Valikko
Talous

Professori runttaa puheet telealan hyperkilpailusta

"Jos operaattoreille antaisi vain kolmanneksen nykykatteista, innovointi alkaisi"

Tilaajille

Suomalaiset teleoperaattorit eivät kärsi minkäänlaisesta liiallisesta kilpailusta, arvioi Taloustieteellisen tutkimuslaitoksen Hecerin johtaja Otto Toivanen.

Viestintäviraston tulevaisuusseminaarissa puhunut Toivanen arvioi sen sijaan, että operaattoreiden katteet ovat niin hyviä, että ne peräti estävät uusien tuotteiden innovointia.

Toivasen johtama Hecer (Helsinki Center of Economic Research) on Helsingin kauppakorkeakoulun, Hankenin ja Helsingin yliopiston taloustieteellinen tutkimuslaitos, joka tuottaa kaksi kolmasosaa kansantaloustieteen akateemisesta tutkimuksesta ja tohtoreista. Sen erityisenä vahvuutena on kilpailu- ja innovaatiotutkimus.

Suomalaiset teleoperaattorit ovat viime aikoina julistaneet telealan elävän liian tiukassa kilpailutilanteessa eli "hyperkilpailussa". Uskomuksen mukaan puhelujen halvat nykyhinnat estävät tuotekehityksen esimerkiksi uusien mobiilipalveluiden osalta.

Toivanen aloitti esitelmänsä kertomalle telealan ammattilaisista koostuvalle kokousväelle, että kaikki markkinarakenteet tuottavat yhteiskunnan kannalta liian vähän innovaatioita. Silti kilpaillut markkinat ovat kuitenkin lähempänä toimivia markkinoita.

Empiiriset tutkimukset ovat puolestaan kiistattomasti osoittaneet, että kilpailu lisää kokonaistuottavuuden kasvua yrityksissä, koska se pakottaa yritykset tehokkuuteen.

"Nykyhetken kilpailu on aina hyvästä", aiemmin Kauppakorkean professorina toiminut Toivanen opetti seminaariväkeä. "Kilpailun kovuus ei ole se syy, että innovaatioita ei ole riittävästi. Syyt ovat muualla." Uusia tuotteita ja innovaatioita suunniteltaessa ratkaisevassa asemassa ovat tulevaisuuden tuottotoiveet.

Niitä ei bisneksen nykytilanne juuri heiluttele. Päinvastoin, joskus tiukassa kilpailutilanteessa olevat yritykset voivat paeta kovaa kilpailua innovoimalla tuottoisampia tuotteita.

Toivanen myönsi tuoreen taloustieteellinen tutkimuksen osoittaneen, että ääritilanteissa erittäin kova kilpailu voi johtaa vähäiseen innovointiin. Mutta oliko Suomen operaattorikisa tällaisessa ääritilanteessa?

Toivasen mukaan vastaus on ei. Hän oli vertaillut erään tällaisen 2005 tehdyn hyperkilpailututkimuksen aineistoa Suomen teleoperaattorien osavuosikatsausten tietoihin. Suomalaisoperaattoreilla käyttökateprosentit olivat 33 prosenttia.

Niin hyvällä kannattavuudella ei Toivasen mukaan mahtuisi edes samaan taulukkoon kovan kilpailun yritysten kanssa. "Jos katteista antaisi operaattoreille vain kolmanneksen, he alkaisivat viimein innovoida jotain."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää