Valikko
Talous

Maataloustyöryhmä kannattaa viljakasvien geenien muuntelua

MTK:n mielestä vastuu muunnellusta ruoasta on epäselvä

Tilaajille

Suomen on ryhdyttävä jalostamaan geenimuunneltuja kasveja, ehdottaa valtiosihteeri Raimo Sailaksen johtama maatalouspolitiikan vaihtoehdot -työryhmä. Ryhmä, johon ei kuulunut maatalouspolitiikan järjestöjyriä, jätti loppuraporttinsa torstaina maatalousministeri Juha Korkeaojalle (kesk).

Sailaksen mukaan työryhmä suhtautuu teknologiaan ja biotekniikkaan myönteisesti. Uusia välineitä tarvitaan, jotta Suomen maatalous säilyisi kilpailukykyisenä.

Työryhmä kannattaa geenimuunneltuja kasveja siksi, että alkutuotannossa geeniteknologia on tarjonnut ja tarjoaa seuraavien vuosikymmenten aikana uusia, tuottavampia kasvilajikkeita elintarviketuotantoon.

Ilman geeniteknologiaa Euroopan unioni ja Suomi jäävät maatalouden tuottavuuskehityksessä jälkeen Yhdysvalloista, Kiinasta ja Brasiliasta.

"Geeniteknologiaa käyttäen haetaan tutkittuja, tuottavia viljelykasveja tasaamaan pohjoisten luonnonolojen aiheuttamaa haittaa", raportissa sanotaan.

Toistaiseksi EU vastustaa geenien muuntelua.

"Riskinä EU:n suhtautumisessa muuntogeenisiin tuotteisiin on, että kysymys politisoituu, eikä asiaa päätetä objektiivisen tiedon perusteella", työryhmä sanoo.

Työryhmän perushuoli on maatalouden kilpailukyky. "Elintarviketeollisuuden asema on vaakalaudalla, jos kotimaasta ei saada raaka-aineita kilpailukykyisillä hinnoilla", Sailas sanoo.

Kilpailukykyä työryhmä parantaisi nostamalla maatalouden tehokkuutta. "Tuottavuus ei ole 2000-luvulla parantunut, päinvastoin viljatiloilla se on jopa laskenut", raportissa sanotaan.

Tuottavuuden kohentamiseksi työryhmä haluaa suurempia maatiloja. Tilakoon kasvattamiseksi ryhmä ehdottaa, että sukupolvenvaihdoksilta poistetaan perintövero. Lisäksi maanvuokrausta koskeva laki muutetaan siten, että pitkäaikainen maanvuokraus tulee mahdolliseksi.

Tilakoon kasvu johtaa siihen, että maatalousyrittäjien määrä vähenee. Nyt aktiivisia viljelijäperheitä on noin 70000.

Maatalousministeri Korkeaoja pitää työryhmän ehdotuksia melko realistisina, mutta yksi ajatus häntä huvittaa. Työryhmän mukaan "Etelä-Suomen kansalliseen 141-tukeen haetaan vuonna 2007 neuvottelutulos, joka takaa alueelle pysyvämmän ratkaisun", raportissa sanotaan.

"Että minä haen tuosta vain neuvottelutuloksen. Pyydän siis sihteeriäni varamaan lentoliput Brysseliin ja sitten tuon tuloksen Suomeen", Korkeaoja naureskelee.

141 tarkoittaa kansallista maataloustukea, josta vuosittain käydään sitkeitä neuvotteluita Brysselissä. EU:n komissio haluaisi lopettaa Suomen aikanaan neuvotteleman poikkeuksellisen tukimuodon.

MTK:n puheenjohtaja

Michael Hornborg arvioi raportin hyväksi, mutta hän löytää siitä pari puutetta. Hän pitää toiveajatteluna ehdotusta, jonka mukaan maatalouden perustuki olisi jaettava tasaisesti kaikille peltohehtaareille koko EU:n alueella.

Nyt esimerkiksi ranskalainen maanviljelijä saa suomalaista viljelijää enemmän hehtaarikohtaista tukea, ja toisaalta suomalaista viljelijää tuetaan enemmän kuin virolaista viljelijää. Erot johtuvat siitä, että perustuet ovat korvausta hintojen alentamisesta.

Ranskassa sadot ovat parempia kuin Suomessa, joten hintojen laskiessa myös tulojen pudotukset ovat suurempia. Siksi ranskalaisia viljelijöitä tuetaan enemmän kuin suomalaisia. "Suomi tuottaa yhden prosentin EU:n elintarvikkeista. Ei meillä ole valtaa vaikuttaa näin isoon politiikan muutokseen", Hornborg sanoo.

Geenimuunnelluista tuotteista Hornborg on eri mieltä Sailaksen ryhmän kanssa.

"Suomelle voisi olla vahvuus, että meillä ei ole geenimuunneltuja tuotteita. Jos tällainen tuote olisi jostain syystä kuluttajalle haitallinen, kuka siitä vastaisi? Nämä kysymykset ovat vielä auki, minkä vuoksi en vielä liputtaisi geenimuuntelun puolesta", Hornborg sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää