Valikko
Talous

Mainosvideoilla voi internetissä olla miljoonia katsojia

Tilaajille

Internetissä leviävät mainosvideot ovat uusi, tehokas markkinointikanava. Yhä useampi yritys laittaa tuotteistaan mainosfilmejä katseltavaksi YouTuben ja Google Videon kaltaisiin videopalveluihin.

Jos palveluiden käyttäjät pitävät mainoksesta, he lähettävät siitä tuttavilleen linkin esimerkiksi sähköpostilla. Kiinnostava mainos voi näin saada jopa miljoonia katsojia melko pienillä kustannuksilla.

Tällainen on niin sanottua viraali- eli virusmarkkinointia. Kun mainos on saatu liikkeelle, kohderyhmä levittää sitä itse.

Verkon tehon on huomannut esimerkiksi Unilever-yhtiö, jonka valmistaman Dove-ihonhoitosarjan mainos päätyi lokakuussa YouTubeen. Video sai siellä nopeasti yli puolitoista miljoonaa katsojaa.

Heidän ansiostaan Dove-kampanjaan kuuluva internet-sivusto sai lokakuussa runsaasti kävijöitä - kolme kertaa enemmän kuin helmikuussa, jolloin mainos näytettiin USA:ssa suositun jalkapallofinaalin Super Bowlin tauolla.

Tällöin filmin näki arviolta 90 miljoonaa ihmistä - kymmeniä kertoja suurempi joukko kuin YouTubessa. Televisiomainos maksoi miljoonia euroja, mutta filmin laittaminen YouTubeen oli ilmaista.

Doven mainosvideo arvostelee laihaa kauneusihannetta. Videolla arkisennäköisestä naisesta tehdään kasvoja myöten mannekiininlaiha kuvankäsittelyohjelmalla.

"Se filminpätkä herättää suuria tunteita. Siksi se on hyvä viraalifilmi, jollaisen haluaa lähettää kaverille", digitaalisen markkinoinnin johtaja Ari Ojansivu markkinointitoimisto Tequilasta kuvaa.

Mainoksen on oltava tavallista tv-mainosta räväkämpi, jotta se lähtisi leviämään verkossa.

"Hyvä virusmainos on sellainen, joka pistää miettimään, voiko tällaista mainosta ollakaan", Ojansivu kuvaa.

Televisiossa ei välttämättä näytettäisi pätkää, jossa Fordin Sportka -urheiluauton konepelti mätkäyttää pulun katuun. Tai Sonyn digitaalikameran mainosta, jossa ravintolavieras syö elävän mustekalan.

Internetissä katsojien sietokyky on suurempi, mutta mitä tahansa ei verkkoyleisökään sulata. Esimerkiksi Sportka-automainoksen toinen versio, jossa kattoluukku nirhaa kissalta pään irti, herätti toissavuonna paljon pahennusta.

Virusmainonnassa ylilyönnit ovat erityisen haitallisia, koska kielteisen vastaanoton saanut video jatkaa leviämistään - ja kerää kritiikin takia yhä enemmän katsojia.

Ei ole aivan selvää, oliko kissavideo alun perin Fordin liikkeelle laskema vai ei. Yhtiö sanoutui filmistä irti, mutta moni epäili sen valehtelevan.

Internetissä mainoksista syntyy nopeasti erilaisia muunnelmia. Niiden tarkoitus on pilailla, kritisoida tai sabotoida kampanjaa - tai vain esitellä tekijän taitoja. Muunnelmia on tehty esimerkiksi Niken mainoksista.

"Joissain niistä Niken kenkä oli kestänyt Lähi-idän pommitukset. Tämä tukki kaikki asiakaspalvelukanavat. Tämmöisessä tapauksessa on tärkeää reagoida asiaan, kertoa, ettei meillä ole tekemistä tämän kanssa", Ojansivu sanoo.

Aidoissakaan verkkomainosvideoissa ei aina paljasteta, kenen tuotteita mainostetaan. Pätkän lopussa voi olla epämääräinen verkko-osoite, jonne menemällä vasta selviää, kenen kampanjasta on kysymys.

On vaikea löytää julkista tietoa siitä, kuinka moni yritys laittaa mainoksia levitettäväksi internetiin. Ilmiö on viime vuosina yleistynyt, kun verkkoyhteydet ovat nopeutuneet.

Onnistunut viruskampanja vaatii Ojansivun mukaan huolellista suunnittelua. Onkin syntynyt virusmainontaan erikoistuneita yrityksiä, jotka tekevät mainoksia ja vastaavat niiden levityksestä.

"Yritykset tekevät suunnitelman sitä, miltä sivustoilta kyseinen viraalifilmi todennäköisestä lähtee kiertoon. He hoitavat asian niin, että video näkyy niissä kunnolla", Ojansivu kuvaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”
  3. Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni
  4. Kaisa Mäkäräinen kiipesi nopeimmin rullasuksilla Vuokatinvaaralle – hiihdon maajoukkuenaiset jäivät taakse: ”Ihan hyvin sain koneen käyntiin”
  5. Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen
  6. Joka neljännessä koulussa esiintyy fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa – Silti ”nuoret ovat kiltimpiä kuin koskaan”, tutkija sanoo
  7. Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa
  8. Tunti sitten
  9. Real Madridin maajoukkuetason hyökkäyskaksikko siirtymässä Manchester Unitediin? Vaimon toiminta antoi vahvan vihjeen
  10. Viestipalvelu Telegram julkaisi ohjeet Venäjän viranomaisten uhkaaman sulun kiertämiseksi – nousi ladatuimmaksi sovellukseksi
  11. Latvian finanssivalvonta: Pohjois-Korea on kiertänyt pakotteitaan latvialaispankkien avulla
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää