Valikko
Talous

Öljyn kallistuminen lisää kiinnostusta Viron palavaankiveen

Uusien louhintalupien käsittely jäädytettiin Virossa

Tilaajille

ILLUKA/JÕHVI/TALLINNA. Kiinnostus Viron palavaakiveä kohtaan on kasvanut sitä mukaa kun öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut.

Viron ympäristöministeriössä on jonossa niin paljon uusia louhinta-anomuksia, että niiden toteutuessa palavankiven louhinta yli kolminkertaistuisi nykyisestä 14 miljoonasta tonnista vuodessa.

Lupien myöntäminen on toistaiseksi jäädytetty, ja ministeriön johdolla laaditaan uutta palavankiven käytön kehitysohjelmaa.

Samaan aikaan valtion energiayhtiö Eesti Energia on aloittanut palavankiven louhinnan ja jalostuksen kannattavuuslaskelmat Jordaniassa, joka ei ole toistaiseksi hyödyntänyt luonnonvaraansa.

Suomikin alkaa ostaa Viron palavastakivestä tuotettua sähköä joulukuussa, kun merenalainen kaapeli Estlink otetaan käyttöön.

Kaivos nimeltä Estonia sijaitsee Illukan kunnassa Koillis-Virossa, osin maantien alla.

Maan sisään, 60-70 metrin syvyyteen, kuljetaan keltaisilla pikkubusseilla. Kun tunnelin seinä muuttuu punertavanruskeaksi, ollaan palavankiven sisällä. Tästä kivestä virolaiset saavat yli 90 prosenttia sähköstään. Jalostamalla kivestä saa polttoöljyä, vaikka bensiiniä autoihin.

Vaaleampi kalkkikivikerrostuma vuorottelee seinämässä palavankiven kanssa.

"B-kerros, 40 senttimetrin paksuudelta palavaakiveä. Kaikkein laadukkain kerros", teknologi Ago Bachmann esittelee kerros kerrokselta liki kolme metriä korkean tunnelin seinämää.

Maassa lojuu yksittäinen tupakantumppi. Legendan mukaan palavakivi keksittiin aikoinaan, kun kivestä rakennettu sauna syttyi tuleen. Tupakasta kivi ei Bachmannin mukaan leimahda, vaikka tupakointi onkin kaivoksessa oikeasti kielletty.

Kaivosmiehet kuljetetaan maan alle seitsemäksi tunniksi kerrallaan. Palkka määräytyy tehdyn työn mukaan.

Tunnelissa leijuu hakatun kiven haju.

Genadi Mitchevits ohjaa porakonetta, joka jyrää seinämään reikiä dynamiittia varten. Lähellä Sergei Ignatovits kuljettaa kovaäänistä kauhakuormaaja, joka vie kivenmurskaa onkaloissa kiemurteleville liukuhihnoille.

Estonia-kaivoksen tekniikka on nykyaikaista. Koko Virossa on kaivosmiehiä puolet vähemmän kuin 1990-luvun lopulla. Työonnettomuuksien määrä on laskenut, mutta 2000-luvullakin on melkein joka vuosi kuollut joku.

"Kerran katto vajosi kaksi senttiä alaspäin. Paine oli niin kova, että ihmiset lensivät. Yksi mies paiskautui päin seinää ja kuoli", muistelee Bachmann.

Palavakivi on ollut Viron polttavimpia puheenaiheita tänä syksynä. Viikonloppuna perustettu vihreä puolue vaatii palavankiven louhinnan vähentämistä.

Palavakivi on fossiilinen polttoaine, jonka tuotannon vuoksi Virossa syntyy saasteita seitsemänneksi eniten maailman maista asukaslukuun suhteutettuna. Kaivokset ovat myös Viron suurin pohjavesien kuluttaja.

Palavankiven kehitysstrategiaa suunnittelevaa työryhmää johtavan Anto Raukaksen mukaan kaivausten vaikutusta pohjaveteen on osittain liioiteltu. Lisäksi viime vuosina kaivostoiminnassa on panostettu nimenomaan ympäristöasioihin.

Työryhmä suosittelee vuosittaiseksi louhintamääräksi aluksi 20 miljoonaa tonnia ja myöhemmin kymmenen miljoonaa tonnia vuodessa.

Virossa on ihmetelty, miksi nykyistä 14 miljoonan tonnin vuosivauhtia pitäisi lisätä.

Raukaksen mukaan ympäristöministeriö on jo myöntänyt louhintalupia 23 miljoonalle tonnille vuodessa. Luvat ovat voimassa vuosiksi eteenpäin, ja niitä on hankala perua.

Valtion omistaman Eesti Põlevkivin toimitusjohtaja Lembit Kaljuvee on huomannut kansainvälisen kiinnostuksen palavaankiveen kasvaneen nopeasti.

"Yleisen käsityksen mukaan palavankiven tuotantoa kannattaa harkita, jos öljyn barrelihinta on yli 30 dollaria. Vielä seitsemän vuotta sitten hinta oli 20 dollaria. Nyt hinta on 60-70 dollaria." Hänen mukaansa palavankiven jalostusastetta pitäisi kasvattaa ja panostaa öljyyn.

"Uskon, että palavastakivestä aletaan tuottaa myös autojen polttoainetta", sanoo Kaljuvee, joka muistaa 1960-luvulta kivestä tuotetulla bensiinillä kulkeneiden autojen hajun.

Kaljuvee arvelee, että palavaakiveä riittäisi vielä ainakin sadaksi vuodeksi.

"Virossa väitellään, onko palavakivi onnemme vai onnettomuutemme. Tyhmälle voi rikkauskin koitua onnettomuudeksi."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää