Valikko
Talous

Metsä-Botnia tulilinjalla Haagissa

Uruguayn lakimiehet kiistivät Argentiinan rajut syytökset

Tilaajille

HAAG. YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa alkoi torstaina oikeudellinen vääntö kovilla panoksilla, kun Argentiina syytti Uruguayta ja suomalaisyhtiö Metsä-Botniaa ympäristön vaarantamisesta sellutehdashankkeella.

"Joki on tärkeä ja se on uhattuna", sanoi Argentiinaa edustanut lakimies Philippe Sands, Lontoon yliopiston kansainvälisen oikeuden professori.

Sands viittasi Uruguay-jokeen, joka on Argentiinan ja Uruguayn rajajoki. Argentiina on vienyt Uruguayn Haagiin vuoden 1975 rajajokisopimuksen perusteella.

Metsä-Botnia ei ole Haagissa virallisena osapuolena, mutta Argentiinan edustajat hyökkäsivät rajusti suomalaista Fray Bentosin sellutehdashanketta vastaan. Hyökkäyksen kohteena oli myös espanjalaisen Encen sellutehdas, joka aiotaan pystyttää samalle seudulle.

Miljardiluokan tehdashanke on Metsä-Botnialle elintärkeä. Argentiina vaatii Haagin tuomareita päättämään niin sanotuista väliaikaisista toimenpiteistä, eli suomeksi sanottuna keskeyttämään rakennustyöt.

Uruguayn kuulemisvuoro oli iltapäivällä. Uruguayn edustajat kiistivät Argentiinan väitteet odotetun tarmokkaasti.

"Argentiina antoi tänä aamuna hölynpölykuvan pimeistä saatanallisista sellutehtaista, jonka kaltaisia todellisuudessa ei ole olemassa", sanoi lakimies Alan E. Boyle, Edinburghin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori.

Oikeusprosessi etenee hitaasti. Torstain ja perjantain kuulemisten jälkeen tuomarit jäävät pohtimaan ratkaisuaan. Päätöksen julkistamiseen mennee vähintään viikkoja.

Varsinaisen pääasian käsittelyyn Haagissa päästään aikaisintaan vuonna 2007. Argentiina hakee nyt rakennustöiden keskeyttämistä, jotta tehdas ei ehtisi käynnistää toimintaansa ennen tuomioistuimen lopullista päätöstä.

Keskeyttämispäätös olisi Metsä-Botnialle karvas isku.

Metsä-Botnian omistavat Metsäliitto ja UPM-Kymmene. Leirissä ollaan optimistisia ja uskotaan, että Argentiinan argumentit eivät kanna ja Fray Bentosin tehdas valmistuu aikataulussaan ensi vuoden syksyyn mennessä.

Metsä-Botnia oli lähettänyt Haagiin edustajiaan, vaikka yhtiön lakimiehet eivät esiinnykään Haagin massiivisen rauhanpalatsin parketeilla.

Fray Bentosin tehdashanketta johtava Timo Piilonen ei halunnut kommentoida tapausta HS:lle. Fray Bentoksen kriisistä Metsä-Botnialle aiheutuneita tappioita Piilonen kuvaili "vähäisiksi".

Myöskään Metsäliiton päälakimies Esa Kaikkonen ei halunnut antaa oikeusprosessista lausuntoja.

Metsä-Botnia ei oman ilmoituksensa mukaan osallistu Uruguayn oikeuskuluihin, joiden täytyy olla melkoiset. Uruguay on palkannut avukseen yhdysvaltalaisen huippulakifirman Foley Hoagin.

Argentiinalla on tausta-apunaan brittiläinen Matrix Chambers, jonka perustajaosakkaisiin kuuluu Cherie Blair, lakinainen ja pääministeri Tony Blairin puoliso.

Uruguayn lakitiimi ja metsäbotnialaiset asuvat uruguaylaisen toimittajalähteen mukaan Golden Tulip -hotellin samassa kerroksessa. Uruguaylaisen mukaan kerroksessa on käynyt kova trafiikki, kun osapuolet ovat hioneet strategioitaan.

Uruguayn delegaatiosta tietoa ei jaettu erityisen auliisti.

Lounastauolla rauhanpalatsin lähellä De Oude Toll -kahvilan terassilla istui kolme vanhempaa herrasmiestä, jotka kysyttäessä ilmoittivat olevansa Latinalaisesta Amerikasta mutta paikalla vain puolueettomina tarkkailijoina. Puoli tuntia myöhemmin samat miehet astuivat Uruguayn delegaatiotiloihin.

Samalla terassilla istunut Romina Picolotti oli valmiimpi puhumaan. Argentiinaa oikeussalissa edustanut Picolotti on ihmisoikeus- ja luonnonsuojelujärjestö CEDHA:n johtaja.

"Jokainen Botnian muuraama tiili on vihamielinen teko", Picolotti sanoi.

Hän antoi ymmärtää, että protestiliike Argentiinan puolella rajaa ei katoa mihinkään, vaikka kansainvälinen tuomioistuin ratkaisisi kiistan Uruguayn hyväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää