Valikko
Talous

Nokian ja Siemensin verkkofuusion valmistelu on jo hyvin pitkällä

Analyytikko: Ericsson hyötyy viiveestä

Tilaajille

Nokian ja Siemensin verkkoyksiköiden fuusion valmistelu on jo hyvin pitkällä. Yhtiöt kertoivat torstaina, että yhdistämistä lykätään Siemensin lahjusepäilyjen takia. Uuden yhtiön piti aloittaa tammikuun aikana, nyt tavoite on maaliskuun lopussa.

Nokian talousjohtajan Rick Simonsonin mukaan yhdistämistyö kuitenkin jatkuu suunnitelmien mukaan samaan aikaan kun epäselvyyksiä selvitellään.

"Bisneslogiikka fuusion takaa ei ole hävinnyt mihinkään", Simonson sanoo.

Nokia Siemens Networksiksi ristittyyn yhtiöön on nimitetty jo noin 450 johtoportaan ihmistä ja organisaatio on saanut muotonsa.

Simonsonin mukaan esimerkiksi uusi myyntiorganisaatio on muodostettu. Asiakkaille on kerrottu, kuka heidän asioitaan uudessa yhtiössä hoitaa. Henkilöstövähennyksistä yhtiö tiedottaa kuitenkin vasta virallisen aloituksen jälkeen.

Nokia ja Siemens kertoivat jo kesäkuussa fuusion julkistamisen yhteydessä, että yhtiöstä tullaan vähentämään 6000-9000 työpaikkaa neljän vuoden kuluessa. Synergiahyötyjä tavoitellaan 1,5 miljardin edestä vuosittain vuodesta 2010 lähtien.

Säästöjen paikantamisessa ollaan pitkällä. Verkkoyhtiön toimitusjohtajaksi nimitetty Simon Beresford-Wylie kertoi Nokian pääomamarkkinapäivillä kaksi viikkoa sitten, miten säästöt tulevat jakautumaan.

Tutkimus- ja kehitystyön kuluja on tarkoitus laskea yli puolella miljardilla eurolla vuosittain. Hankinnoista ja tuotannosta säästöjä etsitään vajaalla puolella miljardilla eurolla.

Markkinoinnista ja myynnistä päällekkäisyyksiä karsitaan noin 300000 euron edestä.

Nokialla ja Siemensillä on päällekkäisyyksiä myös tuotevalikoimissa eli uusi yhtiö joutuu valitsemaan kumman tuotteiden valmistusta jatketaan. Nokian mukaan tuotteiden analysointikin on pitkällä. Toistaiseksi molempien verkkolaitteita kuitenkin myydään vielä aktiivisesti.

Nokian keskushallinnosta on jo siirretty uuteen organisaatioon noin kaksituhatta ihmistä niin sanottuihin tukitoimintoihin. Nokian mukaan verkkoyhtiön raportointijärjestelmät esimerkiksi henkilöstöhallinnon osalta ovat lähes valmiit.

Matkapuhelinverkkojen markkinajohtajan Ericssonin toimitusjohtaja Carl-Henric Svanberg arvioi jo kesällä, että kilpailijoiden fuusiot hyödyttävät lyhyellä tähtäimellä Ericssonia.

Handelsbankenin Nokia-analyytikon Karri Rinnan mielestä näin on todennäköisesti käynyt. Hän arvioi, että epävarmuus tulevaisuuden tuotevalinnoista jarruttaa Nokian ja Siemensin myyntiä.

"Fuusion lykkääntyminen tietysti pidentää sitä aikaa, jolloin Ericsson voi mellastaa markkinoilla", Rinta sanoo.

Järjestelyn peruuntumista hän pitää hyvin epätodennäköisenä, vaikka Nokia siihen muodollisesti varautuikin torstain tiedotteessa. Yhtiöiden yhdistymisen edut ovat huomattavat ja Nokian verkkopuolen tulevaisuus ilman suuruutta tuovaa kumppania ei olisi kovin valoisa.

Ericssonin kannattavuus on ollut sen koon ja markkinavoiman ansiosta vähintään kaksin verroin kilpailijoita parempi.

Nokia Siemens Networksissa tulee olemaan noin 60000 työntekijää. Reutersin arvion mukaan yhtiön yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto olisi noin 17,5 miljardia euroa. Yhtiö olisi matkapuhelinverkoissa maailman toiseksi suurin toimittaja ja kiinteissä tietoverkoissa kolmanneksi suurin yhtiö Ericssonin ja hiljattain muodostuneen Lucent-Alcatelin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää