Valikko
Talous    |   näkökulma

Tuuliviirit yllä opin katon

Tilaajille

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien taloustoimittaja

Alivaltiosihteeri

Jukka Vihriälän johtaman talousneuvoston sihteeristö julkisti maanantaina päivitetyn näkemyksensä globalisaatiosta, joka aiheutti heti työmarkkinapoliittista loiskiehuntaa keskustan ja demareiden välille.

Vähemmälle huomiolle jäi pääministeri Matti Vanhasen (kesk) arvio, että koulutuspolitiikan uudistaminen on ehkä tärkein yksittäinen asia, joka Suomen pitäisi nyt tehdä.

Tähän saakka Suomen linja on ollut huippuosaamisen tukeminen. Sen yksi ilmentymä innovaatio-höpötyksen lisäksi on ollut tavoite kouluttaa 70 prosenttia ikäluokasta yliopistoissa ja korkeakouluissa. Tavoite syntyi käytännössä viime vuosikymmenellä Nokian vaatimuksesta, kun kännykkäyhtiö huolestui it-insinöörien riittävyydestä.

Korkeakoulutuksesta tuli myös elinkeinoelämän EK:n ja sen edeltäjän TT:n mantra, kunnes metallifirmoissa huomattiin, että tehtaissa tarvitaan myös hitsareita, koneistajia ja levyseppiä ja rakennuksilla raudoittajia ja putkimiehiä. EK ryhtyi puhumaan kauniisti käden taitojen merkityksestä, mihin myös duunareiden SAK:n oli helppo yhtyä.

Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila huomautti kesäkuussa Kauppalehdessä, että kehittyvien talouksien huima nousu haastaa eurooppalaiset yritykset kaikilla osa-alueilla, mihin on vastattava parantamalla osaamista. "Näin ollen painottaisin yleissivistävän koulutuksen merkitystä sekä laaja-alaista perehtymistä asioihin", Ollila sanoi.

Talousneuvosto on kuunnellut taas herkällä korvalla Nokiaa. Vanhanen sanoi globalisaatioraportin julkistuksessa, että "laajalle osaamispohjalle sekä samaan aikaan huippuosaamista tuottavalle koulutus- ja tutkimuspolitiikalle ei ole olemassa vaihtoehtoa".

Muuttuva maailma edellyttää nopeaa kykyä tuottaa eri koulutustasoilla kulloinkin työmarkkinoilla tarvittavia valmiuksia, eikä suuri korkeakoulutuksen saaneiden osuus voi olla itsetarkoitus, Vanhanen jatkoi.

Työelämän tarpeisiin vastaavia "osaajia" tarvitaankin nyt kaikilla tasoilla. Takavuosien koulutuspoliittinen villitys eli tohtoritehtailu on nyt siis kuopattu, sillä raportin mukaan koulutuksessa ei tulekaan tähdätä heti "lopulliseen valmiusportfolioon".

Mitähän seuraavaksi? Koulutuspolitiikan veivaajilta on tainnut unohtua, että koulutus koskee ihan oikeita ihmisiä, nuoria, joille koulutus voi merkitä koko elämänuran ja suunnan valintaa. Globalisaatioraportin filosofian mukaan ammattia tulee kuitenkin voida vaihtaa kuin paitaa, eikä siinä taipumuksilla, mieltymyksillä, arvoilla tai etiikalla ole mitään arvoa.

Jos koulutuspolitiikka olisi näiden papukaijojen ja tuuliviirien hoteissa, suunta muuttuisi joka kvartaalin jälkeen.

Näin ei onneksi ole, eihän?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää