Valikko
Talous

Valtion riskit telakoista kasvaneet ennätystasolle

Ministeri Pekkarinen: Valtion piikkiin tulee vain muutamia kymmeniä miljoonia euroja

Tilaajille

Aker Finnyardsin Turun-telakalla rakennettava maailman kaikkien aikojen suurin risteilyalus Genesis nostaa Suomen telakoiden tilauskannan huippuvuosien tasolle, mutta aiheuttaa valtiolle ennätysvastuut meriteollisuudesta.

Hallituksen keskeisistä ministereistä koostuva talouspoliittinen ministerivaliokunta on jo hyväksynyt yli 900 miljoonaa euroa maksavan Genesiksen tukemisen, mutta raha-asiain valiokunnassa tuki jäi keskiviikkona valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd) vaatimuksesta pöydälle. Syy oli tekninen, ei poliittinen.

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera on päättänyt myöntää Aker Finnyardsin telakoiden rakennusaikaisille ennakkomaksuille ja rahoitusluotoille takuut 960 miljoonan euron maksimiin asti.

Finnveran ulkomaisen liiketoiminnan vastuukanta oli viime vuoden lopussa 4,1 miljardia euroa. Siitä varustamoiden ja telakoiden osuus on jo melkein puolet ja kaiken lisäksi takuut keskittyvät muutamalle yritykselle, jolloin Finnveran riskinhallinta vaikeutuu.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) myönsi keskiviikkona, että "aika suuria riskejä on otettu valtiovallan piikkiin", mutta hän ei usko niiden helposti realisoituvan. Telakoiden ja varustamoiden takuu- ja korontasausjärjestelyistä aiheutuu valtiolle ministerin mukaan lähivuosina enimmillään kymmenien miljoonien euron menot.

Menoja kasvattaa muun muassa se, että korkojen nousuodotukset Yhdysvaltain korkotason perässä lisäävät varustamojen kiinnostusta korontasausta kohtaan, ministeriön teollisuusneuvos Eeva-Liisa Virkkunen totesi ministeriön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Suorat telakkatuet on EU:ssa kielletty, mutta Finnvera tukee laivan tekoa sen rakennusvaiheessa takauksin.

Risteilyaluksen teossa ennakkomaksut kattavat 15-25 prosenttia kustannuksista. Niihin Finnvera antaa yhdessä muiden rahoituslaitosten kanssa takauksia.

Telakan osuus rakentamisesta on 15-30 prosenttia, minkä lisäksi lainalla katetaan runsaat puolet kustannuksista. Finnvera antaa nämä lainat myöntäneille liikepankeille rahoitustakuut.

Myös ostaja eli varustamo voi saada tukea. OECD:ssä sovitun mukaan varustamolle voidaan myöntää vientitakuu laivatoimituksen jälkeiselle, enintään 12 vuoden luotolle, jonka määrä on enintään 80 prosenttia kauppahinnasta. Korontasauksella valtio takaa lainalle kiinteän viitekoron.

Kun korkotaso nousee ja laina-aika on pitkä, siitä aiheutuu valtiolle lisää menoja. Pekkarisen mukaan tämän vuoksi valtio on varautunut menojen merkittävään nousuun lähivuosina.

Riskien kasvun vastapuolella on Pekkarisen mukaan se, että telakkatoimialalla menee hyvin eli töitä riittää.

Royal Caribbeanin tilaaman, 370 metrin mittaisen, vesirajasta 65 metrin korkuisen Genesiksen rakentaminen tuo arviolta 5800 henkilötyövuotta ja takaa Turkuun töitä syksyyn 2009.

Akerilla on myös optio sisaralukseen, joka valmistuisi syksyllä 2010.

"Suomi on nousemassa vaativimman laivanrakennuksen alalla Euroopan kärkeen ja maailmankin mitassa merkittävien maiden joukkoon", Pekkarinen sanoi.

Itse telakoilla on töissä nyt noin 4500 henkeä, minkä lisäksi alihankinta nostaa määrän 16000-18000 työntekijään. Pekkarisen mukaan Genesiksen myötä laivanrakennusklusterin työvoimamäärä ylittää 2500 hengen rajan.

"Haasteeksi muodostuukin nyt riittävän ja ammattitaitoisen työvoiman turvaaminen Varsinais-Suomen ja Olkiluodon ydinvoimalatyömaasta johtuen myös Satakunnan alueella", Pekkarinen huolehti.

Suomalaistelakoiden tilauskanta on nyt yhtä korkealla kuin ennätysvuonna 1995.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää