Valikko
Talous

Fortum on nostanut espoolaisten kaukolämmön hintaa reippaasti

Kymmenen prosentin nousua perustellaan maakaasun hinnalla

Tilaajille

Sähkökonserni Fortum on nostanut kaukolämmön hintaa joulukuun alusta lähes kymmenellä prosentilla. Korotus kirpaisee eniten Espoota, jossa on pääosa yhtiön suomalaista kaukolämmön asiakkaista.

Fortum on päässyt toteuttamaan kaukolämmön hinnankorotuksen ilman suurta hälyä, sillä muutoksesta ei tarvitse toimittaa kotitalouksille erillistä kirjallista ilmoitusta, kuten sähkössä.

Kaukolämpöasiakkaina on yleensä kerros- tai rivitaloyhtiöitä, ja ilmoitus korotuksista menee silloin isännöitsijätoimistoille. Asukkaat kuulevat muutoksista vasta yhtiökokouksissa, jos menevät paikalle.

Tilanne oli toinen pari viikkoa sitten, kun Fortum joutui perumaan sähkölle suunnittelemansa hinnankorotukset asiakkaiden vastustuksen takia.

Fortumin kaukolämmön hinta koostuu kahdesta osasta: muuttuvasta maksusta ja kiinteästä maksusta. Yhtiö on korottanut molempia. Muuttuva osa kallistui noin kymmenen prosenttia ja kiinteä osa kuusi prosenttia.

Korotukset iskevät raskaimmin Espooseen, jossa Eon-kaupan jälkeen Fortumilla on kaukolämmön asiakkaina noin 5600 taloyhtiötä. Niissä on arviolta 150000 asukasta.

Muualla maassa Fortumilla on asiakkaita huomattavasti vähemmän, vain alle 2000. Nämä sijaitsevat pääosin Tuusulan ympäristössä ja Joensuussa.

Fortum perustelee reilua korotusta lähinnä maakaasun hinnan kallistumisella. Fortum Lämmön johtaja Risto Riekko sanoo, että Gasumin toimittaman maakaasun hinta on vuoden aikana noussut noin 25 prosenttia.

Gasum on venäläisen maakaasun myyntiyhtiö, josta Fortum, Suomen valtio ja venäläinen Gazprom omistavat kukin neljänneksen.

Maakaasu ei kuitenkaan ole ainoa polttoaine, jolla Fortum tekee kaukolämpöä, vaan se käyttää muun muassa turvetta ja puuta.

Riekon mukaan Espoon kaukolämmöstä 44 prosenttia tehdään maakaasulla, joten reilu korotus oli paikallaan.

Myös puun hinta polttoaineena on Riekon mukaan noussut vuodessa kymmenisen prosenttia.

Riekko sanoo, että Fortum ei maakaasun ostajana voi Gasumin hinnoille mitään. "Siinä ei ole paljon neuvotteluvaraa, sillä he ovat sitoneet hinnat muihin polttoaineisiin, joista tärkein on raskas polttoöljy. Hinta heiluu sen mukana." Tosin viime aikoina raskaan polttoöljyn hinta on maailmalla halvennut. Riekon mukaan kaasu seuraa tätä viipeellä, eli jos halpeneminen jatkuu, sen pitäisi näkyä jossain vaiheessa myös kaukolämmön hinnassa.

Kaukolämmön hinnan kiinteää osaa taas jouduttiin Riekon mukaan nostamaan lähinnä siksi, että metalliputkien hinnat ovat nousseet ja putkiston saneeraus ja rakentaminen on kallistunut.

Myös Helsingin Energia aikoo nostaa kaukolämmön hintojaan ensi vuoden alussa, mutta korotus jää paljon Fortumia pienemmäksi, yhteensä noin kahteen prosenttiin.

Korotusten jälkeen espoolainen maksaa Fortumille kaukolämmöstä yli 50 euroa megawattitunnilta, mutta helsinkiläinen pääsee noin 43 eurolla.

Helsingin Energian lämmöntuotannon johtaja Veikko Hokkanen sanoo, että edullisempi hinta johtuu osaltaan Gasumin kanssa tehdystä pitkäaikaisesta sopimuksesta. "Me onnistuimme kauan sitten tekemään tämän sopimuksen, jollaisia myyjä ei ole tehnyt enää aikoihin." Hokkanen arvioi, että Espoon olisi pitänyt rakentaa yhteistuotantoon uusi voimala. "Mutta investointi jäi Eonin tultua sinne isännäksi."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää