti parempi kannattavuus. Valtavien tuotantomäärien ja huippuunsa viritetyn logistiikan ja jakeluverkon tuomat suuruuden edut antavat sille pelivaraa halpapuhelinten hintakisassa.

Muutaman kymmenen euron puhelinten katteet ovat väistämättä pienempiä kuin kalliiden multimediatietokoneiden. Määrä kuitenkin ratkaisee. Nokia teki viime vuonna eniten rahaa kaikkein halvimmalla 1100-peruskapulalla. Kalleimmissa malleissa käteen jäävää katetta syövät puhelinta kohti suuret markkinointikulut.

Silti kaikkein kalleimpia puhelimia tekevän Nokian multimediayksikönkin 15 prosentin liikevoittotaso jättää kilpailijat kauas taakse. Halpapuhelinten suurtuotannon edut heijastuvat myös kalliimpien mallien kannattavuuteen. Tämän yhtälön kilpailijat haluaisivat kopioida.

Haasteita Nokialla riittää myös muualla. Yhdysvalloissa se on Motorolan kovassa puristuksessa markkinakakkosena vain noin 20 prosentin markkinaosuudella. Amerikan kilpailluilla ja operaattorivetoisilla markkinoilla osuuden kasvattaminen voi olla vaikeaa, mutta asemien säilyttäminen sitäkin tärkeämpää.

Nokian ruoriin kesällä astuva Olli-Pekka Kallasvuo on kertonut panostavansa paljon Yhdysvaltoihin. Kuumimmat trendit kun usein syntyvät siellä.

Perinteisesti Nokia on ollut heikko myös gsm-puhelinten kanssa kilpailevan cdma-tekniikan puolella. Cdma on yleinen Yhdysvalloissa ja muun muassa Japanissa. Tälläkin rintamalla Nokia on terästynyt. Helmikuussa se kertoi yhdistävänsä cdma-puhelintensa tuotannon japanilaisen Sanyon kanssa, mikä varmasti auttaa sitä petraamaan markkinaosuuttaan Japaninkin vaikeilla markkinoilla.

Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää