Valikko
Talous    |   tausta

Teollisen ostajan paluu

Tilaajille

Viime keskiviikkona Ingmanin suku kertoi kauppaavansa meijeriyhtiö Ingman Foodsin tanskalaiselle Arlalle. Seuraavana päivänä Sampo-konserni ilmoitti myyvänsä pankkitoimintansa tanskalaiselle Danske Bankille. Ja perjantaina HK Ruokatalo kertoi ostaneensa ruotsalaisen Swedish Meatsin.

Näissä yrityskaupoissa ostaja ei ollut pääomasijoittaja, kuten viime aikoina on usein ollut tapana.

Miksi?

Vastaus löytyy ennen kaikkea yhtiöiden toimialoista.

Sammon ja Ingmanin tapauksissa ostajat olivat aidosti eurooppalaisia suuryrityksiä. Danske Bankin ja Arlan kaltaiset jätit voivat toteuttaa Euroopan laajentumisstrategiaansa myös kovilla kauppahinnoilla vakavaraisuuden heilumatta.

Danske Bank on taseella mitattuna Sampo Pankkia 14 kertaa suurempi.

Pankkeja ostettaessa hyvästä pankista maksetaan usein kaksi kertaa sen kirja-arvon (varat-velat) verran. Mutta Sampo Pankista maksettiin noin 3,5 kertaa kirja-arvon verran.

Hinta kertoo osaltaan siitä, että Sammon osto oli Danske Bankille pitkän linjan strateginen ostos.

Pankit ovat kovin pääomavaltaista bisnestä, jota sääntelevät esimerkiksi Kansainvälisen Järjestelypankin BIS:n vakavaraisuussäännöt. Pääomasijoitusyhtiöt pyrkivät rahoittamaan ostokohteensa niin, että ostettava yhtiö tankataan täyteen velkaa, joten jo yksin vakavaraisuussäännösten takia pääomasijoittajat karttavat pankkeja.

Ingmanin ja HK Ruokatalon tapauksissa olennaista oli se, että ne toimivat aloilla, jotka eivät viime vuosina ole kiinnostaneet pääomasijoittajia.

Lihanjalostus- ja meijerialat ovat pääomasijoittajien kannalta vaikeita ja liian hitaasti kehittyviä toimialoja, joista ei neljän viiden vuoden sijoitusperspektiivillä pääse hevin eroon.

Näiden toimialojen kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa, jossa paikallisia osuusmeijereitä ja teurastamoja täytyy muuttaa tehokkaammiksi yksiköiksi.

"Konsultit ovat kolmen viime vuoden aikana juosseet ehdottamassa jos jonkinlaista yritysten yhteenliittymää", nimettömänä pysyttelevä pääomasijoittaja kertoo.

Silti pääomasijoittajat eivät ole lähteneet teurastamoalan tehostamistalkoisiin. "Se vain on niin vaikeaa. Tarvitaan toimialatietämystä, ja teurastamoissa Suomessa on hirveästi ylikapasiteettia. Yksi tanskalainen teurastamoleikkaamo voisi hoitaa koko Suomen tarpeen." Meijeriyhtiöissä on pitkälti sama tilanne kuin teurastamoissa. Ne on aikoinaan rakennettu paikallisten tuottajien etua eikä teollista tehokkuutta ajatellen.

Tätä ylikapasiteettia puretaan pikkuhiljaa, mutta toimialan muutoksissa jonkun on oltava moottori, joka tervehdyttää alan. Siihen eivät pienet yritykset pysty.

Siksi Suomen toiseksi suurimman lihantuottajan HK Ruokatalon kannatti ostaa heikosti kannattava Swedish Meats, mutta pääomasijoittajan ei.

"HK Ruokatalon ostos oli tuloskertoimella kallis, mutta liikevaihtokertoimella halpa. Hinta oli edullinen, jos yrityksen tehokkuus saadaan edes eurooppalaiselle keskitasolle", suuren pääomasijoittajayhtiön osakas pohtii.

Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää