Valikko
Talous

Fortum teki salamakäännöksen sähkön vähittäishinnoissa

Vielä toissa päivänä yhtiön johto vakuutti korotusten toteutuvan

Tilaajille

Valtioenemmistöinen sähkökonserni Fortum ilmoitti tiistaina yllättäen peruuttavansa kotitalousasiakkaiden hinnankorotukset, joista se kertoi nettisivuillaan vain runsas viikko sitten, viime viikon maanantaina.

Fortum kertoi silloin nostavansa niin sanottujen toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja koko maassa kymmenen prosenttia ensi vuoden alusta. Äskettäin Fortumin asiakaskuntaan liitettyjen espoolaisten laskuun oli tulossa isompi, 15 prosentin korotus.

Eilen tiistaina annetulla ilmoituksella korotukset peruttiin.

Perusteluksi peruutuksille Fortum esitti äkillisen muutoksen sähkön tukkuhinnoissa pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sähkön tulevaisuuden tukkuhinta on sähköpörssissä koko vuoden jatkuneen nousun jälkeen kääntynyt marraskuun lopulla voimakkaaseen laskuun. Pelkästään viime päivien aikana tukkuhinta on yhtiön mukaan laskenut yli kymmenen prosenttia.

Sähkön vähittäismyyntiä hoitavan Fortum Marketsin johtaja Erkki Kari-Koskinen vierittää osan omituisen käännöksen syystä lain edellyttämälle ilmoitusmenettelylle, jossa jokaiselle asiakkaalle on ilmoitettava kuukausi etukäteen kirjeellä korotuksesta ja alennuksesta. Koska menettely on jäykkä, nopeat muutokset markkinahinnoissa voivat aiheuttaa tällaisia tilanteita, Kari-Koskinen perustelee.

Fortumin esittämät perustelut peruutuksen syistä ovat epäuskottavia, sillä tukkumarkkinoiden hinnat eivät ole olleet laskussa pelkästään viime viikkoina, vaan laskua on nähty jo useita kuukausia.

Lähitulevaisuuden tukkuhinnat olivat huipussaan viime elokuussa kuivan kesän jälkeen, mutta alkoivat sen jälkeen laskea tasaisesti. Lasku on ollut jyrkkää jo lähes kahden kuukauden ajan, ei parin viikon, kuten Fortum perustelee.

Käytännössä peruutuksesta on yllättäen päättänyt vasta tiistaina aamupäivällä konsernin ylin johto eli toimitusjohtaja Mikael

Lilius.

Näin voi päätellä siitä, että vielä maanantaina illalla Espoon valtuuston keskustelutilaisuudessa Kari-Koskinen ja Fortumin viestintäjohtaja Carola Teir-Lehtinen eivät tienneet peruutusaikeista mitään, vaan vakuuttivat korotusten pysyvän voimassa.

Teir-Lehtinen perusteli Espoon valtuuston tilaisuudessa korotusten välttämättömyyttä sillä, että keskimäärin markkinahinnat ovat vuoden aikana nousseet noin parikymmentä prosenttia, vaikka viime aikoina onkin nähty laskua.

Ilmoitus peruutuksesta tuli vain pari tuntia ennen kuin Lilius ja useat muut sähköyhtiöiden johtajat kokoontuivat kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk) kutsusta keskustelemaan sähkömarkkinoiden tilanteesta.

Ilmoitus tuli siis sopivasti pehmentämään ministerin neuvottelutilaisuutta, jollaisia Pekkarisella on ollut tapana pitää ennenkin.

Pekkarinen järjesti tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa ei tullut uutta esille. Pekkarinen kuitenkin vakuutti, ettei hän ollut soittanut Liliukselle ja vaatinut hinnankorotusten peruuttamista.

"En ministerinä puutu pörssiyhtiöiden hinta-asioihin ja varoitan muitakin tälle pallille tulevia sitä tekemästä", Pekkarinen sanoi.

Myös Lilius vakuutti tapaamisen jälkeen, että päätös tehtiin yhtiön sisällä eikä siihen liittynyt poliittista painostusta.

Fortumin myyntijohtaja Jarmo Kurikka sanoo, että "korotusta valmisteleva prosessi" käynnistyi yrityksessä jo lokakuun alkupuolella, vaikka siitä tiedotettiin nettisivuilla vasta viikko sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää