Valikko
Talous

Terrorismi avasivideo- valvonnan markkinat

Madridin ja Lontoon pommi-iskut nostivat kameroiden suosiota

Tilaajille

PARIISI. Tietokoneen näytöllä välähtelevät kuvat eri asemilta ja junalaitureilta. Näyttö on jaettu useisiin ruutuihin, joissa televisiontarkat värikuvat kertovat, mitä kilometrien päässä olevilla Pariisin lähiöiden juna-asemilla tapahtuu.

Ollaan Pariisin pohjoispuolella Saint-Denisin lähiön aseman valvontatiloissa. Suomalaisen Teleste-yhtiön työntekijät esittelevät Ranskan valtion rautatieyhtiön SNCF:n työntekijöille uutta työkalua, kesäkuussa käyttöön otettavaa videovalvontajärjestelmää.

Vieressä SNCF:n työntekijät kuuluttavat Saint-Denisiin saapuvien junien lähestymisiä ja myöhästymisiä. Vielä he eivät näe ruuduiltaan mitään siitä, mitä alhaalla asemalaiturilla tapahtuu.

Kun uusi ohjelmisto on otettu käyttöön, he pystyvät näkemään vaikkapa, paljonko väkeä laitureille on kerääntynyt.

Tämä helpottaa päättämistä esimerkiksi siitä, kannattaako jo ennestään täyden junan pysähtyä asemalla vai ei.

"Tämä parantaa asiakaspalveluamme", uskoo Lyonin asemalla Pariisissa liikennettä valvova Bruno Chicoix, joka on tullut seuraamaan uuden järjestelmän esittelyä.

Uusi valvontajärjestelmä yhdistää Pariisin seudun 125:n paikallisjuna-aseman yli 3000 kameraa verkoksi, jonka välittämää tietoa eri käyttäjäryhmät voivat hyödyntää eri tavoin. Pariisin lähiöissä noin 60 kilometrin säteellä toimiva verkko on SNCF:n mukaan Euroopan laajin.

Sen pystyttäminen aiemmin yksityiselämän suojasta tiukasti kiinni pitäneeseen Ranskaan kertoo, miten terrorismi ja sen pelko ovat muuttaneet suhtautumista kameravalvontaan. Samalla pelko on avannut huikeat markkinat Telestelle ja muille kameravalvontaa myyville yrityksille.

"Ranskan projektin suhteellisen kiireinen aikataulu johtui yleisestä tilanteesta", sanoo Telesten videoverkkoyksikön johtaja Johan Slotte puhelinhaastattelussa.

"Projekti muodostui nopeasti Madridin pommi-iskujen jälkeen." Madridissa 191 ihmistä kuoli paikallisjuniin tehdyissä pommi-iskuissa 2004. Lontoossa terroristit surmasivat viime kesänä 52 ihmistä metrossa ja bussissa. Itsemurhapommittajien selvittämisessä auttoivat Lontoossa juuri valvontakameroiden nauhat.

"Lontoon ja Madridin jälkeen kysyntä videovalvonnalle on ollut melko voimakasta", sanoo uuden valvontajärjestelmän asentamisesta vastaava René Fery SNCF:ltä.

Ensimmäiset videokamerat tulivat Pariisin asemille vuosituhannen alussa. Jo niille alkusysäyksen antoi terrori: kahdeksan ihmistä kuoli pommi-iskussa Saint-Michelin metroasemalla 1995.

Noin kolmasosalla Pariisia ympäröivän Ile-de-Francen alueen paikallisjuna-asemista on nyt valvontakamerat. Kolmen vuoden kuluttua kameroita on Feryn mukaan määrä olla asennettuna kahdelle kolmasosalle asemista.

Ranskassa videovalvonnan lisääntymistä kiihdyttänee entisestään viime vuoden lopussa hyväksytty uusi laki, joka helpottaa valvontakameroiden asentamista julkisille paikoille.

Terrorismin pelon lisäksi videovalvonnan markkinoita kasvattaa halu torjua ilkivaltaa ja väkivaltaa paikallisjunissa. Feryn mukaan ilkivalta on vähentynyt, mutta väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet.

"Siellä, missä on valvontakameroita, on todettavissa väkivallan ja ilkivallan vähentymistä. Kameroilla on ennaltaehkäisevä vaikutus", Fery sanoo.

SNCF:n valvontajärjestelmä antaa erilasta tietoa eri käyttäjille.

Liikenteenvalvojille ja kuuluttajille se näyttää vain, mitä laitureilla tapahtuu. Sen on määrä auttaa heitä toimimaan tilanteissa, joissa liikenne on jostain syystä häiriintynyt tai erittäin ruuhkaista. Tarkoituksena on myös antaa tarkempaa tietoa tilanteesta matkustajille.

Poliisilla ja SNCF:n turvallisuudesta vastaavilla on laajemmat valtuudet. He voivat muun muassa tarkkailla, mitä asemien sisällä tapahtuu ja liikuttaa kameroita päätteen äärestä.

Telestelle järjestelmän kauppa toi noin viisi miljoonaa euroa. Videovalvontaan liittyvät järjestelmät muodostavat nyt noin viidenneksen vuonna 1954 perustetun turkulaisyhtiön liikevaihdosta. Pyrkimyksenä on kasvattaa osuutta, mutta Telesten Slotte ei paljasta tarkkoja tavoitteita.

Pariisin lähiöiden paikallisjuna-asemille myydyn kaltaisia järjestelmiä voitaisiin käyttää muidenkin Ranskan kaupunkien paikallisliikenteessä. Lisäksi järjestelmä on Slotten mukaan herättänyt kiinnostusta muissakin Euroopan maissa.

"Esimerkiksi Belgian rautatiet ovat kiinnostuneita tästä", hän mainitsee.

Kamerat vähentävät väkivaltaa Poliisit ja liikenteenvalvojat käyttävät samoja kameroita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää