Valikko
Talous

Puhelimenvalmistajat ryhtyivät panostamaan Wimax-teknologiaan

Wimax tarjoaa kännyköille suoran yhteyden internetiin

Tilaajille

Matkapuhelinten neljännen sukupolven teknologiat etenevät hyvää vauhtia. Liikkuvan langattoman laajakaistan tarjoava wimax-teknologia on noussut maailman suurimpien puhelimenvalmistajien Motorolan ja Nokian puheissa korkealle.

Motorola ja Samsung lupaavat tuoda wimax-puhelimia markkinoille jo ensi vuonna.

Nokia julkisti keskiviikkona wimax-verkon tukiaseman, joka tulee myyntiin ensi vuoden lopulla. Puhelimia Nokialta on luvassa vuonna 2008.

Wimaxia rummutettiin viime viikolla maailmalla kolmessa langatonta laajakaistaa käsittelevässä konferenssissa.

Matkapuhelinyhtiöiden innostus on mullistavaa, koska ne ovat perinteisesti suhtautuneet nuivasti internetteknologioihin. Puhelin- ja verkkovalmistajien tärkeimmät asiakkaat eli teleoperaattorit haluavat ottaa hyödyn irti kalliilla rakennetuista matkapuhelinverkoistaan. Nyt ääni kellossa on muuttumassa.

"Uskomme, että operaattorit lähtevät mukaan, koska wimax tuo nopeammin mahdollisuuden tarjota parempia palveluja kuin matkapuhelinverkot. Tämä tarkoittaa internet-puheluja, musiikin lataamista ja televisiota", Motorolan verkkoyksikön langattomasta laajakaistasta vastaava johtaja Daniel Coombes sanoi viime keskiviikkona Bostonissa Wimax World -tapahtumassa.

Matkapuhelinverkoissa tieto kulkee eri muodossa kuin internetissä ja sen siirtäminen verkkojen välillä vaatii kommervenkkeja.

Wimax tarjoaa suoran yhteyden internetiin, mikä helpottaa palvelujen rakentamista.

Osin jo nyt ja yhä enemmän tulevaisuudessa ääni, kuva ja monet palvelut liikkuvat internetistä tutussa IP-muodossa päätelaitteista ja verkoista toiseen. Laajakaistayhteys voi olla kiinteä tai langaton ja päätelaite yhtä hyvin tietokone, matkapuhelin tai televisio.

Langattoman liikkuvan laajakaistan markkinoilla alan toimijoiden yhdessä kehittämä wimax on nyt vahvoilla. Nokiassa uskotaan, että wimax-teknologia lyö läpi nopeassa tahdissa ja ainakin jotkut perinteiset matkapuhelinoperaattorit ottavat sen käyttöön. Wimax perustuu toimijoiden yhdessä hyväksymään standardiin, mikä takaa laitteiden toimimisen kaikkialla.

Toimilupia on myönnetty maailmassa jo satoja. Amerikkalainen Sprint Nextel -operaattori ilmoitti elokuussa rakentavansa valtakunnallisen wimax-verkon. Useimmat luvat ovat kuitenkin alueellisia.

"Wimax on hyvä vaihtoehto tuoda laajakaista mukaan palveluihin sellaisille gsm-operaattoreille, joilla ei ole kolmannen sukupolven toimilupaa tai jotka eivät ole vielä rakentaneet 3g-verkkoa", Kai Sahala Nokian verkkoyksiköstä arvioi.

Tällaisia operaattoreita on erityisesti kehittyvissä maissa. Noin viidennes maailman matkapuhelimista käyttää gsm:n sijasta cdma-teknologiaa, jolle ei ole vielä kehitetty todellista laajakaistaversiota. Myös näiden verkkojen operaattoreille, kuten Sprint Nextelille, wimax voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Sahalan mukaan wimax voi tuoda laajakaistayhteydet myös harvaan asutuille alueille, jonne kiinteää dsl-laajakaistaa ei kannata rakentaa.

"Tämä voi täydentää kiinteän verkon operaattoreiden palveluja", Sahala sanoo.

Halpaa uuden verkon rakentaminen ei ole. Wimax-tukiaseman kantama on parhaimmillaan vain muutamia kilometrejä, kaupunkialueilla jopa alle kilometrin, mikä on noin puolet 3g-tukiaseman kantamasta.

Tukiasemia pitää siis asentaa tiuhaan.

Sahala mainostaa, että Nokian tukiasema on kevyt ja pieni, joten se voidaan helposti asentaa mastoon tai vaikkapa talon seinään.

"Meidän vahvuutemme on tukiasemaosaaminen, pystymme tekemään kustannustehokkaita tuotteita", hän sanoo.

Pisimmällä wimax on Koreassa ja Japanissa. Koreassa on otettu käyttöön oma versio periaatteessa samasta teknologiasta, jota kutsutaan wibroksi. Toisin kuin liikkuva wimax, wibro on saatu jo käytännössä toimimaan.

Maailman matkapuhelinjättien wimax-rintama ei ole aivan yhtenäinen. Verkkomarkkinoiden johtaja Ericsson on suhtautunut teknologiaan varovaisesti. Vuosi sitten Ericsson liittyi teknologiaa edistävään wimax-forumiin. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että se toimittaa asiakkailleen muiden valmistamia wimax-verkkolaitteita ja omia se ei ole vielä valmistamassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää